[#1] KLASY - co to?
Właśnie, pytanie jak w temacie. Co to są te całe "klasy" (classes?)? Jak kilka lat temu zerwałęm kontakt z Amigą, to najwyższy system to był 3.0. Teraz mam wyższy i - jak trzeba - to instalują się te całe "klasy". Chcą się instalować - proszę bardzo, ale chciał bym wiedzieć do czego to, z czym sie je i jaką spełnia funkcję w działaniu całęgo systemu.
Jak by tak łopatologicznie można było opisać, byłbym wdzięczny.

[#2] Re: KLASY - co to?

@AlaN, post #1

Klasy to w gruncie rzeczy biblioteki systemowe z określonymi funkcjami. Np. w przypadku popularnego pakietu MUI - dajmy na to klasa NList to zbiór procedur, które tworzą i obsługują gadżet typu "list" - czyli listę z suwakiem.

[#3] Re: KLASY - co to?

@MinisterQ, post #2

Czyli to coś w rodzaju plików '*.DLL' w Windows'ie?

[#4] Re: KLASY - co to?

@AlaN, post #3

Nie do końca, pliki DLL z Windowsa są odpowiednikiem amigowych bibliotek. Klasy zaś to taki szczególny przypadek bibliotek, które tworzą jakieś obiekty (przeważnie związane z GUI, ale niekoniecznie). To tak bez nadmiernego wnikania w szczegóły.

[#5] Re: KLASY - co to?

@Grzegorz Kraszewski, post #4

Poseidon także instaluje swoje klasc w Classes: Ale jak na normalny język napisać co to są klasy, to teraz nie wiem :)
[#6] Re: KLASY - co to?

@AlaN, post #1

Dzięki, rozjaśniło mi to mniej więcej właściwości "klas" i do czego one służą.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem