[#1] Virus "PolishPower" atakuje...
Witam!
Po kilkunastu latach obcowania z amiga przytrafilo mi sie nieszczescie zwane "PolishPower". Ten wirus dostal mi sie na twardziela z plytki z lewym oprogramowaniem po czym tak zainfekowal kompa, ze gdy go wlączam to komputer w ogole nie widzi dysku twardego. Wypróbowalem z dyskietki program "Wirus workshop" i ten od razu powiadamia mnie ze mam w pamieci wirusa lecz gdy klikam na "KILL IT!" to komp sie zawiesza.
Czy ktos moglby mi poradzic co mam zrobic ( na twardzielu mialem caly dorobek zycia) ; jesli ktos mieszka w Krakowie to moglbym podejsc . Za ewentualna pomoc moge zaplacic.Pozdrawiam.
Artek
[#2] Re: Virus "PolishPower" atakuje...

@Artek, post #1

Nie spotkałem się z tym wirusem. Na początku roku miałem wirusa Happy New Year i to wcale nie 2004 roku. Też nie mogłem się go pozbyć. Zainstalowalem czysty system na innym dysku. Podpiołem tamten zarażony i przegrałem co trzeba. Polecam robienie systematycznych kopi. Sobie również polecam :)

[#3] Re: Virus "PolishPower" atakuje...

@Artek, post #1

Ej hopki hopki.. :)
Sciagnij VirusZ-ta i xvs.library z aminetu.
Zrob dyskietke botujaca i wystartuj z niej WB. do katalogu libs na dyskietce skopiuj biblioteke. Odpal program i bij gada!

[#4] Re: Virus "PolishPower" atakuje...

@rjack, post #2

happy new year jest wlasciwie nie grozny. z tego co pamietam, to niszczy on tylko SetPacza. U mnie wystarczalo VirusZetem przeskanowanie twardziela i wymiana SetPacza na 'czysty'.
[#5] Re: Virus "PolishPower" atakuje...

@pekdar, post #3

Nie znam tego wirusa ale czy nie przyszło Ci do głowy że robiąc tą dyskietkę botującą można zrobić dyskietkę z wirusem?
Co do happy new year to zarażał nie tylko Setpatch-a ale też inne pliki exe które spełniały odpowiednie kryteria.
[#6] Re: Virus "PolishPower" atakuje...

@Sylwester, post #5

Niszczący jest wobec plików skompresowanych pakerem tworzącym "executables", nie potrafi się do nich czysto doklejać.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem