[#1] HD WDC + HD toolbox
Witam!
Mam HDtoolboxa wersja 45.6 czy jest nowsza?
Bo (o zgrozo) stwierdziłem, ze niepoprawnie odczytuje moj hd (inna liczba cylindrow, blokow na sciezek, glowic).
z gory dzieki za pomoc :D

[#2] Re: HD WDC + HD toolbox

@11MASTEr, post #1

A działa dobrze ten dysk (oczywiście cały, od początku do końca bez utraty danych)? Bo jeśli tak, to akurat żaden problem.
[#3] Re: HD WDC + HD toolbox

@11MASTEr, post #1

Podejrzewam, ze najnowsza jest chyba wersja z OS 3.9
[#4] Re: HD WDC + HD toolbox

@Seeker, post #3

I to jest ta wlasnie wersja 45.6
I tak 11masterR masz szczescie ja wlasnie kupilem sobie 40gb samsunga
i podczas inicjalizacji tego HD hdtoolbox mi sie wieszal
Musialem uzyc HDInst (z aminetu) zeby go zainicjowac
a potem dopiero HdToolBox-em partycjonowac

Zycie,ech

[#5] Re: HD WDC + HD toolbox

@wali7, post #2

nie moge kopiowac plikow > 400mb tym samym nie moge nagrywac plytek z iso

[#6] Re: HD WDC + HD toolbox

@11MASTEr, post #5

Czyli masz ustawiony zły MaxTransfer. Sprawdź dokumentację swojego filesystemu.
[#7] Re: HD WDC + HD toolbox

@kmilota, post #6

To może być sprawa maxtransferu.
A co do geometrii dysku, czy wielkość podaje poprawnie?
Jaki to jest dysk (typ i wielkość)?
[#8] Re: HD WDC + HD toolbox

@Seeker, post #3

Ta wersja HDToolBox`a z OS3.9 jest chyba jakas trefna (albo ja takowa posiadam) poniewaz jak cchialem podpiac sobie inny dysk do ami to mialem z tym same problemy. Hodzi mi o to ze HDToolBox nie mogl mi nic poradzic na RDB (a raczej jego brak) nagimnastykowalem sie z tym troszke az wkoncu mnie cos trafilo i musialem skorzystac z HDToolBox`a z OS3.1. Czy to byla wina HDTB czy czegos innego??

PS Osobne zamomntowanie RDB na tym dysku nie przynioslo zaciekawych skutkow :(
[#9] Re: HD WDC + HD toolbox

@Seeker, post #3

Ta wersja HDToolBox`a z OS3.9 jest chyba jakas trefna (albo ja takowa posiadam) poniewaz jak cchialem podpiac sobie inny dysk do ami to mialem z tym same problemy. Hodzi mi o to ze HDToolBox nie mogl mi nic poradzic na RDB (a raczej jego brak) nagimnastykowalem sie z tym troszke az wkoncu mnie cos trafilo i musialem skorzystac z HDToolBox`a z OS3.1. Czy to byla wina HDTB czy czegos innego??

PS Osobne zamomntowanie RDB na tym dysku nie przynioslo zaciekawych skutkow :(
[#10] Re: HD WDC + HD toolbox

@Seeker, post #3

Podobno wersja 44.27 jest w BoingBag2a do AmigaOS 3.5... hdwrench.library podobnie...

Pozdrawiam,
Darek
[#11] Re: HD WDC + HD toolbox

@Maxik, post #8

A masz najnowszy scsi.device i w devs: NSDPatch.cfg. No i najważniejsze SetPatch z AmigaOS3.9.
[#12] Re: HD WDC + HD toolbox

@Dopuser, post #10

Najnowszy HDToolBox to 45.6, hdwrench.library 44.127, a scsi.device 43.43.
[#13] Re: HD WDC + HD toolbox

@kmilota, post #11

jeśli mozesz to podeslij mi
dzieki :D

[#14] Re: HD WDC + HD toolbox

@wali7, post #7

to nie maxtarnswer
po prostu hdtoolbox zle odczytuje podstawowe parametry hdeka
znalazlem u producenta jak ma byc; wiec wpisze poprawne wartosci; chcialem tylko wiedziec czy moze jest nowszy hdtoolbox
bo pamietam ze juz na forum byl poruszany podobny temat i ktorys z rozmowcow pisal, ze najnowszy hdtoolbox radzi sobie z wszystkimi dyskami :) jednak nie

[#15] Re: HD WDC + HD toolbox

@11MASTEr, post #14

To że nowy HDToolBox wypisuje 255 głowic i tym podobne rzeczy to wcale nie oznacza że są to niewłaściwe parametry, ważne że wielkość dysku jest podana prawidłowo. Nowy HDToolBox i HDInstallTools przeliczają te wartości tak żeby była jak najmniejsza ilość cylindrów odpowiednio zwiększając ilość głowic. Ja wszystkie moje dyski robiłem starym HDToolBox-em z OS3.1 bo ten z kolei pokazuje fizyczną ilość głowic i cylindrów ale źle podaje wielkość dysku czym nie należy się przejmować, przykładowo dla dysku 40GB mam 79098 cylindrów i 16 głowic. Warunkiem jest scsi.device czy inny device który "rozumie" duże dyski, np. ten z FastAty.

[#16] Re: HD WDC + HD toolbox

@kmilota, post #11

no raczej nie mam bo musialem korzystac z HDToolBox`a z OS3.1
[#17] Re: HD WDC + HD toolbox

@11MASTEr, post #13

To wszystko masz jak zainstalujesz poprawnie AmigaOS3.9 i BB + BB2.
[#18] Re: HD WDC + HD toolbox

@Sylwester, post #15

to chyba ma sens bo gdy w chtb wpisalem parametry podane przez producenta mojego dysku to jego pojemnosc nie zgadzala sie i to znacznie :)
[#19] Re: HD WDC + HD toolbox

@11MASTEr, post #1

aktualnie podaje mi takie wartosci:

cylindry:38'767 ---- ma byc:16'383
glowice :12 ---- ma byc:16
bajtow na sciezke:252 ---- ma byc:63
blikow na cylinder:3024 ---- to chyba trzeba obliczyc

przy czym poprawnie rozpoznaje wielkosc dysku i liczbe calkowitej ilosci blokow

[#20] Re: HD WDC + HD toolbox

@11MASTEr, post #14

Nie wpisuj ręcznie parametrów dysku do HDToolBoxa. On sam wie co robi.
[#21] Re: HD WDC + HD toolbox

@kmilota, post #20

Dokładnie. HDTB sam rozpoznaje i ustawia właściwe parametry, raczej odpada możliwość ustawiania ręcznego, to miało sens przy bardzo starych dyskach które miewały problemy z autorozpoznawaniem.
Obecnie dyski pracują na bardzo fikcyjnych parametrach, a to dlatego że parametry CHS obecnie przyjmować musiałyby niemożliwe do uzyskania parametry aby zaadresować całą przestrzeń dysku. Tak więc kontroler sam przelicza parametry CHS w locie, zresztą zazwyczaj możliwe jest uzyskanie różnych ustawień - LBA, normal... co nie oznacza przecież, że za każdym razem dysk zmienia geometrię ;)
[#22] Re: HD WDC + HD toolbox

@wali7, post #21

gdy instalowalem dysk mialem os3.9 ale bez bb1 i bb2.
tym bardziej ze tandem ata3.driver+ata3prefs (najnowsza wersja 7.1) caly czas upiera sie ze dysk jest split gdy faktycznie nie jest split :)
dodatkowo po przejciu na w/w wersje wystepowaly przeklamania na plikach :( wiec korzystam z v.6.1 - na razie - oczywiscie :)
wiec jednak trzeba na nowo :) dzieki

[#23] Re: HD WDC + HD toolbox

@11MASTEr, post #22

Z tym splitem miałem to samo, musiałem całkowicie wyczyścić RDB i zrobić od nowa. Przekłamania mam w trybie PIO4NF i dlatego używam PIO4.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem