[#1] kilka pytan laika cd..
Wielkie dzięki za info, z grami i instalowaniem już sobie dzięki Wam poradziłem, ale rzeczy niby najprostsze dalej nie dają mi spać :)
Otóż wszedłem do tego startupu - wyłączenie cache i przełączenie kości na OCS pomaga, niestety po każdym resecie, komp wraca do ustawien pierwotnych i za ka zdym razm muszę ustawiać opcje w startupie na nowo.
Można to jakoś zapisać na trwałe ?
No i druga rzecz, też dotycząca startupu - jest tam opcja wyboru wyświetlania NTSC/PAL. Monitor mam 1084 S. Czy przełączając kompa w tryb NTSC (który ma lepsze odświerzanie) nie uszkodzę monitora ?
[#2] Re: kilka pytan laika cd..

@grzes, post #1

Te ustawienia działają do resetu, no i bardzo dobrze.
Nie miałem tego monitora ale nie powinno mu zaszkodzić, jeśli chcesz mieć Workbench na stałe w 60Hz to wrzuć do devs:monitors sterownik NTSC i w preferencjach ScreenMode ustaw NTSC:640x200.
[#3] Re: kilka pytan laika cd..

@Sylwester, post #2

1084S bez problemu wytrzymuje NTSC. A nawet więcej, to bardzo dobra konstrukcja jak na monitor PAL :D. Na Aminecie były sterowniki do zoptymalizowane pod 1084.
[#4] Re: kilka pytan laika cd..

@wali7, post #3

a philips 8833-ii? ile on wytrzyma?
[#5] Re: kilka pytan laika cd..

@Czarek, post #4

Philips na pewno wytrzymuje PAL i NTSC (wiem, bo mam :) ).
W związku z tym, że 8833 i 1084s są bardzo podobnymi konstrukcjami, zaryzykuje stwierdzenie, że wszelkie "podkrecenia", które działają na 1084 powinny działać też na Philipsie.
[#6] Re: kilka pytan laika cd..

@PopoCop, post #5

a ja sie smialem z tego monitorka, a tu prosze - mozna go nawet podkrecac... w takim razie nie kupuje juz svgi
[#7] Re: kilka pytan laika cd..

@grzes, post #1

Commodore 1084 może wytrzymać nawet jakieś 70 Hz, to samo dotyczy Philipsa 8833 - to są właściwie identyczne monitory.
[#8] Re: kilka pytan laika cd..

@Czarek, post #6

To niezupełnie tak. Monitora nie podkręcisz bez ingerencji w elektronikę, możesz za to podkręcić systemowe stery monitorów, tyle że też nie wszystkie - akurat sterowniki PAL i NTSC są "nieedytowalne".
[#9] Re: kilka pytan laika cd..

@LeMan, post #8

NTSC mozna edytowac, a przynajmniej ja mam taki edytowalny sterownik (oczywiscie musi byc w Devs:Monitors).
[#10] Re: kilka pytan laika cd..

@Andrzej Drozd, post #9

Powaga? Mi osobiście nigdy ta sztuka się nie udała.
[#11] Re: kilka pytan laika cd..

@grzes, post #1

Witam Kosci w monitorach wytrzymaja troche wiecej jedyny problem to rozmiar obrazu.Druga sprawa to zapisac tych ustawien tak w prosty sposob sie nie da chyba ze dostalbys rom produkowany do krajow za standartem NTSC w tele.poblicznej. Jest drogi sposob ja taki przygotowalem dla chlopca chorego tak aby mu gry z A500 dzialy na A1200
mial spreparowany dysk startowy po wgraniu ktorego wgrywal wlasciwe gry i to dosc stabilnie dzialalo .Zadnych kopi tego nie mam .Stalo sie to po dosc przykrym wydarzeniu dla mnie .Starsza sioetra tego kolegi kupila mu PC-ta i stwierdziala ze Amiga nadaje sie na smietnik . Ja wtedy wszystkie kopie skasowalem i raczej tego juz niemam.Po jakis 7 miesiacach dowiedzialem sie ze PC-t wylondowal u tej pani na biurku bo jego uposledzenie bylo zbyt powazne aby sobie poradzil z tym komputerem.
Niestety do mnie zwrocic sie o pomoc bylo im wstyd kupil ktos mu A600 ale z tego wyszlo tez nie wiele pozytku.Bo doradzca byl mocny w G... a nie w kompie no ale sie rozgadalem jak zawsze przepraszam za j.polski pisany to nara
[#12] Re: kilka pytan laika cd..

@Dziadziomiecio, post #11

Zawsze możesz wyedytować sterownik pod np. Super72 tak, aby jego parametry mieściły się w tolerancji 1084.
Co do wersji Amigi PAL i NTSC, to zmieniało się to zworką na płycie głównej, nie było osobnych wersji dla tych standardów - ani ROMów, ani innych chipów (możliwe że A1000 miała osobne wersje).
[#13] Re: kilka pytan laika cd..

@LeMan, post #10

Chodzilo o Euro36
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem