[#1] Obrobka video
Mam material video w formacie VCD (mpeg) na HD. Musze go skrocic (urwac) po okolo 1.5-2 minutach, nastepnie koncowke musze tak obrobic aby sie ladnie sciemniala i wyciszal dzwiek. Mozna to zrobic na Ami? Moze byc po partyzancku.
[#2] Re: Obrobka video

@Andrzej Drozd, post #1

Można. Przydadzą ci się narzędzia o jakich pisałem w artku jak robić SVCD i jakiś program typu WildFire. Z dźwiękiem to nie powinno być problemu. Dużo jest programów co potrafią takie sztuczki.
[#3] Re: Obrobka video

@kmilota, post #2

OK, poczytam artek. Dzwiekiem to zajmuje sie na codzien i do tego wystarczy chocby SampleZ. Mi chodzilo jednak aby pozniej nie laczyc obrobionej animacji (chociaz jeszcze nie wiem jak ja obrobic) z dzwiekiem za pomoca mplexa, tylko zrobic to po mniejszej lini oporu. No nic ale moze byc tez po partyzancku. Zatem poczytam artek i zobacze co mi wyjdzie :)
[#4] Re: Obrobka video

@kmilota, post #2

OK, czyli rozbijam material na .jpg oraz .mp2. za pomoca ffmpega Dzwiek sobie obrobie i sprawa zalatwiona. Ale co z .jpg? Dajmy na to ze chce sciemnic ostatnie 5 sekund materialu, czyli musze obrobic 125 obrazkow. Moge to zrobic recznie (kazdy obrazek sciemnic z osobna o odpowiednia ilosc procent dochodzac do 100), ale moze jest jakis lepszy sposob? Jakim programem mozna to zautomatyzowac?

Dajmy na to ze gdy juz wszystko jest gotowe, to nastepnie z powrotem lacze .jpg za pomoca ffmpega do mpega. Nastepnie mpega i dzwiek (mp2) lacze mplexem.
Czy o to chodzi? Czy mozna zrobic cos prosciej?
[#5] Re: Obrobka video

@Andrzej Drozd, post #4

ImageFX z pluginem AutoFX albo GfxCon odpalony w CLI, z tym że do tego drugiego musisz zrobić skrypt w stylu:
...
GfxCon inputfile.001 TO output.001 FORMAT JPEG COLORS 24BIT BRIGHTNESS 255
GfxCon inputfile.002 TO output.002 FORMAT JPEG COLORS 24BIT BRIGHTNESS 254
GfxCon inputfile.003 TO output.003 FORMAT JPEG COLORS 24BIT BRIGHTNESS 253
...
itd.
Ten skrypt też można wygenerować innym skryptem. :)

[#6] Re: Obrobka video

@Sylwester, post #5

Wyprobuje obie metody :)

A co do wczesniejszego teoretyzowania, jak to bede robil,to wpadlem chyba na lepszy pomysl - mianowicie nie bede obrabial calego filmu tylko wytne koncowke (5 sek) i tylko ja obrobie, a pozniej, polacze dwa mpegi "mpegjoin"em. Tym samym material wogole nie straci na jakosci (poza 5 skundowa koncowka), a wiadomo ze zmiana formatu na .jpg i pozniej z powrotem na .mpeg nieco znieksztalcila by jakosc.
Tak, ale zapomnialem tez o najwazniejszym - o programie ktorym skroce material do 2 minut i pozniej wytne z niego 5 sekundowa koncowke do obrobki. Jest cos takiego?
[#7] Re: Obrobka video

@Sylwester, post #5

Dlatego polecam WildFire. Robi takie żeczy automatycznie i wykorzystuje PPC.
[#8] Re: Obrobka video

@Andrzej Drozd, post #6

Jest mpgtx. Nim możesz pociąć mpeda.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem