[#1] Morphs & OS4.

Od jakiegoś czasu zastanawiam się czy by nie kupić Pegasusa. Mam w domu kilka pecetów i klasyczną amigę 1200. Jednak mam już windowsa, myślę aby kupić Pegasusa lub IMaca. Wolałbym to pierwsze gdyż kiedyś b. dużo używałem Amigi i znam przejrzystość i normalną logikę Workbench'a.
Zawsze wiedziałem gdzie jest jaki plik i co trzeba zrobić.

Mam kilka pytań:
1) Czy na Pegasosie mogę zainstalować OS4 zamiast Morphsos'a?

2) Jakie są róznice pomiędzy w/w systemami ?

3) Na którym systemie więcej uruchomię z klasycznej amigi, który jest bardziej kompatybilny w dół?

4) Jak wygląda stabilność os4, czy jest to system dla zwykłego użytkownika bez czytania masy FAQw i instalowania wielu łatek?

5) Czy AmigaOS4 jest już do nabycia?

6) Czy można zainstalować Neostradę na Morphos lub os4?

Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam wiernych fanów Amigi, i podziwiam
że mieli więcej siły niż ja.

Markus
[#2] Re: Morphs & OS4.

@Markus, post #1

ad1: Nie.
ad2: Wygląd, częsciowo działanie. MorphOS skłania się ku MUI, OS4 ku reaction. Ale generalnie i jedno, i drugie jest kontynuacją AmigaOS.
ad3: MorphOS jest bardziej kompatybilny z OS3.x.
ad6: Prawdopodobnie nie (kwestia sterowników USB).

[#3] Re: Morphs & OS4.

@MinisterQ, post #2

6. A jesli uzyc modemu z interfejsem ethernet?
[#4] Re: Morphs & OS4.

@Markus, post #1

Poczekaj az zostanie wydany OS4 i moze MOS1.5 wtedy bedzie latwiej porownywac oba systemy. Bo teraz to nie ma co spekulowac.
[#5] Re: Morphs & OS4.

@marcik, post #3

Tu najprędzej mógłby wypowiedzieć się ten, kto to ćwiczył.

[#6] Re: Morphs & OS4.

@marcik, post #3

ja mam modem adsl ze switchem i nie mam absolutnie zadnych problemow z neo pod amiga :)
ja mam dlinka 504t i konfiguracja jest przez www, wiec no problemo.
[#7] Re: Morphs & OS4.

@MinisterQ, post #2

ad2: Wygląd, czćsciowo działanie. MorphOS skłania sić ku MUI, OS4 ku reaction. Ale generalnie i jedno, i drugie jest kontynuacją AmigaOS.

W uzupełnieniu dodam,że na OS4 oba środowiska działają natywnie, a na MOSie tylko pierwsze z nich.

ad3: MorphOS jest bardziej kompatybilny z OS3.x.

To jest mocno dyskusyjne stwierdzenie. Jeśli do softu dla 3.x doliczymy oprogramowanie pod PUP i WOS, to ewentualnie MOS miałby jakieś atuty. Jednak w klasycznym sofcie na 68k kompatybilność MOSa jest wyraźnie niższa. DrawStudio, PC-Task czy Payback, to tylko kilka z wielu programów śmigających pod OS4, a niedostćpnych dla posiadaczy MOSa.

ad6: Prawdopodobnie nie

Nie wiem jak jest na pegazie, ale ja piszć te słowa Z AONE podpićtej do neostrady.
[#8] Re: Morphs & OS4.

@Mufa, post #7

Mufa napisał(a):

> ad6: Prawdopodobnie nie
>
> Nie wiem jak jest na pegazie, ale ja piszć te słowa Z AONE
> podpićtej do neostrady.

Tylko jedno pytanie - z modemu promocyjnego (USB), czy innego?
Podlaczyc modem po ethernecie, czy chocby po serialu powinno sie dac (oczywiscie po serialu nie ma duzego sensu, ale jedno z dialogowych rozwiazan tak wlasnie sie laczy). Na razie na MOSie problem moze byc z podlaczeniem pod USB takiego modemu...

[#9] Re: Morphs & OS4.

@Mufa, post #7

Bo na MOSie MUI jest zintegrowane z systemem natomiast reaction uzywa sie starego z 3.9 jesli ktos juz musi, ja nie musze.....
MUI w OS4 z tego co mi wiadomo jest na przyczepke tak jak to ma miejsce w OS3.9 (choć w OS4 jest natywne)

Więc prosze nie naginac faktów w swoim kierunku.

Jeśli chodzi o kompatybilnośc to MOS ma atuty ani ewentulanie ma.Emulacja WOS i PUP ZTCW nie jest dostepna w AOS4 (popraw mnie jesli sie myle).
A zaraz wyjaśnie dlaczego:
Zamiast PC taska jest Bochs (nie wiem czy tez jest na OS4?) Draw Studio? nie wiem czy dziala nigdy nie zajmowalem sie wektorowka wiec trudno mi coś powiedziec na ten temat. Payback dziala na MOS wiec nie trafiles z tym programem.

Co do NEOSTRADY to juz kiedys pytałem cię jak masz podpieta NEO+ bo to ze dziala to zadne wyjaśnienie.

Markus: nie wiem czy dziala NEO na MOS nie maielem możliwości sprawdzenia jesli posiadasz modem pod karte sieciowa nie bedzie problemów jesli masz modem USB trzeba bedzie to sprawdzic... chyba dzisiaj zabiore koledze modem SpeedTouch i przetestuje.
[#10] Re: Morphs & OS4.

@Kaczus, post #8

Tylko jedno pytanie - z modemu promocyjnego (USB), czy innego?

Modem SpeedTouch 510 bridge/router[/b] podpinany pod sieciówke. Dostepny w ofercie TPSA.

[#11] Re: Morphs & OS4.

@Brodek, post #9

Mam modedm usb (standardowy od tpsa) teraz podpięty pod pc. Ale chciałbym żeby to działało pod Amigą. Czy muszę dokupić router z wyjściem sieciowym czy podłącze jakoś to ca mam. Taki router też nieżła rzecz bo przy okazji może być sprzętowy firewall, ale koszta od 300 wzwyż.
Choć pewnie na amidze raczej tylu włamań nie uświadcze co na pc i płacić
za sprzętowy firewall to nie atut.

Markus
[#12] Re: Morphs & OS4.

@Mufa, post #7

Wersja Paybacka na OS4 została specjalnie przerobiona, żeby na nim działać, więc mówienie o nim w kontekście kompatybilności jest trochę nie na miejscu. I nie jest to jedyny program, który trzeba było przerabiać.

Na MorphOSie działa za to Wipeout :)
[#13] Re: Morphs & OS4.

@Jacek Piszczek, post #12

Wersja Paybacka na OS4 została specjalnie przerobiona, żeby na nim działać, wićc mówienie o nim w kontekście kompatybilności jest trochć nie na miejscu

Skąd bierzesz takie rewelacje ?
Jedyną gra z klasyka ktora byla przerobiona po to aby dzialac na nowym sprzecie byl Earth 2140. I to bynajmniej nie ze wzgledu, na A1, tylko na pega wypuszczono wersje korzystajaca z AHI. Oczywiscie na tej rzekomo mniej kompatybilnej A1 z OS4.0 standardowa wersja Eartha na paule, chodzi jak trzeba.

[#14] Re: Morphs & OS4.

@Mufa, post #7

WOS, PUP, Warp3D, ixemul - wymieniac dalej co jest w MOSie w kwestii kompatybilnosci wstecz a czego konkurencja nie ma?
[#15] Re: Morphs & OS4.

@Mufa, post #7

W uzupełnieniu dodam,że na OS4 oba środowiska działają natywnie, a na MOSie tylko pierwsze z nich.

Co w praktyce nie ma żadnego znaczenia, zważywszy na ilość oprogramowania pod Reaction, jak również na to, że reaction na mosie działa na bardzo wydajnej emulacji m68k z JIT i odwołuje się do natywnego systemu, dzięki czemu ewentualne spowolnienia są minimalne, i nie warto sobie nimi zawracać głowy. Zresztą jedyny sensowny program pod reaction to Aweb, który działa natywnie pod mosem.
Co z tego że pod OS4 jest natywne MUI, skoro zdecydowana większość oprogramowania pod MUI działa na powolnej emulacji motoroli 68k?

Ad3: MorphOS jest bardziej kompatybilny z OS3.x.

To jest mocno dyskusyjne stwierdzenie.

Wypowiadam się nie tylko jako user, ale i jako programista.

Jeśli do softu dla 3.x doliczymy oprogramowanie pod PUP i WOS, to ewentualnie MOS miałby jakieś atuty. Jednak w klasycznym sofcie na 68k kompatybilność MOSa jest wyraźnie niższa.

To w tym momencie jest to tak samo dyskusyjna sprawa, jak rzekomo większa kompatybilność OS4 z 3.x. Pod mosem działają gry Hyperionu pod WOS/warp3d, pod OS4 - nie bardzo. Paradoks, rzekłbym.

DrawStudio,

Co do tego programu się nie wypowiadam, nie znam go.

PC-Task czy Payback,

PCTask? I czym tu się chwalić? Programem typu "podwójna emulacja"? Co za frajda używać czegoś takiego na emulacji motoroli 68k, działającej bez JIT? Na MOSie jest Bohs, czy DosBox, oba niedostępne na OS4. Payback bezproblemowo działa pod MOSem, nie mam pojęcia skąd z kolei Ty wziąłeś te rewelacje o tym, że nie działa...

to tylko kilka z wielu programów śmigających pod OS4,

ROTFL, nieźle się ubawiłem. Nie ma to jak "śmigające" oprogramowanie na emulacji motoroli bez JIT.

a niedostćpnych dla posiadaczy MOSa.

"Wielu"? Słucham, wymieniaj. ;) Te "wiele" niedostępnych programów. ;)

Nie wiem jak jest na pegazie, ale ja piszć te słowa Z AONE podpićtej do neostrady.

Z łaski swojej nie siej propagandy. Zwróć uwagę na literki USB których użyłem w swoim komentarzu. Z podłączeniem modemu przez kartę sieciową nie było by najmniejszego problemu pod mosem.

[#16] Re: Morphs & OS4.

@Mufa, post #13

Powiedz lepiej kiedy os4 wyjdzie, jak dobrze pamietam nalle puh jest
na jakiejs fajnej licencji:) (o ile sie nie myle)... wiec i mosowce
sobie pograja.
A teraz wylicz nam i powiedz ile jest nowego softu na os4?
oczywiscie nie sportowanego.
A wogole jak tam 3d? dziala ci? :)

[#17] Re: Morphs & OS4.

@stefkos, post #16

Przestańcie się licytować.

[#18] Re: Morphs & OS4.

@grxmrx, post #17

Popieram.
Znów ktoś wsadza kij w mrowisko pytając się co jest lepsze AOS4 czy MOS.
Już wszyscy mają dosyć tych sporów.

Markus => Poczekaj aż pojawi się pełna wersja AOS4 i MOS1.5 (a przypuszczam, że wyjdą równolegle) i wtedy porównasz oba systemy i wybierzesz ten, który Ci będzie pasował.
[#19] Re: Morphs & OS4.

@grxmrx, post #17

Takie licytowanie osmiesza tylko nas wszystkich. Co sobie musi myslec ktos spoza tzw, srodowiska, czytajac tego typu licytacje. Idioci? :(
[#20] Re: Morphs & OS4.

@Markus, post #1

Ktoś może coś wićcej powiedzieć na temat ixemul w OS4?
Czy to znaczy że całe oprogramowanie które było zrobione gcc
idzie na drzewo bo czegoś tak ważnego nie zrobili?
(tak wiem jest coś zamiast ixemul co załatwia standardowe funkcje z c i c++ ale nie do końca zgodne ze standardami)
[#21] Re: Morphs & OS4.

@leszek12, post #20

Ktoś może coś wićcej powiedzieć na temat ixemul w OS4?
Czy to znaczy że całe oprogramowanie które było zrobione gcc
idzie na drzewo bo czegoś tak ważnego nie zrobili?

Nie. To dotyczy oprogramowania które będzie tworzone w przyszłości.

[#22] Re: Morphs & OS4.

@Markus, post #11

Na Allegro mozesz kupic dobre routery juz za 200zl, a ze switchem za ok 300. Wtedy nie masz zadnych problemow z Amiga i Neo. Nie wiem jak to jest z USB. Lezy u mnie w domu odlogiem taki modem, ale w Ami nie mam nawet kontrolera USB.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem