[#1]
[Amiga>PC] - kłopoty z dogadaniem się kompów
Witam.
Dziś postanowiłem "dogadać" oba kompy ze sobą [PC (WinXP-Pro) i A1200]. Przeczytałem artykuł kol. 'Emers' w dziale 'Sprzęt/"
Amiga w sieci lokalnej Ethernet - Podłączenie" '. Poinstalowałem co trzeba, jak trzeba (chyba?) wg. tego opisu. W PC też ustawione, kabel włączony i... i wyskoczyło ciekawe działanie wszystkiego.
> karta sieciowa: PCMCIA 3com (3CCE589ET) + '3c589.device'
> Amiga: IP: 192.168.0.1 netmask: 255.255.0.0
> karta sieciowa na płycie nForce2
> PC: IP: 192.168.0.2 netmask: 255.255.0.0
1. po kliknięciu 'Online' w MiamiDX, pojawia się "...is now online", zapala się dioda na karcie PCMCIA. Na PC przy ikonce połaczenia lokalnego (karta sieciowa) pojawia się "Szybkość 10.0 Mb/s" (wydaje się że wszystko ok z połaczeniem)
2. na PC wpisuję: ping 192.168.0.1 - działa, pakiety są przesyłane, Amiga jest widoczna (wydaje się że wszystko ok z pingiem w tę stronę)
3. na Amidze wpisuję: MiamiPing 192.168.0.2 - nic, cisza.... po przerwaniu 'Ctrl+C' wypisuje ile pakietów było wysłane i że żaden nie doszedł - 100% loss
Dlaczego w jedną stronę ping działa, a w drugą nie? W PC jak chcę sprawdzić 'Otoczenie sieciowe' to... stwierdza że nic nie ma, a próba ściągnięcia poczty w YAM'ie (Internet czynny w PC) pisze że z TCP/IP coś nie tak :(
Nigdy nie byłem dobry w te klocki sieciowe a na Amidze robię to wogóle pierwszy raz w życiu, więc nie wiem gdzie tkwi błąd. Myślałem że może coś nie tak z kablem; zamieniłem wtyczki miejscami - to samo.
Co jest grane?