[#1] Amiga i siec bezprzewodowa
No coz, jako, ze z sieci z tv kablowej Vectra nic nie bedzie (mimo, ze maja kablowke jeden budynek dalej tj 6metrow) chcialem sie was zapytac czy mozliwe jest by korzystac z sieci radiowej wykorzystujac Amisie? Firmy dosc slono kaza sobie placic za taki net, ale to obecnie jedyny sposob bym w ogole podlaczyl sie do sieci - niestety nie mam telefonu.
[#2] Re: Amiga i siec bezprzewodowa

@Greg/lm, post #1

Jest to możliwe.
[#3] Re: Amiga i siec bezprzewodowa

@Greg/lm, post #1

Witam

Ja mam neta przez radio na Amidze:

I wariant

Access Point d-link 700 <-> karta sieciowa <-> Amiga

Access Point może być dowolny, ale dlinki sa najtansze, lepszy jest dwl900+, a za swoja 700-setke dalem tydzien temu 174zl na Allegro, za nowy z gwarancją. Sieciówkę mam na PCI w mediatorze, ale może być naturalnie sieciówka na PCMCIA.

II wariant, to karta radiowa PCMCIA.

Wtedy nie trzeba sieciówki. Pojawiło się sporo sterów do tych kart. Był neidawno news na PPA z odpowiednim linkiem do sterów. Nie sprawdzałem tego, bo nie mam kątówki pcmcia. Polecam karty Orinoco silver and Gold. Tak ogólnie polecam, bo na Ami nie sprawdzałem jak pisałem wyżej.

Jakby co to gotów jestem pomóc. Więc pytaj.

[#4] Re: Amiga i siec bezprzewodowa

@rjack, post #3

Od jakiegoś czasu używam radiowego z AP kablem przez kartę ethernetową na PCMCIA 3Coma i sterownikiem 3c589.device w A1200, sygnał do AP nadawany jest z routera gdzie ten odbierany jest z tpsy dsla. Najgorsze jest, że nie wiem jak skonfigurować MiamiDX bo przy instalacji MiamiInit raz wykrywa mnie automatycznie to działa, a jak mnie nawet nie wykrywa DHCP to netu w ogóle nie mam zmieniając na statycznie i takie pytanie zresztą najlepiej jakby zrobić jakieś screenshoty z MiamiInit itd. więc po uruchomieniu MiamiInit co mam wybrać?

1. Ethernet, cable/ADSL modem

czy

2. other SANA-II driver

Tu się zgubiłem przez tego DSLa tepsy, a dalej prawidłowo powinienem mieć zaptaszkowane obydwa czy tylko DNS, oczywiście mam wyjście na świat

Internet

i

DNS

I do samego łączenia lepiej używać Miami3.2, DX czy bez różnicy, Genesis nie mogę przeprowadzić instalacji bo nie działa u mnie łączenie się BOOTP czemu
[#5] Re: Amiga i siec bezprzewodowa

@SKOLMAN_MWS, post #4

Spróbuj z "other SanaII". Miami3.2 jest bardzo dobre, ja używam go właśnie z 3Com na PCMCIA.
Masz serwer DHCP po drugiej stronie łącza radiowego? Z opisu wynika że tak. W takim razie powinieneś używać DHCP. Jak ci już MiamiInit złapie, to zapisz konfigurację jako Default i używaj po prostu Miami.
[#6] Re: Amiga i siec bezprzewodowa

@wali7, post #5

Sporo znajdziesz tu: http://www.ppa.pl/hardware/ethernet1.html
[#7] Re: Amiga i siec bezprzewodowa

@wali7, post #5

To najlepiej będzie jak mi teraz podeślesz konfig mailem sprawdzę z wersją 3.2 może faktycznie do łączenia bardziej nadaje się skoro używasz i jest ok, ale to by było bardzo dziwne zresztą mam gdzieś demo na hd :)

Tobie taże jak nic nie robisz w necie to jakbyś się rozłączył np. Gadami mi się rozłącza nawet jak gadam co jest ?

A teraz jak chciałem wysłać tego posta to

Błąd IBrowse

Network error: No route to host
[#8] Re: Amiga i siec bezprzewodowa

@SKOLMAN_MWS, post #4

Używam AmiTCP 4.0 demo. Fajniejsze od Miami demo, bo nie rozłącza po 1h :) Admin podał mi następujące rzeczy:
mój IP 192.168.1.97
IP dla Access Pointa 192.168.1.96
Jako bramkę i dns podałem 192.168.1.1
U mnie IP są statyczne.

Ja podałem mu maci karty sieciowej i AP-eka. Na swoim AP-eku wybrałem oczywiście ich stację bazową no i działa, chociaż mam ciągle problem z zasięgiem - lepsza antenka potrzebna.

Postaram się opisać w przyszłości instalkę AmiTCP - IMHO instaluje się łatwiej niż Miami. Teraz jednak opisuję (w obrazkach) podstawową instalację AmigaOS 3.0/3.1 którą poproszę by zamieszczono na łamach PPA.

[#9] Re: Amiga i siec bezprzewodowa

@rjack, post #8

rjack napisał(a):

> IP dla Access Pointa 192.168.1.96

A wiesz gdzie sie wpisuje numer IP AP w MiamiDX, a co z maska w AmiTCP moja to 255.255.255.0 ?

> działa, chociaż mam ciągle problem z zasięgiem - lepsza antenka potrzebna.

Masz przerywany transfer np. Gadami sie rozlacza, IBrowse nie moze automatycznie ponowic proby kontynuacji, przykladowo na poczcie strony o2 nie mozna zalaczyc duzego zalacznika, Charon staje na amen a ma jeszcze mozliwosc kontynuacji tak jakbys odlaczal kabelek od neta?

> Postaram się opisać w przyszłości instalkę AmiTCP - IMHO
> instaluje się łatwiej niż Miami. Teraz jednak opisuję (w
> obrazkach) podstawową instalację AmigaOS 3.0/3.1 którą poproszę
> by zamieszczono na łamach PPA.

To bedzie co ogladac i czytac :D
[#10] Re: Amiga i siec bezprzewodowa

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #9

Nie podajesz nigdzie numeru IP AP. Możesz sobie co najwyżej do niego zapingować, aby zobaczyć czy działa. Podajesz tylko twój IP, maskę, DNS i bramę. O ile nie używasz DHCP, bo wtedy nic nie podajesz.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem