[#1] 040 - warto?
Mam lamerskie pytanie. Czy warto kupić sobie turbo z 040? Nie chodzi mi o sprawy finansowe, ale o to, czy system oparty o 040 jest stabilny. Dema na 68k chodzą pewnie bez problemu, ale jak jest z innymi programami? Generalnie: czy to co chodzi mi dobrze (nie wiesza sić) na 030 bćdzie chodziło dobrze na 040?
[#2] Re: 040 - warto?

@PopoCop, post #1

No właśnie chodzi o to, że niekoniecznie dema będą działały, bo procesory niestety nie są kompatybilne w 100%( hmmm 040 to też 68k :), podobnie jak 030,060, 020 i 68000). Problemy to właśnie będziesz miał ze starymi demami i grami. Nowsze produkcje raczej bez problemu chodzą z 040ką. Wydje mi się, że najwięcej Amigowców (czytaj ludzi którzy używają amigę do czegoś więcej niż gry) posiada procesor właśnie 040. Jest to po prostu finansowo optymalny wybór.....
[#3] Re: 040 - warto?

@PopoCop, post #1

a jeśli chodzi o stabilność to oczywiście tak, pod warunkiem że karta z 040-ką którą nabędziesz będzie sama w sobie stabilnym urządzeniem :)
[#4] Re: 040 - warto?

@jaro, post #2

Heh, pisząc o demach nie miałem na myśli tych z 1991 roku, tylko te powiedzmy od 1996 wzwyż (taki skrót myślowy) :)
[#5] Re: 040 - warto?

@PopoCop, post #4

Tak, te z 1996 chodza. Wlasciwie juz malo kto w tym czasie robil dema na cos innego niz 040+ (czytaj, co by nie ruszylo na 040). Co do karty to lepiej kup Blizzarda040, jest stabilniejsza od Apollo. A jak chcesz troche zaoszczedzic to kup wersje z 040/25, a pozniej spokojnie podkrecisz do 40MHz (a nawet 50MHz). Predkosciowo 25MHz to okolo 18MIPS natomiast 40MHZ to 30MIPS. A 50MHZ to zdaje sie 38MIPS.
[#6] Re: 040 - warto?

@jaro, post #3

Ja proponuje PPC z 040/25 -cenowo niewielka roznica... a szybki "koprocesor" sie przyda...chociazby do VCD i empetrujek ;)
[#7] Re: 040 - warto?

@_arti, post #6

Dobry pomysl, jest tez (malo ale jednak jest) pare demek pod PPC, ktore rusza na AGA.
[#8] Re: 040 - warto?

@PopoCop, post #1

jesli 2 tygodniowy uptime (a1200 040/40 to moj router) uznajesz za stabilny to mozna powiedziec ze system chodzi stabilnie :)
[#9] Re: 040 - warto?

@PopoCop, post #1

Ja na swoja 040/50 narzekac nie moge i chodzi mi wmiare stabilnie. Jedynie czego uruchomic nie moglem to kilka gierek z A500 i kilku programow ale to akurat byla wina AOS
[#10] Re: 040 - warto?

@PopoCop, post #1

Na pewno warto, wzrost komfortu korzystania z komputera, jest znacznie wiekszy niż wynikało by to z liczb. Szczególnie w 40/40MHz, natomiast nie polecam 40/25Mhz, chyba ze podkręcisz do 40Mhz, karta ta wydaje mi sie dość wolna ja na te 18MIPS.
[#11] Re: 040 - warto?

@Andrzej Drozd, post #5

Moja Apollo 040/40 byla calkiem przyzwoicie stabilna, ale dopiero po odpowiedniej ingerencji w system. W stosunku do 030 nastapila poprawa. A co do wydajnosci, jednak spodziewalem sie czegos wiecej. Bardziej pozytywnym przezyciem byla dla mnie 060 (ktora mam do tej pory).
Wprawdzie dla odmiany Blizzard, ale nie to bylo najlepsze. Spadek kompatybilnosci w stosunku do 040 (kompatybilnosci z bardzo starymi programami, a nie prockiem) nie byl jakos specjalnie wiekszy, niz na 040.

060 jest mimo wszystko przyjemnym prockiem :).
[#12] Re: 040 - warto?

@Maxik, post #9

to akurat byla wina AOS

Ekchm, bzdura.

[#13] Re: 040 - warto?

@MinisterQ, post #12

No nie wiem czy akurat taka bzdura bo AOS 3.9 kilku progsow mial problemy z ich odpaleniem lub nawet wogole nie odpalil :(
[#14] Re: 040 - warto?

@Andrzej Drozd, post #5

a BlizardIV 68030/50MHz to ile MIPS?
[#15] Re: 040 - warto?

@Maxik, post #13

hmmmm.... a czy aby to jednak nie jest wina niezgodności procesorów?
[#16] Re: 040 - warto?

@Maxik, post #13

To nie wina systemu, tylko programistów aplikacji, które nie trzymają się wytycznych twórców systemu. Podobnie ma się sprawa z "niekompatybilnościami" 040 czy innych proców z rodziny m68k. Gdyby programiści nie cudowali, to by każda aplikacja/gra działała poprawnie.

[#17] Re: 040 - warto?

@PopoCop, post #1

Na pewno warto. Z tym, że nie apollo. Jeżeli masz wydać te pieniądze zainwestuj w Blizzarda 040/40 MHz. Apollo różnie sić zachowują przy różnej konfiguracji sprzćtu. Po "zużyciu" dwóch Apollów 040/40 MHz (fabryczne bez podkrćcania !) przesiadłem sić na Blizzarda 060/50 MHz. To naprawdć warto zrobić!

[#18] Re: 040 - warto?

@Rafal Dlugosz, post #14

68030 50 MHz będzie miał około 6 MIPS. Niezłym testerem jest AIBB (znajdziesz go na Aminecie).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem