[#1] HD większy niż 4GB a Amiga
Jak to jest z dużymi twardymi na Amidze. Mam FastATA, ale się pierdyka więc sprawiłem sobie choćby 4xEIDE. Wiem, że system podzieli mi twardy np. 30GB na jednostki max 4GB, ale czy to oznacza że taki jest maksymalny rozmiar partycji? Czy mogę mieć partycję większą niż 4GB? Jaki system HD polecacie? zwykły, czy jakiś PFS, a może SFS? Który najlepszy?
[#2] Re: HD większy niż 4GB a Amiga

@Whiz, post #1

ad1 dzieki Fast-ATA i os3.9 ,możesz miec partycje jakie wielkie chcesz, moja najwieksza to 30Gb
ad2 polecam darmowy sfs - szybki, łatwy w instalacji, posiada wbudowany "kosz"

[#3] Re: HD większy niż 4GB a Amiga

@11MASTEr, post #2

Niestety FastAta mi siada i często mam puste booty. Najprawdopodobniej jest to związane z brakiem styki na Romach. Coś tam siada i tyle. Poddałem się i założyłem sobie 4xEIDE. Czy to też obsługuje duże HD?
[#4] Re: HD większy niż 4GB a Amiga

@Whiz, post #3

Tak, ale tylko do 32 GB reszta będzie leżeć odłogiem, niestety :(
[#5] Re: HD większy niż 4GB a Amiga

@Olo, post #4

a nie da sie tak podzielic hd by widzial te miejsce ponad 32gb i po prostu powdzielic na wiecej partycji?
[#6] Re: HD wićkszy niż 4GB a Amiga

@11MASTEr, post #2

Aby obsłużyć partycje większe niż 4GB wystarczy standardowy kontroler jaki jest w Amidze i AmigaOS3.9.
[#7] Re: HD wićkszy niż 4GB a Amiga

@Whiz, post #3

Tak.
[#8] Re: HD wićkszy niż 4GB a Amiga

@kmilota, post #6

Wiëc nawet jak kupie HD 80GB to pojdzie bez problemu? Jaki maksymalny rozmiar partycji mogë zaîoűyę?
[#9] Re: HD wićkszy niż 4GB a Amiga

@Mike, post #8

Cały ten dysk może być jedną partycją...

Pozdrawiam,
Darek
[#10] Re: HD wićkszy niż 4GB a Amiga

@Mike, post #8

Tierwsza (systemowa) partycja może mieć 4GB, a następne dowolną wielkość do 2TB. No chyba że masz eFlashera to pierwsza także moze być dowolnej wielkości.
[#11] Re: HD wićkszy niż 4GB a Amiga

@Dopuser, post #9

Ale najpierw musi zmienić się ROM z 3.1 na nowszy. Czyli albo masz eFlashera albo startowa partycja musi być zgodna z ROM3.1.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem