@skarad,
post #7
Mediatora montujesz dokładnie tak samo jak Zorro III (albo II) - w slot rozszerzenia wkładasz specjalną przelotkę (można w nią wpiąć kartę turbo od A1200, albo rozszerzenie pamięci) i na przelotkę, od góry nakładasz płytę ze slotami. Każde sloty zakładane do A1200 wymagają obudowy Tower, ponieważ cała konstrukcja nie ma najmniejszych szans na zmieszczenie się w standardowej obudowie A1200. Płyty ZorroII i III są dużo większe od Mediatora, ponieważ slot Zorro jest dużo dłuższy od slotu PCI.
Co do slotów PCI na płytach Zorro - zła wiadomość - z punktu widzenia Amigi to tylko atrapa. Istnieją one tylko po to, aby sprzętowy emulator PC (486 lub PentiumI) mógł korzystać z kart PCI - taki emulator w postaci karty produkował Micronik, producent slotów Zorro do A1200. Nie ma możliwości wykorzystania tych PCI pod Amigą. To samo się tyczy slotów ISA, które można znaleźć na starszych płytach rozszerzeń.
Jedyne płyty z aktywnymi (czyli dostępnymi dla A1200) slotami PCI to Mediator Elboxu i Grexx phase5 (to ostatnie podłączane do złącza na kartach BlizzardPPC - działają więc tylko gdy masz tę kartę). Dla A4000 były jeszcze dostępne mostki Prometeusz polskiej firmy Matay.
wszystko o płytach rozszerzeń przeczytasz: http://www.amiga-hardware.com/showcat.cgi?CATID=36
Zresztą jak pisałem, zakup ZorroIII wogóle Ci się nie opłaca, bo bez karty turbo od A4000 będzie działał tylko w trybie ZorroII (a to b. duża różnica). Karty turbo do A4000 są tak 3x droższe od podobnych do A1200, najtańsza karta graf. ZorroII to jakieś 100 zł (PicassoII), oferująca bardzo kiepskie parametry. Dobra karta ZorroIII to jakieś 200 zł (CyberVision64), a to tylko S3Trio (zabytek). O cenie kart sieciowych i muzycznych Zorro nie wspomnę, bo przy bardzo mizernych (jak na dziś) parametrach kosztują więcej od Mediatora i są praktycznie niedostępne. Do Mediatora (używany 300 zł, nowy 550 zł) masz przyzwoite Voodoo3 za 100 zł (S3Virge dostaniesz za 5 zł), i k. sieciowe i muzyczne za kilkanaście zł. Wierz mi, nie warto pakować się w Zorro do A1200, jeśli już to do A4000, choć też miałbym wątpliwości.
Sorry za długi post, ale mam nadzieję, że wyczerpałem temat.