[#1] Pagestream 5.0 - w Polsce
Sporo osób wyrazilo chęć kupna Pagestreama 5.0 w wersji na AmigaOS 3.x lub MorphOS`a.

Korzystając z tego forum, chcialbym poinformować, że jako przedstawiciel Matay.pl nawiązalem kontakt z firmą Grasshopper LLC i istnieje możliwość ściągnięcia Pagestreama 5 w wersji na dowolny system (MOS/AmigaOS/Win).

310 zl - Pagestream 5
(brutto)

Teraz tak, cena jest niska nie bez przyczyny. Grasshopper odszedl od pięknego wyglądu na rzecz cięcia kosztów. Mówiąc krótko, PGS zajmuje 13Mb i można ściągnąć go jako archiwum ze strony, lub zamówić sobie wypalaną wersje na zwyklej plytce. Cala dokumentacja i tego typu rzeczy jest w wersji elektronicznej. Dla chętnych można zalatwic drukowaną instrukcję obslugi od wersji 3.3 ....

Reasumując, jeśli są chętni, to mogę PGS`a ściągnąć - na przedplaty dla zadeklarowanych osób. Czas calej zabawy, od zamówienia i wplaty po otrzymanie programu - 5 dni roboczych. Oczywiście jak najbardziej wystawiam faktury VAT na koniec, a wczesniej proforma jako podkladka.

Czekam na sugestie, pytania i deklaracje
[#2] Re: Pagestream 5.0 - w Polsce

@Filip Mirowski, post #1

tia - a jak tyle nagabywalem, to nie mozna bylo tego wczesniej zalatwic - teraz juz mam Pagestreama :))

[#3] Re: Pagestream 5.0 - w Polsce

@Filip Mirowski, post #1

mam 3 pytanka:

1. czy ta cena dotyczy zarówno wersji ściąganej czy także wersji na wypalanym CD?
2. czy ten wypalany CD ma jakiś maszynowy nadruk identyfikujący zawatrość jako PGS 5.0 czy to po prostu goły CD-R np. esperanza :) i podpisany markerem ?
3. jak długo ta oferta będzie aktualna?

[#4] Re: Pagestream 5.0 - w Polsce

@R-Tea, post #3

Za oficjalny CD placisz dodatkowo kilkadziesiat dolarow kosztow wysylki ze stanow... Tak dostajesz dostep na stronie PGS-a do sciagania odpowiedniej wersji - za ktora zaplaciles...

[#5] Re: Pagestream 5.0 - w Polsce

@Kaczus, post #4

Dokladnie tak jak pisze Kaczus, doliczane sa, badz co badz, dziwnie wysokie koszta wysylki plyty za granice. Ponad to, taka plytka to zwykly CD-R, o ile pamietam, z drukowana na kolorowym laserze czy atramentowce naklejka z logo PGS`a, to wszystko.

Nie oplaca sie wiec kupowac programu na plycie, lepiej sciagnac ze strony, tym bardziej, ze 13 Mb to raptem kilka minut na kiepskim laczu, albo pol godziny na modemie.

Tak, a propos Kaczus, z takim zamiarem nosilem sie od dawna, jednak odpowiedz od Grasshoppera dostalem jakos na poczatku grudnia dopiero ;)

Jeszcze jedna rzecz, o GoldED`a rowniez sie dowiadywalem - niestety - autor nie sprzedaje juz tego programu do dystrybutorow, pozostaje tylko i wylacznie kontakt osobisty. Czemu - nie wiem.
[#6] Re: Pagestream 5.0 - w Polsce

@Filip "Liluh" Mirowski, post #5

Wysokie ceny wysylki za granice to standard w stanach... nawet
przesylka kasy to problem, dlatego ludzie kombinuja jezdzac np do
kanady z tego co wiem jest duzo taniej... Stad wlasnie taka roznica w
cenie.

[#7] Re: Pagestream 5.0 - w Polsce

@Filip Mirowski, post #1

Wolalbym jakis pakiet biurowy czyli Papyrus na Amige.
Ale ta cena jest dosc zachecajaca. Stad pytania czy sa jakies szanse na Papyrusa, a drugie jal dlugo jest wazna ta oferta ?
A do uzytkownikow Pagestreama o dwie sprawy denerwujace mnie w programach na Amige
Czy jest edytor tabel i czy jest kotwiczenie obiektów w tekscie ?
[#8] Re: Pagestream 5.0 - w Polsce

@TomK, post #7

TomK napisał(a):

> A do uzytkownikow Pagestreama o dwie sprawy denerwujace mnie w
> programach na Amige
> Czy jest edytor tabel

jest, nawet prosty arkusz mozesz sobie zrobic :)

> i czy jest kotwiczenie obiektów w tekscie

Jak kiedys potrzebowalem, to robilo sie to sztuczkami, teraz nie wiem, nie probowalem

[#9] Re: Pagestream 5.0 - w Polsce

@TomK, post #7

no właśnie. czy to już stała cena czy tylko taka promocja?
[#10] Re: Pagestream 5.0 - w Polsce

@R-Tea, post #9

Wedlug cennika na stronie autora to stala cena, ale wersji lite nie pro. Wersja pro jest mniej wiecej o 50% drozsza...

[#11] Re: Pagestream 5.0 - w Polsce

@Kaczus, post #10

Witam Moze by koledzy urodzili jakis opis roznic obu wersji programu .Wydaje mi sie ze warto stworzyc dzialy,programowanie ,Pakiety ofis-gdzie mozna by poczytac na temat tych programow .Ostatnio zasalem sobie wersje demo na widowsa i troche porownywalem z Amiga .Swoja droga szkoda ,ze nie ma wersji demo na Amige
[#12] Re: Pagestream 5.0 - w Polsce

@Dziadziomiecio, post #11

wersja pro ma troszke wiecej roznych dodatkowych elementow... Najwazniejszym moim zdaniem jest import dokumentow pdf-a, tak bys mogl ten dokument pozniej edytowac. Takich programow na swiecie jest kilka (dla wszystkich platform). Jest tez (nie wiem czy tylko w wersji pro, czy rowniez w normalnej wersji) import tekstu z dokumentow wordowskich z zachowaniem informacji o atrybutach. Wiecej co do roznic mozna przeczytac na stronie... Ale sa to mniej istotne rzeczy moim zdaniem.

[#13] Re: Pagestream 5.0 - w Polsce

@Kaczus, post #12

A jak wyglada sprawa czcionki ttf
[#14] Cena, różnice itd.

@Filip Mirowski, post #1

Cena 310zl to cena stala, pod warunkiem, że dolar nie podskoczy nagle do powiedzmy, 3,50zl. Cala oferta ważna jest tak dlugo jak jest zainteresowanie i jak dlugo Grasshopper takowe ceny utrzyma.

Ze strony programu:

New in PageStream 5.0!!
o Alpha Blending for Text and Objects
o Picture Transparency
o Text Widow and Orphan Control
o Definable Printer Marks
o More Shortcuts
o Path Reverse, Flatten and Smooth
o Hanging Bullets, DropCaps and
Number
o New Duplicate Objects Method
o Print to Bitmap Picture
o and more!

New in PageStream 5.0 Pro!!
o Place PDF Objects
o Export Objects as Bitmap
o Automatically Adjust Text Width
for Justification
o Gradient/Radial Blend Masks for
Pictures/EPS/PDF/Drawings
o Path Math:
Union/Add/Unique/Subtract
o and more!

Co do zakotwiczenia obrazków, musze się przyznać, że nie wiem, ale zapytam.
[#15] Re: Pagestream 5.0 - w Polsce

@Dziadziomiecio, post #13

W wersji mi dostepnej jest obslugiwana, drukuje bardzo ladnie, niestety wyglad na ekranie pozostawia troszke do zyczenia. Na razie mimo mozliwosci ustawienia filtra klawiatury polskie znaki w takiej czcionce otrzymujemy uzywajac klawiszy kontrolnych...

[#16] Re: Pagestream 5.0 - w Polsce

@TomK, post #7

Czy jest edytor tabel i czy jest kotwiczenie obiektów w tekscie ?

Widze, ze rzeczywiscie bardziej potrzebny Ci jest typowy wordopodobny ofisowy procesor tekstu niz wypasiony program do skladu. :) No ale nie o tym chcialem...

Ja kiedys swoje wszystkie prace przejsciowe, dyplomowe skladalem w PageStreamie4 (ku rozpaczy wspoltowarzyszy niedoli, bo nie mogli ode mnie tego skopiowac, hehe) i pamietam, ze niektore obrazki kotwiczylem w tekscie. Normalnie nie lubie kotwiczenia, bo wole zeby obrazek siedzial tam gdzie chce a nie tam gdzie mi wyjdzie i byl oblewany jak trzeba. No ale to jest poprostu inna filozofia skladania i nie ma sie co nad tym rozwodzic. Byly jednak obrazki, ktore chcialem zeby byly zakotwiczone. Mam na mysli wzory matematyczne, ktore robilem w EqEd i wklejalem w tekst. Taki obrazek (niewielki w grayscali i 300-400 DPI) byl traktowany poprostu jak jedna z liter. Wszystko dzialalo fajnie tylko pamietam, ze cos mnie wkurzalo to, ze nie bylo jak robic update teakiego obrazka w momencie gdy sie go zmienilo. Nie pamietam czy takie zakotwiczone obrazki byly przechowywane w pliku PGS czy moze nadal byly pobierane z osobnego pliku. Jezeli to tdrugie to update robilby sie zapewne podczas ponownego wczytywania dokumentu. Ja juz porpostu nie pamietam, bo minely lata odkad robilem te rzeczy.
[#17] Re: Pagestream 5.0 - w Polsce

@MDW, post #16

Obecnie wordprocesor i program do skladu tekstu coraz mniej sie roznia... granice sie zacieraja :)

[#18] Re: Pagestream 5.0 - w Polsce

@Kaczus, post #17

Sluszna uwaga. Jednak to raczej programy do skladu wyposazane sa dodatkowo w opcje wordprocesorow a nie na odwrot. Filozofia dzialania "wordow" jednak nadal pozostaje taka sama (czyli dla mnie nie do przyjecia i strawienia) i jakos w strone programow do skladu sie nie rozwiaja. Poprostu taki InDesign czy PageStream niedlugo bedzie mial wszystko to co typowy "word" z zachowaniem normalnej filozofii pracy i swoich wczesniejszych mozliwosci zrobienia wszystkiego tak jak sie chce a nie tak jak chce tego program. :)
[#19] Re: Pagestream 5.0 - w Polsce

@MDW, post #18

MDW napisał(a):

> Poprostu taki InDesign czy
> PageStream niedlugo bedzie mial wszystko to co typowy "word" z
> zachowaniem normalnej filozofii pracy i swoich wczesniejszych
> mozliwosci zrobienia wszystkiego tak jak sie chce a nie tak jak
> chce tego program. :)

Czego sobie i Tobie zycze :)

[#20] Re: Pagestream 5.0 - w Polsce

@Kaczus, post #15

Jesli sie nie myle, PGS zawsze kiepsko skalowal czciony na ekranie przy malym zoomie, dopiero jak sie przyblizy wybrany fragment tekstu wypadaja lepiej, co nie zmienia faktu, ze w druku wypadaja swietnie.
[#21] Re: Cena, różnice itd.

@Filip Mirowski, post #14

cena PGS 5.0 Pro - 467zł ?

co to znaczy "Place PDF Object"?
że można wstawiać PDF do dokumentu PGSa i będą traktowane jako jego część tak jak zwykła grafika?
[#22] Re: Cena, różnice itd.

@R-Tea, post #21

Tego nie wiem, ale wiem, ze mozna wczytac dokument pdf-a jak zwykly
dokument pgs-a, tyle, ze wczytywanie trwa dluzej....

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem