[#1] od czego zacząć?
Witam! Chciałbym z góry przeprosić jeśli taki temat już był ale jakoś nie mogę się doszukać...
Lubię bawić się systemami, programowaniem, a ostatnio zainteresowała mnie właśnie Amiga... Z wstępnych oględzin cen na allegro wnioskuję, że nie jest to jakiś baardzo drogi sport, więc myślę nad zakupem jakiejś Ami. No właśnie - i tu się pojawia problem - nigdy nie miałem do czynienia z koputerami z tej rodziny, także nie mam pojęcia od czego zacząć. Bardzo wdzięczny byłbym za rady, co mi będzie potrzebne na początek - jakie Ami kupić, jakie karty dołożyć żeby wpiąć to do normalnego monitora, jaka wersja systemu będzie dobra na początek?
Bardzo przepraszam za tak lamerskie pytania, ale nie chce kupować w ciemno, z resztą każdy kiedyś zaczynał :)

[#2] Re: od czego zacząć?

@Jakbo, post #1

Zeby miec jak najmniej problemow, na poczatek, kup A4000, potem wpakuj tam jakies PPC, grafike, ewentualnie mostek PCI. Milej zabawy
[#3] Re: od czego zacząć?

@Jakbo, post #1

Najlepsza jest Amiga4000 + jakaś karta graficzna ( nie pecetowa ale amigowa pod sloty Zorro ) i odrobina pamięci, 32 MB RAM wystarczy, to nie pecet ;)
Amiga 4000 z kartą graficzną bez problemu podepniesz do każdego monitora SVGA.
Tańszym rozwiązaniem jest kupno Amigi 1200 z jakąs "małą" kartą turbo, np: MC68030 + 32 MB RAM i niewielkim HD ~1GB ( trzeba tylko pamiętać że w A1200 można zamontować dyski laptopowe, normalne dyski 3,5" dopiero jak kupisz adapter 2.5"->3.5" ). Na takiej A1200 można się pobawić systemem, ale o poważniejszych pracach można zapomnieć ;) .
[#4] Re: od czego zacząć?

@Jakbo, post #1

Reactor ma rację. A4000 gwarantuje max. stabilność i osiągi. Jeśli jednak stwierdzisz że to jednak drogi wariant, pomyśl o A1200. Przy odrobinie szczęścia otrzymasz dobrą Amigę za dużo mniejsze pieniądze. Inne Amigi - raczej zapomnij (no może jeszcze A3000, o ile preferujesz zabawy pod systemem).
[#5] Re: od czego zacząć?

@wali7, post #4

Raczej wymagana karta graficzna.
Amigi mają własny standard złącz rozszerzeń - Zorro (ver. II i III). Karty pod to złącze są już dziś dość leciwe - uważane za jedne z najlepszych Cybervision 64 i 64/3d oparte są odpowiednio na S3Trio i S3Virge. Dobry jest też PicassoIV (nie II !) i CybervisionPPC (tylko pod karty PPC). Dla A1200 BVision (też pod PPC). Z kart procesorowych, to szukaj kart z procesorami 68040 lub 68060 (karty prod. phase5 - Blizzardy są uważane za najlepsze, dla A4000 seria CyberStorm). Jeśli na karcie jest też PPC, to jest to drugi procesor, wykorzystuje go niewielki odsetek programów (acz czasami dość przydatnych: MP3 playery, playery do filmów, datatypy - xczyli "loadery" do danych rozmaitych typów).
Polska firma Elbox wyprodukowała płytę rozszerzeń na karty PCI - możesz używać kart graf. PCI (S3Virge lub VoodooIII/IV/V), sieciowych, muzycznych (SB128), TV tunerów. To cudo nazywa się Mediator, jest w wersji dla A1200 i A4000 - z drugiej ręki zdarza się za 300 zł.
A1200 jest w obudowie razem z klawiaturą (jak stare 8bitowce), można przełożyć ją do Tower. Ma jeden slot - na kartę procesorową, można rozszerzyć ją o Mediatora, lub płyty ze złączami Zorro.
A4000 jest w Desktopie lub Tower, ma sloty ZorroIII.
Obie Amigi mają złącze do HDD, A4000 3,5 cala, A1200 2,5 cala - przydaje się przelotka do 3,5 cala. Te Amigi mają kości graf. AGA, których nie mają starsze modele, ale z uwagi na ich wiek (1992) i związane z tym osiągi przyda się karta graficzna (choćby zabytek w rodzaju EGS Spectrum).
Napisz co cię interesuje, co chcesz robić na tej Amidze.
[#6] Re: od czego zacząć?

@Jakbo, post #1

A jak chcesz kupić naprawdę "up to date" sprzęt to kup AmigaOne. Ale nowe Amigi to nie jest znowu taka tania sprawa...
[#7] Re: od czego zacząć?

@Jakbo, post #1

Polecam A4000 z jakąkolwiek kartą gfx (najlepiej 64bitową)
potrzebujesz tez karte procesorowa do A4000 - przynajmniej z procesorem 68040.Karty takie umożliwiają rozbudowe pamieci ram, zazwyczaj do 128MB. Zdecydowanie polecam kontroler SCSI zamiast IDE, chodzi o niebo szybciej i nie obciąza tak cpu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem