[#1] a600 hd a cd rom
witam mam pytanie posadam Przyjacołke600HD z podłaczonym dyskiem 3,5" czy jesli do drugiego złacza na tasmie podłacze cd rom (zasilany juz z zasilacza pc) to czy workbench mi go wykryje wersja to 37. z kawałkiem czy moze ktos mi jano odpowiedzec poniewaz moaj sytuacja jest tragiczna nie mam nic na dyskietkacgh tylko goły workbench na dysku i nic wiecej chetnie bym pograł i pobawił sie moja maszynka moze ktos mogłby mi nagrac danne na cd lub dyskietki?? oczywiscie zapłace prosze o pomoc:)
[#2] Re: a600 hd a cd rom

@tomek, post #1

goly workbench 2.1? to powinieneis miec crossdos. sam cd-rom potrzebuje sterownikow. mozesz w ostatecznosci podlaczyc amigowy hd pod pc z uae i dograc odpowiedni soft
[#3] Re: a600 hd a cd rom

@tomek, post #1

Bez problemów CD zadziała; Jak HD chodzi, tzn. że KS masz od 37.300 wzwyż. Musisz mieć tylko soft przeznaczony do obsługi takowego. Może być np. IDEfix'99 (do ściągnięcia z Aminetu); wersja niezarejestrowana przypomina się co jakiś czas o kasę ;) i (mnie w kazdym razie) wyąłczała się obsługa CD po 1/2 godzinie. Robiłem restart i znów 1/2h działało.
[#4] Re: a600 hd a cd rom

@Valwit, post #2

Nalezy tylko dodac ze crossdos pozwala na odczyt dyskietek 720kB z peceta (czyli zwykla dyskietka z zaklejonym pustym oknem z drugiej strony). Jezeli WB jest dobrze zainstalowane to wystarczy z shella lub z gornej belki, wpisac komende:
mount pc0:
Dyskietke 720kB mozna sformatowac takze na Amidze. Na poczatku to dobry sposob aby przeniesc sterowniki do CD-ROMu.
[#5] Re: a600 hd a cd rom

@tomek, post #1

wszystko spoko podłączysz tylko musze Cić zmartwić: żeby porządnie sobie pograć w gierki zainstalowane przez whd potrzebujesz mieć trochć fastu. Trudno zdobyć takie rozszerzenie do a600 niestety (szukaj może czasem na allegro - ale powtarzam: cholernie cićżko). Zastanów sić może nad wymianą tego kompa na a1200 - tu sytuacja jest dużo łatwiejsza, a wbrew pozorom a1200 to nie jest jakoś strasznie droższy komputer, pozdrawiam
[#6] Re: a600 hd a cd rom

@tomek, post #1

witam ponowine!! moj wb to tez wersja z 37. z kawałkiem i ani mount pc0: nie dzła ani niemam crossdosa:( i dlatego jestem tak uziemiony)

i pytnie do jaro jesscze napisałes ze potrzebuje pamieci fast?? ja mam rozszezenieo 1mb ale chip niestety a czy da sie załatwic gdzes jakies normalne instalki gier??

a to jak przenosci z dykietek pc a Amige to wiem tylko nie mam tych cholernych komend bo jeszcze jak miłałem 1200 to to czesto robilem.. ostatnio znalałem ta 600 ktora mam teraz była z dyskiem a nanim prawie nic dobrze ze w ogule mam system.... prosze jakos pomozcie mi :)
[#7] Re: a600 hd a cd rom

@tomek, post #6

niektóre gry oryginalnie posiadają instalery (mały odsetek), ale obawiam się że gry które chodzą Ci po głowie w większości są niedosowe i nie ruszysz tego... niestety 2mb chipu nie załatwiaja problemu :(, myśl nad a1200 (to moje zdanie sromne :)), oczywiście pozostaje jeszcze granie z dyskietek - ma to swój niepowtarzalny klimat, przyznaje :), ale dyskietka (zwłaszcza wiekowa) jest bardzo zawodnym nośnikiem, a już żąglerka np pięcioma dyskietkami to raczej średnia przyjemność. Jeśli upierasz się przy a600 szukaj informacji w necie na temat gierek dających się tradycyjnie zainstalować, z tego co pamiętam np. settlers to umie :). To by było na tyle......
[#8] Re: a600 hd a cd rom

@jaro, post #7

aha dodam że te rozszerzenia fastu nie są podłączane do złącza krawędziowego. Podpina się je bezpośrednio pod procesor, i ogólnie są to po prostu karty turbo, chociaż wydaje mi się że same rozszerzenia też występują....
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem