[#31] Re: Rozbudowa A1200

@jezyk, post #28

Rzeczywiście w MA był artykuł o kabelku IDE z diodami. Ja mam tylko odpowiednio zamienione żyłki na kablu za drugim wejściem.

[#32] Re: Rozbudowa A1200

@mavseb, post #17

Jest to kabel z tzw. skrosowanym wejściem 3 i 4 na kablu. Jeśli dokładnie chcesz wiedzieć jak to zrobić, to będę musiał zajrzeć do środka amigi (teraz nie pamiętam które żyły są zamienione), mogę również wykonać zdjęcie tego kabelka i ewentualnie podesłać Ci na Twój e-mail (być może umieszczę też je na swojej stronie http://www.spiryt.friko.pl) ;)

[#33] Re: Rozbudowa A1200

@mavseb, post #17

Jak napisał jezyk - można używać kabla na 4 urządzenia (taśma, dwie diody + 5 złącz), jednak kontroler IDE w A1200 jest tak starym urządzeniem, że zdecydowanie lepiej kupić FastATA (4 urządzenia, znacznie szybszy transfer) lub SCSI (7 urządzeń, znacznie szybszy transfer, małe obciążenie CPU).
[#34] Re: Rozbudowa A1200

@AlaN, post #14

To taka moja zbiorowa odpowiedź dla wszystkich i innych
---------------------------

Mrówek
- fakt, sporo rzeczy można kupić na Allegro - ale i tak nie wiesz co trafisz. Pewnie, można szukać tańszych - E-funzine podałem, bo to największy w Polsce "skład" części, stąd moje wykazy; nie chciało mi się szukać specjalnie kto co ma na opchnięcie

Andrzej D.
- 1. hmm... za 200zł 17" ??? To musi byc niexle zjechana. Wybacz... ja bym czegoś takiego nie kupił. Każdy element MUSI mieć CENĘ, inaczej zaczyna być podejrzany. Są elementy których nie kupuje się "z drugiej ręki": dyski, płyty główne, proce i monitory - w każdym razie ja czegoś takiego nie kupię z niepewnego źródła (tylko znajomi w chodzą w grę). No, ale to osobiste nastawienie, więc możesz mieć oczywiście swoje zdanie z którym mogę się zgadzać lub nie.
- 2. Każdy monitor jak ma paść, to padnie. I nie ważne czy jesy nowy czy stary. Trafiają się dobre, trafiają się złe. Używalność nie ma tu nic do gadania
- 3. Jak monitor za 550,- padnie, to oddajesz go na gwarancję. Jak adnie po gwarancji, to kupujesz nowy - tak to zaczyna działać :) Chyba że ktoś ma zbędną kasę i chce ją wydawać na naprawy :D

MaaG^dA
- Właśnie się dziś też zastanawiałem, czy za taką kwotę (ponad 3000!) nie lepiej kupić Pegaza niż ładować TAKĄ KASĘ w A1200.

CzAjA
- Mój M1538S też chodzi do dziś (ponad 10 lat; choć odzywają mu się zimne luty), a i stary 14" od PC ma się dobrze (ponad 10 lat). Mam wrażenie, że teraz monitory - i wszystko zresztą - jest robione na "odp******"; byle sprzedać. Stare rzeczy działają do dziś (np. mój amplituner RADMOR z 1978 roku! Nie ma mowy żebym go zmienił na teraźniejsze szajsy :D )

[#35] Re: Rozbudowa A1200

@wali7, post #33

Zgadzam się z Tobą, że najlepszym rozwiązaniem jest FAST-ATA.
Niestety, ze względów finansowych musiałem znaleźć jak najtańsze rozwiązanie.
Zrobienie samemu tego kabelka nie powinno przekroczyć ceny 10,- zł.

[#36] Re: Rozbudowa A1200

@spiryt, post #35

Masz rację. Sporo taniej, ale wolniej. Każdy musi zdecydować sam.
[#37] Re: Rozbudowa A1200

@jezyk, post #30

Powiedzial bym ze w przypadku monitora wieksze znaczenie od ceny
ma jakosc obrazu. Znieksztalcenia, niepoprawne wyswietlanie kolorow
oraz metny obraz dyskwalfikuja praktycznie wszystkie nowe kosztujace
ponizej 600zl i wiekszosc drozszych.
Z uzywanych odpada z tych powodow 99%. Ale jesli ktos szuka to mozna
trafic dwulatka z niezlym kineskopem od kogos kto nabyl LCD.
[#38] Re: Rozbudowa A1200

@wali7, post #36

1. hmm... za 200zł 17" ??? To musi byc niexle zjechana. Wybacz... ja bym czegoś takiego nie kupił.

Ja kupilem. Od pol roku dziala bez problemu. Zobaczymy co dalej :)

Każdy element MUSI mieć CENĘ, inaczej zaczyna być podejrzany.

...albo wychodza nowe monitory LCD, a te dobre 17' sila rzeczy musza potaniec i naczej nikt tego nie kupi. Prawo rynku i takie tam.

Są elementy których nie kupuje się "z drugiej ręki":

dyski,

racja

płyty główne, proce

pojecie wzgledne, uwazam ze nie prawda

monitory,

nieprawda, monitor nie zniszczy komputera ani danych na HD

w każdym razie ja czegoś takiego nie kupię z niepewnego źródła (tylko znajomi w chodzą w grę).

Ja tez sie staram, swoj kupilem w komisie, nawet dostalem tydzien gwarancji :)

2. Każdy monitor jak ma paść, to padnie. I nie ważne czy jesy nowy czy stary. Trafiają się dobre, trafiają się złe. Używalność nie ma tu nic do gadania

Dokladnie tak jest i o to caly czas mi chodzi

3. Jak monitor za 550,- padnie, to oddajesz go na gwarancję.

Tak, jezeli padnie w okresie gwarancji

Jak adnie po gwarancji, to kupujesz nowy - tak to zaczyna działać

ROTFL, czy Ty aby nie jestes czasami sprzedawca w sklepie komputerowym? W zyciu nie kupil bym monitora za 550, a tym bardziej drugie za 550 jakby pierwszy padl. Dziekuje, postoje i kupie trzy za 200 :)

Chyba że ktoś ma zbędną kasę i chce ją wydawać na naprawy

Tak naprawde wolalbym dac 200 zl za naprawe serwisowi (z czegos musza zyc), niz kupowac nowy w zachodnim supermarkecie za 550 w ktorym pracownicy zarabiaja 500.
[#39] Re: Rozbudowa A1200

@wali7, post #36

1. hmm... za 200zł 17" ??? To musi byc niexle zjechana. Wybacz... ja bym czegoś takiego nie kupił.

Ja kupilem. Od pol roku dziala bez problemu. Zobaczymy co dalej.

Każdy element MUSI mieć CENĘ, inaczej zaczyna być podejrzany.

...albo wychodza nowe monitory LCD, a te dobre 17' sila rzeczy musza potaniec i naczej nikt tego nie kupi. Prawo rynku i takie tam.

Są elementy których nie kupuje się "z drugiej ręki":

dyski,

racja

płyty główne, proce

monitory,

w każdym razie ja czegoś takiego nie kupię z niepewnego źródła (tylko znajomi w chodzą w grę).

Ja tez sie staram, swoj kupilem w komisie, nawet dostalem tydzien gwarancji :)

2. Każdy monitor jak ma paść, to padnie. I nie ważne czy jesy nowy czy stary. Trafiają się dobre, trafiają się złe. Używalność nie ma tu nic do gadania

Dokladnie tak jest i o to caly czas mi chodzi

3. Jak monitor za 550,- padnie, to oddajesz go na gwarancję.

Tak, jezeli padnie w okresie gwarancji

Jak adnie po gwarancji, to kupujesz nowy - tak to zaczyna działać

ROTFL, czy Ty aby nie jestes czasami sprzedawca w sklepie komputerowym? W zyciu nie kupilbym monitora za 550, a tym bardziej drugiego za 550 jakby pierwszy padl. Dziekuje, postoje i kupie trzy za 200 :)

Chyba że ktoś ma zbędną kasę i chce ją wydawać na naprawy

Tak naprawde wolalbym dac 200 zl za naprawe serwisowi (z czegos musza zyc), niz kupowac nowy w zachodnim supermarkecie za 550 w ktorym pracownicy zarabiaja 500.
[#40] Re: Rozbudowa A1200

@AlaN, post #34

No kolega ma racje RADMOR to perełka polskich wzmacniaczy nawet dziś nieźle ciągnie... i praktycznie jest niezawodny :D
[#41] Re: Rozbudowa A1200

@Andrzej Drozd, post #39

płyty główne, proce

- Płyty mogą mieć wadę ukrytą, proce kręcone i przegrzane, licho wie czemu trafiło toto do komisu/giełdę itp.

monitory,

Zniszczyć nie zniszczy, ale jakość obrazu często już zostawia dużo do życzenia - rozłażące się kolory, geometria uwalona, ostrość siadła - a oczy mamy jedne. Warto oszczędzać na oczach?

jak adnie po gwarancji, to kupujesz nowy - tak to zaczyna działać
ROTFL, czy Ty aby nie jestes czasami sprzedawca w sklepie komputerowym?

Ale gdzież tam! Jednak już nie raz przejechałem się na "naprawach" sprzętu (nie koniecznie komputerowego) i jak narazie wyleczyłem się z napraw po-gwarancyjnych :D

kupowac nowy w zachodnim supermarkecie
Ekhm.... a kto kupuje w marketach sprzęt komputerowy?! Chyba laik albo skończony idiota! Samochodu nie kupujesz w mięsnym, włosów nie strzyżesz u grabarza, a kompów nie kupuje się w marketach! Niech to ludzie wreszcie zrozumieją

@Mrówek - RADMOR to perełka polskich wzmacniaczy nawet dziś nieźle ciągnie
Hehehe, a co! Bo to jest SPRZĘT a nie graidło

[#42] Re: Rozbudowa A1200

@AlaN, post #41

- Płyty mogą mieć wadę ukrytą, proce kręcone i przegrzane, licho wie czemu trafiło toto do komisu/giełdę itp.

Jezeli chodzi o Allegro to zgoda. Ja raczej mialem na mysli "uzywane" z zaufanego komisu, sklepow typu Efunzine itp. Moze nie po 80 zl tylko po 200 zl, ale w zyciu nie po 550 ;)

Zniszczyć nie zniszczy, ale jakość obrazu często już zostawia dużo do życzenia - rozłażące się kolory, geometria uwalona, ostrość siadła - a oczy mamy jedne. Warto oszczędzać na oczach?

Ujrzalem, zobaczylem i kupilem.

Ale gdzież tam! Jednak już nie raz przejechałem się na "naprawach" sprzętu (nie koniecznie komputerowego) i jak narazie wyleczyłem się z napraw po-gwarancyjnych

Ja tez. Ale nigdy nie kupilbym czegos za 550 zl. Lepiej za 200, a nawet 80 :) Gdy padnie to przynajmniej mozna oddac zlom temu "niekompetentnemu" serwisantowi" za dwie "flashki", dolozyc male conieco i znowu kupic grata za 200 na dobrych pare lat. :)

Ekhm.... a kto kupuje w marketach sprzęt komputerowy?! Chyba laik albo skończony idiota! Samochodu nie kupujesz w mięsnym, włosów nie strzyżesz u grabarza, a kompów nie kupuje się w marketach! Niech to ludzie wreszcie zrozumieją

Oj, oj, oj Ostanio w MAKRO kompy warte 3000 (w normalnym komputerowym sklepie) opylali za 1000. Moze to rozkaz Pana "boga" z zachodu ze czas to wyslac bardziej na wschod, poniewaz tutaj nie schodzi, ale fakt faktem...ludziska braly hurtowo. Pozniej...maly filing i juz w sklepikach monitor za 200 dostaje cene 550...a zreszta - co mnie to obchodzi
[#43] Re: Rozbudowa A1200

@AlaN, post #41

Jezeli chodzi o Allegro to zgoda. Ja raczej mialem na mysli "uzywane" z zaufanego komisu, sklepow typu Efunzine itp. Moze nie po 80 zl tylko po 200 zl, ale w zyciu nie po 550 ;)

Ale gdzież tam! Jednak już nie raz przejechałem się na "naprawach" sprzętu (nie koniecznie komputerowego) i jak narazie wyleczyłem się z napraw po-gwarancyjnych

Ja tez. Ale nigdy nie kupilbym czegos za 550 zl. Lepiej za 200, a nawet 80 :) Gdy padnie to przynajmniej mozna oddac zlom temu "niekompetentnemu" serwisantowi" za dwie "flashki", dolozyc male conieco i znowu kupic grata za 200 na dobrych pare lat. :)

Oj, oj, oj Ostanio w MAKRO kompy warte 3000 (w normalnym komputerowym sklepie) opylali za 1000. Moze to rozkaz Pana "boga" z zachodu ze czas to wyslac bardziej na wschod, poniewaz tutaj nie schodzi, ale fakt faktem...ludziska braly hurtowo. Pozniej...maly filing i juz w sklepikach monitor za 200 dostaje cene 550...a zreszta - co mnie to obchodzi
[#44] Re: Rozbudowa A1200

@AlaN, post #41

[#45] Re: Rozbudowa A1200

@AlaN, post #41

[#46] Re: Rozbudowa A1200

@Andrzej Drozd, post #45

Andrzej, sprawdź co masz z czytnikiem czy czym tam wysyłasz posty tu na PPA. 4 te same odpowiedzi na jedną? Poprzednio tez gdzieś Ci powtórzyło posty - sprawdź, bo zamęt siejesz ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem