[#1] Ma ktos instalke MacOS 8.1 pod MC680x0?
Mam w domu system MacOS 7.5.5 i 8.1 na partycjach. Chce wykorzystac mozliwosc pracy w internecie na Shapeshifterze lub Fusion... niestety na tych instalkach (mam je w plikopartycjach) nie mam zainstalowanego TCP i po internecie. Na allegro niestety maja jedynie 8.1 na PPC. Jesli ktos moglby pomoc to bylbym wdzieczny. Oczywiscie jak najbardziej wynagrodze pomoc... :)
[#2] Re: Ma ktos instalke MacOS 8.1 pod MC680x0?

@Mike, post #1

ja mam 8.1 na płytce od Imaca i sie instaluje na ShapeShifterze wiec raczej inne 8.1 ppc sie zainstalują.
[#3] Re: Ma ktos instalke MacOS 8.1 pod MC680x0?

@Mike, post #1

Przeciez 8.1 ma wbudowana obsluge TCP, ale
zawsze mozesz dograc inny program do obslugi TCP (FreePPP)
[#4] Re: Ma ktos instalke MacOS 8.1 pod MC680x0?

@Mike, post #1

Nie instaluj MacOS8.1 poniewaz system ten ma powazne problemy z internetem na ShapeShifterze. MacOS8.0 dziala bez problemu. Dlugo wlaczylem z 8.1 i netu nie odpalilem. Na 7.5.x i 8.0 dziala. Artykul jak wszystko skonfigurowac jest na tym portalu (tylko DNSy na MiamiDX ustaw na DHCP i dokladnie odczytaj).
[#5] Re: Ma ktos instalke MacOS 8.1 pod MC680x0?

@Andrzej Drozd, post #4

Aha, jak bedziesz potrzebowal jakichs plikow (np. open transporta dla 7.x.x itp.) to daj znac.
[#6] Re: Ma ktos instalke MacOS 8.1 pod MC680x0?

@Mike, post #1

Ja bym zadał pytanie kto ma botowalna plytke lub iso image z MacOS 9.x bo udalo mi sie odpalic iFusiona na BlizzardPPC tylko denerwuje mnie, ze obraz przy starcie automatycznie przelacza sie na VGA :S
[#7] Re: Ma ktos instalke MacOS 8.1 pod MC680x0?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #6

Ja miałem. To była jakaś licha płytka CDR, bo powoli wyparowały z niej dane. Teraz została mi dla iFusiona tylko plikopartycja botująca z MacOS9.1. A jakim cudem ruszył ci iFusion na BPPC? Co zrobiłeś?
[#8] Re: Ma ktos instalke MacOS 8.1 pod MC680x0?

@rzookol, post #2

Ile byś wziął za przegranie cd i wysyłkę?? Z tego co wiem to właśnie na płycie powinny być i programy/system dla starych motek i ppc.
[#9] Re: Ma ktos instalke MacOS 8.1 pod MC680x0?

@kmilota, post #7

W guide wszystko jest opisane co trzeba zrobic, ale to wymaga cierpliwosci i meczarni w konfiguracji programu bo ten nie posiada GUI, zreszta podobnie mialem z Fusion ktory do dzis przy starcie jak pokazuje sie obraz z jakims logo zamarza system i :dupa: a ShapeShifter zawsze smigal miodzio na AGA z MuEVD
[#10] Re: Ma ktos instalke MacOS 8.1 pod MC680x0?

@Whiz, post #8

Nic, wysle ci iso podzielone joinsplitem i spakowane dodatkowo lzx. Zaloz sobie konto na www.o2.pl
[#11] Re: Ma ktos instalke MacOS 8.1 pod MC680x0?

@Andrzej Drozd, post #10

Mam juz konto na o2 a mianowicie whiz@o2.pl
Pojdzie na tym neostrada przy uzyciu vlinkmirror.device?
Ile zajmuje to iso?
Ogromne dzieki za pomoc.
[#12] Re: Ma ktos instalke MacOS 8.1 pod MC680x0?

@Andrzej Drozd, post #10

Aha zebys sie nie dziwil: Mike i Whiz to ta sama osoba, po prostu na windzie loguje mi sie jako whiz i tak sie odpisuje, a na ami jako Mike :)
[#13] Re: Ma ktos instalke MacOS 8.1 pod MC680x0?

@Mike, post #11

Nie wiem czy pojdzie (mam stanardowa stalke), ale chyba tak, poniewaz dziala to tak jakby Amiga udostepniala net Macowi. Na plycie jest okolo 600MB. Jak przepuszcze podzielone pliki to bedzie chyba z 400 (?)
[#14] Re: Ma ktos instalke MacOS 8.1 pod MC680x0?

@Andrzej Drozd, post #13

a jaka jest maksymalna wielkosc maila na o2? chyba z 20MB to jakbys tak posylal to by wyszlo 40 paczek. no chyba ze wysylasz to inaczej. w kazdym badz razie dzieki.
jaka to jest wersja?
pl, us?
[#15] Re: Ma ktos instalke MacOS 8.1 pod MC680x0?

@Mike, post #14

Biore 2-3 pliki po 8MB, pakuje lzxem i wysylam. A aby nie meczyc yama (poniewaz go czesto uzywam) wysylam z Ibrowsa. 8 jest pl, a updejt(na ktorym nie dziala net, angielski).
[#16] Re: Ma ktos instalke MacOS 8.1 pod MC680x0?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #9

coś nie tak, Ifusion się uruchamia na 603e (jako program - ale dalej sie nic nie dzieje - szary ekran), testowałem na ww. Macos8.1 Może ktoś by porobił testy na 8.6 lub 9.1 to by coś z tego wyszło. Jedynym emulatorem MacaPPC jaki udało mi się uruchomić na amidze był SheepShaver pod linuxem (debianem 3.0). Niestety gdy juz sie miał pokazać finder z ikonkami to wywalało jakiś błąd (ale już po wgraniu extensions/bez w grywania extensions po ekanie z mordką) więc cośtam poszło. Niestety (jeszcze) nie jestem dobrym i wszystkowiedzącym programistą więc dałem sobie spokój bo i tak zamierzam kupić pegasosa a tam pójdzie mol i ostatnio kupiłem na allegro maca 200mhz za 43 zł i to on mi służy do emulacji ;). Jakby ktoś chciał się jednak zająć tym SheepShaverem to moge powiedzieć że najlepsze rezultaty osiągnąłem na ostaniej "oficjalnej" wersji źródeł (z lutego 2004 chyba) (z CVS z czerwca już nie szło ). Wywala błąd że jest coś z romem (sprawdzałem z 3 romami - jeden względnie chodził). Jakby ktoś chciał się tym zająć to słuze pomocą bo to jest realna szansa na emulacje maca ppc pod amigą.
[#17] Re: Ma ktos instalke MacOS 8.1 pod MC680x0?

@Andrzej Drozd, post #15

to może Ci zapłacę za nagraną cdrkę i przesyłkę i będzie po problemie. jak mi nie ufasz to moge to przelac na konto, podajesz mi numer na maila i przelewam, Ty nagrywasz i posyłasz... jeśli chcesz...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem