[#1] Zorro II
Do czego podłącza się sloty zorro II , III do A1200? W SYSinfo w zakładce BOARDS pisze mi, że mam Zorro II 128k. O co tu chodzi?? Przecież nie mam zorrów ani graficznej karty?!

my config: A1200 tower Micronik (metal) hardy, CD, Bliz 1230 IV 50mhz 32mb fast.

[#2] Re: Zorro II

@Orson, post #1

Sloty zorro podlancza sie do zlacza grzebieniowego tego samego do ktorego wkladasz karty turbo.
A to co wyswietla sie w sysinfo to informacja ze karta jest standardu zorro i tyle.
[#3] Re: Zorro II

@Orson, post #1

Po prostu karta turbo (lub dowolna w slocie pod klapką A1200) widziana jest przez komputer jak karta ZorroII. Żeby mieć prawdziwe sloty Zorro (takie do których wepniesz np. kartę graficzną CyberVision64/3D) musisz dokupić płytę rozszerzeń Zorro.
[#4] Re: Zorro II

@11MASTEr, post #2

czyli na płycie ze slotami zorro jest jeszcze jedno wejście na kartę turbo?

[#5] Re: Zorro II

@Orson, post #4

To dziala raczej na zasadzie trojnika. Poczytaj np. o mediatorze Elboxu (podobna budowa i zasada dzialania/montowania).
[#6] Re: Zorro II

@Orson, post #4

Na płycie ZorroII zazwyczaj masz kilka (powiedzmy 5) slotów ZorroII, jeden dla karty turbo, czasami ISA lub PCI - niestety nieaktywne.
Nie porównywałbym slotów Zorro do trójnika, a już na pewno nie do Mediatora. Mediator jest dość rozbuwaną kartą łączącą magistralę Zorro z PCI - te dwie magistrale różni bardzo wiele - zasada działania, warstwa fizyczna i sam protokół komunikacji. Zresztą karty pod PCI Mediatora nie są widziane jako autokonfigórowalne karty Zorro, widać tylko samego Mediatora.
Podobny jest za to sposób montażu Mediatora i busboardów Zorro w obudowie, podobny sposób montażu kart. Podobna jest ogólna idea wpinania kart rozszerzeń w busboard, ale raczej nie jest nowa, zważywszy na historię AplleII, IBM PC, a sam osobny busboard występuje w A4000.
Karta rozszerzeń Zorro zawiera zazwyczaj bufory dla magistrali, i b. ważny dla rozbudowanej A1200 rozgałęźnik zasilania. Osiągi tego rodzaju konstrukcji jak na dziś są dość słabe, lepiej sprawić sobie Mediatora lub BlizzardaPPC z BVision.
[#7] Re: Zorro II

@wali7, post #6

wali7 napisał:

> Nie porównywałbym slotów Zorro do trójnika,
Pisałem tylko i wyłącznie o złączce do montowania zorro ponieważ Orson napisał:
> czyli na płycie ze slotami zorro jest jeszcze jedno wejście na kartę turbo?

> a już na pewno nie do Mediatora.
A dlaczego nie? Pisałem, że podobieństwo polega na podobnej budowa i zasadzie dzialania/montowania - co zreszta sam potwierdziles :)

> Podobny jest za to sposób montażu Mediatora i busboardów Zorro
> w obudowie, podobny sposób montażu kart. Podobna jest ogólna
> idea wpinania kart rozszerzeń w busboard,
[#8] Re: Zorro II

@Orson, post #1

No, chyba że chodziło tylko o tę przedłóżkę. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem