[#1] czy można do A600 podpiąć przejściówkę pcmcia na Karty compact flash ?
Mam pytanko. Zastanawiam się bo mam mozliwość kupna karty pcmcia przez którą mozna odczytać karty compact flash . czy moja Amiga mi to wykryje ? (kickstart 37.350)i czy to bedzie obsługiwane jak taki niby twardy dysk ? Karta jest do laptopa, ale jest okazyjna cena i zastanawiałem się czy to da radę.
Czekam na odpowiedzi. Z góry wszytskim dziękuję.
[#2] Re: czy można do A600 podpiąć przejściówkę pcmcia na Karty compact flash ?

@Mariusz, post #1

jak to bylo... pcmcia w a600 to 32bit, compact flash to 64, wiec nie bedzie.
[#3] Re: czy można do A600 podpiąć przejściówkę pcmcia na Karty compact flash ?

@Liluh, post #2

Przecież takie coś działa bez problemu.
Opis jest nawet tu na ppa
http://www.ppa.pl/hardware/compactflash.html
[#4] Re: czy można do A600 podpiąć przejściówkę pcmcia na Karty compact flash ?

@amigafan, post #3

Dzieki za odpowiedż.

Chyba się zdecyduję na to rozwiązanie.
[#5] Re: czy można do A600 podpiąć przejściówkę pcmcia na Karty compact flash ?

@Liluh, post #2

Już zostało powiedziane, że CF pójdzie, więc tylko gwoli sprostowania: PCMCIA jest w Amigach 16 bitowe, a nie 32 bitowe.
[#6] Re: czy można do A600 podpiąć przejściówkę pcmcia na Karty compact flash ?

@Mariusz, post #4

A ja się zapytam czy CF pójdzie jako dodatkowa pamięć w Amidze (wiem że wolna) i czy nie koliduje z pamięcią na karcie turbo?
[#7] Re: czy można do A600 podpiąć przejściówkę pcmcia na Karty compact flash ?

@Sylwester, post #6

Chyba nie, driver do CF traktuje ją jako dysk.
[#8] Re: czy można do A600 podpiąć przejściówkę pcmcia na Karty compact flash ?

@wali7, post #7

Mogą być problemy z tą pamięcią, na pewno nie da się więcej, jak 8MB obsłużyć (raz ograniczenie procka 68000, dwa - ograniczenie przestrzeni adresowej PCMCIA, którego się ominąć nie da :( ...)

Ale działać będzie, a przynajmniej powinno :)
[#9] Re: czy można do A600 podpiąć przejściówkć pcmcia na Karty compact flash ?

@shg, post #8

Pamięć podłączana pod PCMCIA będzie zawsze pamięcią "zewnętrzną" (np. jak dysk twardy), a nie pamięcią operacyjną. A600 spokojnie poradzi sobie z 4MB zewnętrznej pamięci.
[#10] Re: czy można do A600 podpiąć przejściówkć pcmcia na Karty compact flash ?

@kmilota, post #9

Wiesz, nie do końca jest to prawdą. Same CF w przejściówce nie zostaną przez A600 (czy A1200) potraktowane jako RAM, ale akurat w tych dwóch komputerach można podpiąć pamięć RAM przez PCMCIA jako 16bitowy FastRAM (normalnie zaalokowany w przestrzeni adresowej 68k jak każdy inny autoconfig ram). Potrzebne są do tego karty PCMCIA z pamięcią statyczną, bądź dynamiczną 4 MB (kiedyś takie produkowano).
Niewątpliwie jednak CF to nie to samo, inna jest organizacja wewnętrzna takiej pamięci, inny sposób dostępu do niej, a nawet gdyby to działało, to czasy dostępu do flashramu skutecznie zniechęcały do takiego rozwiązania (byłoby jeszcze gorzej niż w przypadku 16 bit pamięci dynamicznej PCMCIA). W tym wypadku jest jak piszesz - tylko w charakterze dysku.
[#11] dziala

@Mariusz, post #1

jesli sama przejsciowka nie wymaga 32 bitowej pcimici (niestety kilka takich jest ale zalożyłbym się o piwo że mniej niż 5%) to przejsciowka bedzie działać bez problemu. JA uzywam 128 MB kart jako dyskietek, 512 MB tez dziala (a dysk jednej a600 ma 350 MB ;) )
[#12] Re: czy można do A600 podpiąć przejściówkę pcmcia na Karty compact flash ?

@Mariusz, post #1

U mnie CF jest używana jako duuuża dyskietka. Raz w PeCecie, raz w Amidze :D . Ciekawi mnie tylko, że karta CF-256MB jest widziana w systemie A1200, a po włożeniu w przejściówkę karty CF-16MB, cały system się wiesza; mogę sobie tylko myszką pojeździć po ekranie, ale nic zrobić. Jak wyjme tą 16MB z portu PCMCIA - system rusza, włożę - zamraża się. nie wiem co jest przyczyną.

[#13] Re: czy można do A600 podpiąć przejściówkć pcmcia na Karty compact flash ?

@AlaN, post #12

Witam.
Wkladaj i wyjmuj karte CF razem z przejsciowka.
[#14] Re: czy można do A600 podpiąć przejściówkć pcmcia na Karty compact flash ?

@ted, post #13

A ja mam inne pytanka w tej sprawie

- domyślam się, ze nie można z PCMCIA (i włożonego tam czytanika kart) bootować komputera?
- a czy taki czytnik będzie traktowany przez system jak normalny hdd i będzie można wgrywać z niego system operacyjny, bootując to wszystko z dyskietki?

Pytam, bo może odkurzę a600, którą mam gdzieś schowaną (tylko z tego co pamiętam, to nie działała tam stacja dysków..)
[#15] Re: czy można do A600 podpiąć przejściówkć pcmcia na Karty compact flash ?

@ntx, post #14

Pewnie tak (nie mam tego ustrojstwa, nie sprawdzę więc). Jeśli na dyskietce będzie driver i mountlista do CF, a w s-s komplet przypisań SYS: do stosownych katalogów w CF to powinno działać. Nie licz na fajerwerki, bowiem transfery są rzędu 1 MB/s, a więc mniej niż z HDD (za to nie będzie hałasu).
Oryginalny commodorowski CC0 mógł bootować Amigę, ale jak już napisano wyżej, niestety CF nie jest z nim zgodny.
[#16] Re: czy można do A600 podpiąć przejściówkć pcmcia na Karty compact flash ?

@ntx, post #14

Po uruchomieniu sterowników z dyskietki, bedziesz mogł z czytnika korzystac jak z HDD (system mozesz wgraca), ale proponuje inne wyjscie.
Mozna zastosowac adapter CF to IDE (oferta 35688425 na Allegro) i uzywac CF jako normalnego HDD (mozna wtedy zabootowac komputer)
Jesli w A600 nie masz kick 37.350, to pozostaje Ci tylko pierwsze rozwiazanie
[#17] Re: czy można do A600 podpiąć przejściówkć pcmcia na Karty compact flash ?

@Norbert, post #16

Dość ciekawe jest to CF-IDE i w związku z tym mam jeszcze jedno pytanko, mianowicie czy prawdą jest że ta pamięć ma ograniczoną ilość zapisów? Coś jak płyta CDRW? Gdzieś coś czytałem na ten temat tylko nie pamiętam których pamięci to dotyczyło.
[#18] Re: czy można do A600 podpiąć przejściówkć pcmcia na Karty compact flash ?

@wali7, post #15

ntx - Niem można wkładać karty, która zostanie skonfigurowana przez system jako pamięć RAM, a jak pisano powyżej - z CF prawdopodobnie nie zrobi się RAM, tylko dysk. Jeżeli po starcie system "zobaczy" w slocie niezabezpieczoną przed zapisem kartę pamięci, to spróbuje ją skonfigurować jako RAM i jeżeli się uda - karta zostanie wyczyszczona, ale nie zniszczona. Wystarczy ją potem sformatować i można normalnie używać.

Sylwester - tak to pamięci Flash, niestety nie pamiętam ile cykli wytrzymują coś mi się wydaje, że 10 000, albo 100 000, ale głowy nie dam. Najlepiej sprawdzić na stronie producenta, powinno być podane.
[#19] Re: czy można do A600 podpiąć przejściówkć pcmcia na Karty compact flash ?

@ted, post #13

Zawsze wyjmuję i wkłądam kartę CF tylko i wyłącznie jako całość - z PCMCIA. Gdzieś czytałęm, że wyciągnięcie samej karty z przejściówki może ją uszkodzić. Choć to trochę dziwne z uwagi na fakt, że..... niektróre piny w przejściówce (i nie tylko, w aparatach cyfrowych tak samo!) są dłuższe od reszty, co powoduje że przy wkładaniu nie wszystkie są od razu "pod prądem".]
No ale jak mówiłem - wkładam tylko cały komplet do portu:
CF16MB - zwiecha
CF256MB - chodzi
Acha, ta CF16MB zawiesza system tylko gdy zamontuję CF0: . Bez zamontowania system normalnie działa - oczywiście karty CF nie ma

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem