[#1] Problem z klawiatura?
Moja klawiatura (oryginalna od A1200) dziwnie sie zachowuje. Otoz kiedy wlacze
komputer, uruchomie jakis program (np. Shell), w ktorym stukam cos z klawiatury, to
wtedy nigdy nie wydrukuje sie na ekranie pierwszy nacisniety znak z klawiatury. Pozniejjuz jest ok. Moze bym nawet nie pistal w tej sprawie, ale jest jeszcze cos, choc
zastanawiam sie czy ten drugi objaw ma jakis zwiazek z tym pierwszym.

Drugi objaw jest nastepujacy. Czasem zdarzy sie, ze naciskajac jakis klawisz, nagle ten
znak sam sie wypisuje w nieskonczonosc. Niekiedy da sie ten efekt powstrzymac
naciskajac ten powtarzajacy sie klawisz, ale nie zawsze sie uda no i musze zrestartowac
kompa, bo nie moge wpisac nawet adresu w przegladarce.

Mam interfejs klawiatury Elbox na wtyk typu DIN. Czy ktos mial podobne klopoty.
Interesuje mnie zwlaszcza drugi objaw.

[#2] Re: Problem z klawiatura?

@rjack, post #1

To chyba będzie robota interfejsu. Miałem podobnie z klawirą od pieca i występowały obydwa objawy, przy czym ten pierwszy jest zamierzony.
W celu rozpoznawania typu klawiatury właśnie.

Było coś o tym bodajże w MA.

a z innej mańki: spróbuj może poruszać złączem interfejsu, może coś słabo kontaktuje, bo w innym przypadku, to chyba będzie sprawa słabej synchronizacji urządzeń.
[#3] Re: Problem z klawiatura?

@rjack, post #1

Zapomniałem jeszcze o czymś: spróbuj kilka razy wyjąć i włożyć wtyczkę DIN (czy co tam masz) na kablu.
[#4] Re: Problem z klawiatura?

@Seeker, post #3

a ja mam inny pomysł a czyściłeś klawę:>???
[#5] Re: Problem z klawiatura?

@Seeker, post #3

Dzięki za info. Nie wiedziałem, że ten pierwszy efekt zamierzony jest. W sumie już tam majstrowałem, tzn. wyciągałem DIN-a i interfejs nawet. Spróbuję jakąś klawiaturkę od pc podłączyć. Zobacze wtedy czy też będzie ten drugi objaw.

[#6] Re: Problem z klawiatura?

@kiedyś, post #4

Tak wypucowałem ja w środku między klawiszmi też, ale była strasznie zabrudzona kiedy ją kupiłem. Być może to też przyczyna objawów. Wkrótce podłączę inną (pc-tową), to się przekonamy.

[#7] Re: Problem z klawiatura?

@rjack, post #6

Staraj sie nie kupowac "miekich" (wyginaja sie na kolanach z czasem) klawaitur na gumkach "made in China", poniewaz trzeba co tydzien rozbierac i czyscic styk pomiedzy gumkami oraz prostowac obudowe). Koreanskich nie uzywalem.
[#8] Re: Problem z klawiatura?

@Andrzej Drozd, post #7

rozbierz ją na części pierwsze ;] heheh i myj :) moja z amisi chodzi już ile :>?? czekajcie 7 latek ;)
[#9] Re: Problem z klawiatura?

@rjack, post #1

Cos dziwnego orginalna klawiatura byla w jednj obudowie z komputerem.Ty zas masz jakas kanapkie . Jak masz plyte A1200 w wersji 2b to wystarczy podpiac kabelek z gniazdem Klawiature od A200-4000 lub CDtv i masz po sprawie .Wyjasniam na plycie sa przygotowane piny pod gniazdo.
[#10] Re: Problem z klawiatura?

@Dziadziomiecio, post #9

ja powiem troszke inaczej majac a600 klawiera mnie tez potrafila niedzialac
(dane partie klawiatury) okazalo sie ze tasma byla wytarta obcialem 1 milmetr i bylo wporzo
.inna sprawa ze jezeli masz jakis adapter klawiatury
to poodginaj delikatnie w gniezdzie blaszki napweno pomoze lub chociaz przemyj spirytusem.

Yo

:D

[#11] Re: Problem z klawiatura?

@rjack, post #1

To interfejs tak ma, mam taki sam z podłączonym najtańszym parapetem na złącze din, wyrobiłem już sobie taki tik że po restarcie wciskam klawisz Windows-Amiga żeby było gut.
[#12] Re: Problem z klawiatura?

@Sylwester, post #11

Dziwne, ja też mam interfejs Elboxu (już drugi, bo pierwszy lata temu został sprzedany z moją pierwszą A1200) i w żadnym z nich tego typu objawy nie występowały (i nadal nie występują). To jest zapewne problem sprzętowy, zacząłbym od przeczyszczenia styków, jeśli nie pomoże, to albo walnięty jest interfejs, albo kontroler klawiatury na płycie A1200.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem