[#1] Konsultacje w sprawie HD
Witam

Postanowiłem podłączyć kilka twardych dysków do swojej Amigi, ponieważ pragnę opisać instalację AmigaOS 3.0/3.1 od zera.

Mam 3 dyski:
Caviar 1,2GB (zauważony przez kompa bez problemów)
Fujitsu 8,4GB (komp nie widzi dysku)
Seagate 60GB (zauważony przez kompa bez problemów)

W komputerze mam fast-ata, ale postanowiłem nie używać sterownika fast-ata tylko zainstalować tak jakby komp był wyposażony w standardowy kontroler A1200. Jednak fast-aty nie odłączyłem fizycznie, czyli wtedy fast-ata działa tak jak standardowy kontroler A1200.

Jednak z dyskiem Fujitsu 8,4GB jest problem. HDToolBox jak i HDInstallTool nie widzą twardziela. Jednakże kiedy uruchomię program AtaPrefs (ten z Elboxu od fast-aty oczywiście), to nagle programy do podziału dysku na partycje zauważają twardziela. Niestety mimo, że podzielę dysk na partycje, to po restarcie komputera, dysk ponownie jest niewidoczny aż do momentu uruchomienia Ata-prefs.

Dysk podłączałem sam jak również z cd-romem i nic wtedy w jego zachowaniu się nie zmieniło. Zainstalowanie sterów od fast-ata też nie pomaga. Będę wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

[#2] Re: Konsultacje w sprawie HD

@rjack, post #1

Sygnal resetu dysku. Sprawe powinno rozwiazac przeciecie jednej, pierwszej
zyly w kablu sygnalowym. Tej zaznaczonej na czerwono.
[#3] Re: Konsultacje w sprawie HD

@Radoslaw, post #2

Dzięki za pomoc. Również o tym myślałem, ale nie bardzo chce mi się to sprawdzić, bo na kontrolerze mam Mediatora. Taśmę z przeciętą żyłą posiadam lecz nie w kompie, a drugiej w kompie nie chce przecinać. A więc musiał bym pół kompa rozbierać: karty pci, trubo, medek,... Może przy okazji to kiedyś sprawdzę.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem