[#1] partycja pc, fat95, automount. JAK?
Właśnie udało mi się zrobić dysk z mieszanymi partycjami, (4 godziny się paprałem )
A rzecz wygląda tak: Chciałbym, żeby partycja w FAT montowała się automatycznie podczas startu systemu.
Mogę to zrobić tak:
Filesystem partycji ustawiony na Reserved i Mount w startup-sequence, ale to mi nie pasi.

Chciałbym i próbowałem tak:
Przy tworzeniu partycji filesystem kopiowany jest do RDB, no więc w HDtoolBox'ie dodałem filesystem l:fat95, potem ustawiłem DosType (chyba tak to się nazywało, nie wiem, nie mam pod ręką ami) na 0x46415401.
Następnie wybrałem Change Filesystem - Costom, wpisałem ten sam DosType, maxtransfer został jak był (jakieś 0xffffff, potem sprawdziłem jeszcze 0x20000). "zaptaszkowałem" automount this partition. Zapisałem zmiany na HD, zczytałem RDB, nagrałem wcześniej "zrzucony" MBR, dograłem spowrotem RDB, przesunięty o 3 bloki.
No i nic. System widzi partycję jako NDOS. Mogę ją tylko zamontować "ręcznie". Partycja z filesystemem ustawionym na reserved też daje się montować ręcznie. Amigowe partycje oczywiście działają w obu wypadkach.

Ten patent znalazłem gdzieś na sieci, była tam opisana instalacja CrossDosFileSystem (którego z wiadomych względów nie zainstaluję), zrobiłem wszystko dokładnie tak samo, tylko, podmieniłem filesystem i DosType.

HDToolBoxa mam z OS3.1, dysk Caviar 240MB, z czego na partycję pycy 100MB, reszta na dwie amigowe.
[#2] Re: partycja pc, fat95, automount. JAK?

@shg, post #1

A do czego Ci taka samontujaca sie partycja FAT?
A nie lepiej do WBStartup lub user-startup wstawic MountDOS, ktory bedzie to robił w automatycznie, tworzac mountliste z zaleznosci od wielkosci partycji FAT.
[#3] Re: partycja pc, fat95, automount. JAK?

@Norbert, post #2

Ten dysk nie jest podpięty na stałe (straszne wyje, a ja cenię sobie ciszę :D ), a poza tym to w a600 jest on moim "stałem" dyskiem, a od czasu do czasu, będę go odłączał, żeby przenieść dane z PC na drugą ami (1200), w sumie to mogę zrobić jakieś IF EXISTS w startup-sequence i sprawdzać, czy jest podłączony, ale jakoś mi się to nie widzi.

Eeee, taki mam kaprys i marudzę , myślałem, że się jakoś bardziej "elegancko" i prosto da to zrobić
[#4] Re: partycja pc, fat95, automount. JAK?

@shg, post #3

Sposób eleganckki Ci podalem.
Skorzystaj z duetu MountDOS i FAT95. Zamontują Ci automatycznie dysk pecetowy bez wzgledu jaki podlaczysz.
[#5] Re: partycja pc, fat95, automount. JAK?

@Norbert, post #4

Zrób tak jak powiedział Norbert, MountDOS w przypadku nie wykrycia pecetowego dysku po prostu nic nie robi, a s-s biegnie sobie dalej. To naprawdę eleganckie rozwiązanie.
[#6] Re: partycja pc, fat95, automount. JAK?

@Norbert, post #4

OK, skoro tak...
dzięki.

Ale i tak dziwne, że nie chciało mi montować partycji automatycznie, fat95 się na pewno nagrał w RDB
[#7] Re: partycja pc, fat95, automount. JAK?

@shg, post #6

W dokumentacji do Fat95 nie ma nic na temat umieszczania go w RDB.
[#8] Re: partycja pc, fat95, automount. JAK?

@Sylwester, post #7

Ale w HdToolboxie chyba jest taka możliwość, o ile dobrze pamiętam (przynajmniej teoretycznie).
Znaczy możliwości są niby podobne, jak z innymi filesystemami (pfs, afs, sfs...) i zdziwiło mnie trochę, że tak samo nie było w przypadku FAT95.
Sam tego jeszcze nie próbowałem, ale chyba będę musiał....

[#9] Re: partycja pc, fat95, automount. JAK?

@Seeker, post #8

Zgadza się, to HdToolbox umieszcza filesystem w RDB. Zresztą nawet na "normalnym" dysku w RDB znajduje się FFS i gdyby go nie było, to system nie wystartowałby z dysku, po starcie np. z dyskietki wprawdzie chyba się da zamontować taki dysk, ale nie pamiętam, bo robiłem to bardzo dawno.
[#10] Re: partycja pc, fat95, automount. JAK?

@shg, post #1

Prawdopodobnie nie działa to gdyż FAT95 nie jest pełnym filesystemem,
a tylko handlerem (tak wnioskuję z dokumentacji od niego, nie mam w
tej chwili jak tego sprawdzić). Przy normalnym używaniu nie ma to
właściwie znaczenia, natomiast handlera nie można umieścić w RDB.
Jeżeli chodzi o rozwiązanie z CrossDOSem - z tego co wiem CrossDOS
jest pełnym filesystemem, więc działa bez problemu z
RDB.

[#11] Re: partycja pc, fat95, automount. JAK?

@shg, post #9

Wystartowałby bez problemu. FFS jest w ROMie. Chyba, że masz dysk
>4GB, wówczas trzeba wrzucić uaktualnionego FFSa do ROMu.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem