[#1] [Amiga>PC] - kłopoty z dogadaniem się kompów
Witam.

Dziś postanowiłem "dogadać" oba kompy ze sobą [PC (WinXP-Pro) i A1200]. Przeczytałem artykuł kol. 'Emers' w dziale 'Sprzęt/"
Amiga w sieci lokalnej Ethernet - Podłączenie" '. Poinstalowałem co trzeba, jak trzeba (chyba?) wg. tego opisu. W PC też ustawione, kabel włączony i... i wyskoczyło ciekawe działanie wszystkiego.

> karta sieciowa: PCMCIA 3com (3CCE589ET) + '3c589.device'
> Amiga: IP: 192.168.0.1 netmask: 255.255.0.0

> karta sieciowa na płycie nForce2
> PC: IP: 192.168.0.2 netmask: 255.255.0.0

1. po kliknięciu 'Online' w MiamiDX, pojawia się "...is now online", zapala się dioda na karcie PCMCIA. Na PC przy ikonce połaczenia lokalnego (karta sieciowa) pojawia się "Szybkość 10.0 Mb/s" (wydaje się że wszystko ok z połaczeniem)

2. na PC wpisuję: ping 192.168.0.1 - działa, pakiety są przesyłane, Amiga jest widoczna (wydaje się że wszystko ok z pingiem w tę stronę)

3. na Amidze wpisuję: MiamiPing 192.168.0.2 - nic, cisza.... po przerwaniu 'Ctrl+C' wypisuje ile pakietów było wysłane i że żaden nie doszedł - 100% loss

Dlaczego w jedną stronę ping działa, a w drugą nie? W PC jak chcę sprawdzić 'Otoczenie sieciowe' to... stwierdza że nic nie ma, a próba ściągnięcia poczty w YAM'ie (Internet czynny w PC) pisze że z TCP/IP coś nie tak :(
Nigdy nie byłem dobry w te klocki sieciowe a na Amidze robię to wogóle pierwszy raz w życiu, więc nie wiem gdzie tkwi błąd. Myślałem że może coś nie tak z kablem; zamieniłem wtyczki miejscami - to samo.
Co jest grane?

[#2] Re: [Amiga>PC] - kłopoty z dogadaniem się kompów

@AlaN, post #1

Jaką bramke ustawieleś w Miami?
Jaki kabel zastosowałes?
[#3] Re: [Amiga>PC] - kłopoty z dogadaniem się kompów

@AlaN, post #1

Kabel --> krosowany.
Bramka (heh... żebym to ja wiedział co to i z czym się je; jestem "zielony" w sieciach i łączeniu kompów) --> robiłem dokładnie wg. opisu z PPA - i nie działa wg tego opisu.

Sieciówka jest sprawna - dziś sprawdzałem ją w firmie (zarejestrowali ja na serwerze) i laptop z nią działał bez kłopotów. Necik smigał że miło. Czyli problem uszkodzonej sieciówki odpada. Gdzieś coś z softem musi być nie tak :(
[#4] Re: [Amiga>PC] - kłopoty z dogadaniem się kompów

@AlaN, post #1

Jeśli ping nie będzie działał, to zapomnij o "otoczeniu sieciowym", czy internecie.
[#5] Re: [Amiga>PC] - kłopoty z dogadaniem się kompów

@AlaN, post #3

Bramka (Gateway) to IP komputera, który użycza Ci internetu.
Jesli mozesz to podeslij konfig z Miami na priv. Zobaczy sie co jest nie tak
[#6] Re: [Amiga>PC] - kłopoty z dogadaniem się kompów

@Norbert, post #5

W Miami ustaw bramkę 192.168.0.2 to raz, a dwa to wyłącz lub przekonfiguruj firewalla na PC bo pewnie dlatego pecet nie odpowiada na pingi. I jeszcze włącz na PC udostępnianie połączenia internetowego żeby mieć internet na Ami.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem