[#1] Większa rozdzielczość
Mam pytanko: czy na moim configu (A1200 040/40MHz, 64Mb Ram) da się ustawić rozdzielczość większą niż Hi-Res (640x256), konkretnie chodzi mi o Hi-Res`a z przeplotem (lanced). Mam monitor C1084S.
Proszę o pomoc.
[#2] Re: Wićksza rozdzielczość

@Biolog, post #1

Uzyj do tego programu ScreenMode. Jest on w katalogu PREFS.
Mozna ustawic nawet 1280x512 (+overscan), tylko ze nie jest to akurat dobre dla twoich oczu.:)
[#3] Re: Większa rozdzielczość

@Biolog, post #1

Powinieneś bazować raczej na overscanie, niż na innej rozdzielczości.
Ustawienia tradycyjnie w katalogu "Prefs".
Jast tam dobry podgląd działania, więc nie powinno być problemu.

Życzę ci szerszych widoków )
[#4] Re: Większa rozdzielczość

@Seeker, post #3

Witam Na podobnym konfigu(1240/40 AGA C1083S) udalo mi sie uzyskac 678 na 476. Uzywam trybu NTSC-Hires laced (w NTSC migotanie jest mniejsze niz w PAL, ale obraz jest troche rozciagniety w pionie). Oczwiscie ustawienia OVERSCAN i zabawa pokretlami z tylu monitora duzo tu pomogly... Jakby ktos mial lepszy sposob to moglby sie nim pochwalic.. :) Toki

[#5] Re: Większa rozdzielczość

@Toki, post #4

Na tym monitorze powinien takze wyswietlic sie tryb Euro36. Za pomoca np. programu MonSpecs mozna go wyedytowac do wyzszych czestotliwosci i tym samym uzyskac mniejszy interlace niz przy NTSC.
[#6] Re: Większa rozdzielczość

@Biolog, post #1

Witam

Ja na PAL: HighResLaced osiagnalem rozdzialke 724x566. Ze scandoublerem z ff wszystko jest ok :). A co do NTSC jest zdecydowanie szybszy od PAL no i tak nie "migocze" (NTSC polecam do gier).
[#7] Re: Większa rozdzielczość

@Andrzej Drozd, post #5

W jednym z numerów ACS był opis jak przerobić sterownik EURO36 tak aby migotanie było jak najmniejsze. Parametry tego sterownika to 640*400 i 72Hz z przeplotem. Niestety ekranu nie da się rozciągnać w pionie. No i steroniki działa na monitorach C1085 i C1084. Przerobiony sterownik znajduje się na jedej z coverów ACS. Był to bodajże numer 7-8/98.
[#8] Re: Większa rozdzielczość

@MaveRick, post #6

jaki mi polececie program do zmniejszenia interlace ?
[#9] Re: Większa rozdzielczość

@Mat, post #8

Z tego co pamietam to jest tylko jeden programik ktory zmniejsza interlace
Nazywa sie MagicTV. Ma on jednak ograniczenia co do ilosci
kolorow na ekranie. Z tego co pamietam moze byc ich maksymalnie 16
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem