@Mufa,
post #7
W uzupełnieniu dodam,że na OS4 oba środowiska działają natywnie, a na MOSie tylko pierwsze z nich.
Co w praktyce nie ma żadnego znaczenia, zważywszy na ilość oprogramowania pod Reaction, jak również na to, że reaction na mosie działa na bardzo wydajnej emulacji m68k z JIT i odwołuje się do natywnego systemu, dzięki czemu ewentualne spowolnienia są minimalne, i nie warto sobie nimi zawracać głowy. Zresztą jedyny sensowny program pod reaction to Aweb, który działa natywnie pod mosem.
Co z tego że pod OS4 jest natywne MUI, skoro zdecydowana większość oprogramowania pod MUI działa na powolnej emulacji motoroli 68k?
Ad3: MorphOS jest bardziej kompatybilny z OS3.x.
To jest mocno dyskusyjne stwierdzenie.
Wypowiadam się nie tylko jako user, ale i jako programista.
Jeśli do softu dla 3.x doliczymy oprogramowanie pod PUP i WOS, to ewentualnie MOS miałby jakieś atuty. Jednak w klasycznym sofcie na 68k kompatybilność MOSa jest wyraźnie niższa.
To w tym momencie jest to tak samo dyskusyjna sprawa, jak rzekomo większa kompatybilność OS4 z 3.x. Pod mosem działają gry Hyperionu pod WOS/warp3d, pod OS4 - nie bardzo. Paradoks, rzekłbym.
DrawStudio,
Co do tego programu się nie wypowiadam, nie znam go.
PC-Task czy Payback,
PCTask? I czym tu się chwalić? Programem typu "podwójna emulacja"? Co za frajda używać czegoś takiego na emulacji motoroli 68k, działającej bez JIT? Na MOSie jest Bohs, czy DosBox, oba niedostępne na OS4. Payback bezproblemowo działa pod MOSem, nie mam pojęcia skąd z kolei Ty wziąłeś te rewelacje o tym, że nie działa...
to tylko kilka z wielu programów śmigających pod OS4,
ROTFL, nieźle się ubawiłem. Nie ma to jak "śmigające" oprogramowanie na emulacji motoroli bez JIT.
a niedostćpnych dla posiadaczy MOSa.
"Wielu"? Słucham, wymieniaj. ;) Te "wiele" niedostępnych programów. ;)
Nie wiem jak jest na pegazie, ale ja piszć te słowa Z AONE podpićtej do neostrady.
Z łaski swojej nie siej propagandy. Zwróć uwagę na literki USB których użyłem w swoim komentarzu. Z podłączeniem modemu przez kartę sieciową nie było by najmniejszego problemu pod mosem.