[#1] Problem z RC-FTPd
Mam taki problem, postanowilem dla odmiany postawic serwer na Ami zamiast na pececie. Oczywiscie na Ami mam wenetrzny IP i serwer bedzie dzialal tylko w sieci wewnetrznej, niestety RC-FTPd, stawia serwer, pecet sie laczy, Amiga i ten program widzi peceta, jednak pecet nie moze nic wyslac na serwer i nie widzi katalogow, plikow. Udostepnic katalogi moge tylko w zakladce "grupy" natomiast w "Uzytkownik" nic takiego nie ma. Kiedys wieki temu chyba cos kombinowalem z tym i dzialalo...

PS.1 Z peceta lacze sie za pomoca Windows Commandera
PS.2 Czy jest inny podobny program dla Ami?
[#2] Re: Problem z RC-FTPd

@Andrzej Drozd, post #1

hej,

Najpierw musisz zdefiniowac "Grupy" (czyli prawa dostepu dla "0,1,...F" oraz katalog ktory grupa obsluguje). Nastepnie dla danego uzytkownika musisz ustawic do ktorych "0,1,...F" ma dostep i jaki (read/write etc).
Zreszta dla ulatwienia zrobilem screenshooty dostepne pod
http://pingu.ii.uj.edu.pl/~armo/amiga/

[#3] Re: Problem z RC-FTPd

@Andrzej Drozd, post #1

Andrzej Drozd napisał(a):

[...]
> PS.2 Czy jest inny podobny program dla Ami?

Z poziomu pc pobierałem pliki z Ami w ten sposób, że na Ami mam Apacha i wrzucałem pliki do pobrania, do katalogu Apacha (tam gdzie na serwer www wrzuca sie stronki). Na pc odpalałem przeglądarkę netową (oczywiście FireFox-a :) wpisywałem http://(adres ip Ami)/katalog_z_plikami i pobierałem. Tylko, że w drugą strone nie działało, więc na pc zainstalowałem Krasnala (też m.in. serwer www) i teraz na Ami odpalałem przeglądarkę itd.

Nie instalowałem ftpd, bo akurat na Ami miałem gotowy, postawiony serwer www wiec wykorzystałem ten fakt.
[#4] Re: Problem z RC-FTPd

@Rafael/ARMO, post #2

Dzieki za screeny, praktycznie mialem tak samo tylko wylaczylem "F" tak jak jest u Ciebie. Niestety w dalszym ciagu efekt jest taki sam. Pecet sie laczy i ma status niedostepy (czerwona kropka), czasami ma przeblyski i ustawia sie na zielony. Nie wiem powalcze moze z MiamiDX (moze sprobuje sie polaczyc sie na LAN, Static, albo cos odptaszuje/zaptaszkuje) albo to wina XP-ka i zabezpieczen, moze tam cos poprzestawiam (ale to chyba nie to bo z innymi serwerami sie laczy bez problemu...) A jak masz ustawione w opcji "Glowne"?
[#5] Re: Problem z RC-FTPd

@Andrzej Drozd, post #1

Z zupełnie innej beczki, ale zastosowanie identyczne:
1. trudniej - Samba na Amidze i na pececie Otoczenie sieciowe (w końcu ti i tak sieć wewnętrzna). Kontrola z poziomu Peceta i Amigi.
2. dużo łatwiej - SMBFS na Amidze i kontrola z poziomu Amigi - transfer w obie strony. Ja sobię bardzo ten program chwalę, głównie z uwagi prostoty konfiguracji (brak konfiguracji) i wygody.
[#6] Re: Problem z RC-FTPd

@Andrzej Drozd, post #4

Screen shoot z opcji General w tym samy miejscu.

Spróbuj sie polaczyc z swoim ftp z tego samego kompa, tzn z Amigi.
[#7] Re: Problem z RC-FTPd

@Rafael/ARMO, post #6

Polaczylem sie na tym samym kompie za pomoca ATC i efekt iest identyczny, w dalszym ciagu nie widze udostepnionego katalogu a po stronie RC-FTPd widze ze sie polaczylem jednak polaczenie nie jest aktywne (w kolorze czerwonym). Czy moglbys podeslac prefsy z RC-FTPd, ewentualnie takze z MiamiDX?
[#8] Re: Problem z RC-FTPd

@Andrzej Drozd, post #7

aha, dodam ze jednak ATC laczy sie chyba bez problemow z RC_FTPd, poniewaz jak probuje przesylac plik to polaczenie przestawa sie na zielone (aktywne). Czyli wychodzi chyba na to ze RC-FTPd mam problemy z udostepnieniem katalogu...
[#9] Re: Problem z RC-FTPd

@Andrzej Drozd, post #1

Ja ze swojej strony polecam OrangeFTPd. Programik mały, prosty, ale moje potrzeby zaspokaja niemalże w 100%. Można go znaleźć na Aminecie.

[#10] Re: Problem z RC-FTPd

@Andrzej Drozd, post #8

Juz wszystko jasne, ale dalem plame
Okazalo sie ze niepowinienem wogole wpisywac synonimu. Dziekuje Norbertowi (Norbi) za zauwazenie bledu.

Wesolych Swiat
[#11] Re: Problem z RC-FTPd

@Andrzej Drozd, post #1

Witam, proponuje poczytac nieco: http://www.amiga.poldek.one.pl/amiga/lan/lan.php
Na samym dole jest opis jak skonfigurowalem RC-FTPd i dziala po dzis dzien. Roznica miedzy nami taka ze ja uzywam Genesis a Ty Miami. Ale mysle ze to nie nastreczy ogromnych problemow?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem