[#1] Monitory 17''
Chciałbym kupić monitor 17'' (z płaskim kineskopem). Czy są jakieś "udane" modele, których należy sie wystrzegać?
[#2] Re: Monitory 17''

@PopoCop, post #1

Z używanych proponuje LG Flatron 795 PLUS. Używam go już drugi rok bardzo intensywnie i nie zauważam żadnych zmian w obrazie ani strat kolorów
Pozdrawiam
[#3] Re: Monitory 17''

@PopoCop, post #1

Pisząc "z płaskim kineskomem" masz na myśli CRT Flat (są jeszcze inne?!) czy LCD (wtedy to już nie kineskop...) ?

Jeśli LCD to nie dawno nabyłem Belinea 10 17 50B. Spisuje się wspaniale. Niestety póki co nie dowiedziałem się jak można by na AmigaOS i pochodnych wykorzystać funkcję PIVOT. A aż szkoda tego nie używać np. do oglądania stron WWW oraz wszelkiego czytania i pisania.
[#4] Re: Monitory 17''

@Softfailur, post #3

Chodzi mi o CRT - jak sam zauważyłeś LCD nie mają kineskopu

[#5] Re: Monitory 17''

@PopoCop, post #4

Ostatni 17-calowy CRT jaki posiadałem to Samsung 757DFX z płaskim kineskopem. Miałem go tylko kilka miesięcy, ale spisywał się naprawdę znakomicie. Także jakbyś takowego rozpatrywał to gorąco polecam.
[#6] Re: Monitory 17''

@Softfailur, post #5

Zanim kupiłem LG Flatrona 795 miałem w domu dwa takie Samsungi i miałem takiego pecha że oba po ok roku użytkowania upchnąłem bo miałem dosyć napraw. Może ty akurat miałeś dobry model bo ja osobiście Samsunga już nie kupię.
Pozdrawiam
[#7] Re: Monitory 17''

@Arbuz, post #6

A tam, Samsungi są ok. Niefartneło Ci się jak mi z dyskami Seagate'a. Miałem 2 takie dyski oba się spsuły po max 2 tygodniach, ale nie trąbię, że są do bani, bo to tylko mój wrodzony zyciowy niefart :P Wracając do monitorów. Stare LG np. 795 są przyzwoite, nowe żałosne. Firma spuściła z tonu i tłucze tanie g...o. Wiadomo na tym się więcej zarabia. Samsungi są ok. Weź sobie jakiś model 797. Całkiem niezły, ale pooglądaj go przed kupnem bo się zdarzają ze skopaną geometrią. Polecam też Philipsa 107 P50, jest naprawdę super. Ja mam np. Hyundaia F790D i jest super, ale ich już niestety nie produkują. Odradzam iiyamy w okolicach 600zł (np. 1404), bo są gorsze niż najgorszy inny monitor jaki znajdziesz w tej cenie. Te z okolic 700 i wyżej (np. 407/1413) są dobre i można je brać. A z uzywanych to Delle na FD Trinitronie P791/792. Generalnie nie kupuj monitora w ciemno, tylko każ sobie odpalić w sklepie i wyreguluj. Zdarza się często, że monitor ma skopaną geometrię i żadnymi nastawami nie da się go wyprostować. Warto więc obejrzeć na miejscu, zeby sobie drogi i nerwów oszczędzić.
[#8] Re: Monitory 17''

@PopoCop, post #4

W dzisiajszych czasach rozne ewenementy sie trafiaja i takie pytanie nie powinno dziwic.
W koncu to dla twojego dobra :)
[#9] Re: Monitory 17''

@PopoCop, post #1

A ja mysle ze lepiej kupic monitor jakiejs mniej znanej, nowej firmy. Dlaczego? Powody sa dwa:
1. Mniej znana firma nie wypusci bubla, poniewaz wlasnie walczy o swoja marke i jakosc tych monitorow przewaznie dwukrotnie przezwyzsza markowe moonitory.
2. Sa tansze
3. Patrz pkt.1 - Sa mniej awaryjne.

(Tak, tak, dotyczy to takze uzywanych monitorow za 200 zl :D )
[#10] Re: Monitory 17''

@Andrzej Drozd, post #9

a ja polecam Hyundai z serii ImageQuest :P

[#11] Monitory i nie tylko

@Andrzej Drozd, post #9

Prawdą jest, że sprzęt zazwyczaj psuje się albo bardzo szybko, albo bardzo późno. W pierwszym wypadku są to wady produkcyjne i można wymienić (lub naprawić) sprzęt na gwarancji, w drugim jest to efekt starzenia się (głównie kondensatorów elektrolitycznych), powstawania zimnych lutów i naturalnych procesów degradacji domieszkowanych kryształów w półprzewdnikach. Moim zdaniem, jak używany to:
1. nie młodszy niż powiedzmy rok - bo dlaczego ktoś się pozbywa nowego sprzętu?, z uwzględnieniem punktu 2. Nie starszy niż kilka lat (zależne od sprzętu)
2. od wiarygodnego znajomego, aby sprzęt miał w miarę udokumentowaną historię (np. znajomy sprzedaje dysk bo potrzebuje kasę na wakacje)
3. nie HDD, czy napęd optyczny
Zachowanie tych zasad daje sporoą pewność kupna wartościowej rzeczy.
Ja kupuję od lat sporo używanego sprzętu, i jak na razie wszystko jest OK.
Z mojego komputerowego wyposażenia:
1. procesor od PC - używany od kolegi kolegi (nowy, gość kupił nie to co chciał :))
2. karta muzyczna - Allegro - działa rewelacyjnie od lat
3. monitor 17 cali Compaq - od kuzyna - z wadą o której wiedziałem, było sporo taniej i jestem zadowolony
4. płyta główna od PC - Allegro (chciałem mieć RAID, w sklepach było drogie)
5. napęd ZIP - Allegro - lepszy niż nowy który mam w pracy - działa już 2 lata
Z definicji nie kupuję używanych HDD, CD, DVD (RW)
Do Amigi kupowałem wszystko używane (poza moją pierwszą A500 14 lat temu i FastATA):
A1200 x2 (gielda komputerowa, znajomy)
A4000 (giełda WFMH)
karta z 040 do A4000 by Commodore (Micronik)
BlizzardPPCx3 (Allegro)
Apollo1240x3 (Allegro)
różne pamięci
Mediator (Allegro)
różne karty PCI do PC i Mediatora (TV, sieciówki, grafika...) - Allegro i giełda komputerowa
Z uszkodzonych rzeczy kupiłem przez te lata:
- dysk SCSI - bad sectory - naruszenie punktu nr. 3 i 2
- monitor Nec Multisync3D - używam go nadal do Amigi, ale po godzinie nie da się pracować, bo ekran stopniowo jaśnieje - naruszenie punktu 2 (gełda komputerowa) i 1 (ten model to naprawdę zabytek - kiedyś był to świetny monitor i kosztował majątek)
Tak więc mam trochę szczęścia, bo sporo kupiłem w niewiarygodnych miejscach, ale przecież można się trzymać tych 3 zasad.
[#12] Re: Monitory i nie tylko

@wali7, post #11

A, zapomniałbym - co wynika z mojej pisaniny?
Że zgadzam się z Andrzejem - monitory używane opłaca się kupować (przy przestrzeganiu podanych zasad). Przypomniałem sobie, że miałem jeszcze używanego, świetnego CTX1565GM - do dziś doskonale chodzi u szwagra.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem