[#1] symulacja napedu ktory bedzie czytal obrazy za dyskietki?
podejrzewam ze cos takiego jest jak symulacja napedu.
pamietam ze kiedys sie bawilem w jakies device'y, ale do tego trzeba bylo sterowniki instalowac inne duperele.
czy jest jakis emulator stacji dyskietek, ktory jednoczesnie zaemuluje standard obrazu dyskietki jako prawdziwa dyskietke w napedzie, oraz uruchomi jej startup (nawet dyskietki typu ndos)?
gdyby jeszcze mozna bylo ustawic predkosci czytania z obrazu... pomiedzy predkoscia zwyklej stacji a predkoscia czytania z dysku?
takie rozwiazania mozna robic zapewne na amigowej wersji emulatora uae, ale na cholere ta zabawa w ladowanie kickow i paprania pamieci, skoro mozna to rozwiazac na prawdziwej amidze w bardziej optymalny sposob?
[#2] Re: symulacja napedu ktory bedzie czytal obrazy za dyskietki?

@AmigaRuleZZZ, post #1

DiskImageCtrl z pakietu diskimage (aminet) potrafi montować min. adf/adz, a tak poza tym (no może jeszcze fms) to nie słyszałem o emulatorze stacji dyskietek lub czymś podobnym.

[#3] Re: symulacja napedu ktory bedzie czytal obrazy za dyskietki?

@CzAjA, post #2

dzieki, sprawdze :)
[#4] Re: symulacja napedu ktory bedzie czytal obrazy za dyskietki?

@AmigaRuleZZZ, post #1

sluchaj a probowales zrobic cosik takiego ze rozpakowywales image dyskietki do RAD`u i wtedy zresetowac komputer i uruchomic go z RAD`u?? jak dobrze panmietam to mi cosik takiego dzialalo ale robilem to kawalek czasu temu i nie jestem dokonca pewien ale powinno to byc to o co ci chodzi czyli start kompa z "zemulowanej dyskietki" :D
[#5] Re: symulacja napedu ktory bedzie czytal obrazy za dyskietki?

@Maxik, post #4

działać z pewnością będzie ale nie z dyskami NDOS

[#6] Re: symulacja napedu ktory bedzie czytal obrazy za dyskietki?

@CzAjA, post #5

Dawno nie bawiłem się RADem, ale o ile pamiętam, można na nim umieścić NDOS.
[#7] Re: symulacja napedu ktory bedzie czytal obrazy za dyskietki?

@wali7, post #6

Żartujesz??? To niemożliwe jest.
[#8] Re: symulacja napedu ktory bedzie czytal obrazy za dyskietki?

@kempy, post #7

Nie pamietam czy mozna umieszczac w nim dyskietki NDOS bo jak dobrze pamietam nie probowalem, ale podejrzewam ze nie powinno byc z tym problemu. Niestety nie mam aktualnie na ami zadnych dyskietek NDOS wiec nie ma jak sprawdzic.
[#9] Re: symulacja napedu ktory bedzie czytal obrazy za dyskietki?

@kempy, post #7

Z umieszczeniem nie bedzie problemu. Gorzej z wykorzystaniem tego pozniej
[#10] Re: symulacja napedu ktory bedzie czytal obrazy za dyskietki?

@Norbert, post #9

A jak byś chciał wykorzystać NDOSa? Chyba tylko do uruchomienia z niego gry, a do bootowania komputera RAD się akurat doskonale nadaje.
Jedyne czego nie wiem, to zachowania się RAD z NDOSem. Jeśli chodzi o umieszczenie go w RADzie to można chyba: DMS write cośNDOSowego.dms to RAD: - co po resecie? Sprawdzcie, ja mam niestety brak czasu.
[#11] Re: symulacja napedu ktory bedzie czytal obrazy za dyskietki?

@wali7, post #6

Jest dokładnie tak jak napisał Ci kol. Norbert. Nie ma najmniejszego problemu z przerzuceniem danych do RAD, ale jeśli jest do dysk NDOS to za Chiny ludowe nie wystartuje, o czym poinformuje Cię odpowiedni requester

[#12] Re: symulacja napedu ktory bedzie czytal obrazy za dyskietki?

@CzAjA, post #11

To rzeczywiście szkoda. Chociaż kto się bawi dzisiaj NDOSami?
[#13] Re: symulacja napedu ktory bedzie czytal obrazy za dyskietki?

@kempy, post #7

mount rad:
diskcopy df0: rad:

Po resecie ruszy kazda gra no dos.

A jeseli chodzi ogolnie o emulacje stacji dyskow to mozna montowac za pomoca fms.device. Jest klika programow do tego, a ja wykorzystuje do tego DOpusa4. Montowac mozna pliki ADF, Dupera...
[#14] Re: symulacja napedu ktory bedzie czytal obrazy za dyskietki?

@wali7, post #12

hyh no własnie, zawsze jest whdload/jst :)

[#15] Re: symulacja napedu ktory bedzie czytal obrazy za dyskietki?

@AmigaRuleZZZ, post #1

...no właśnie. Ja mam podobny problem, wydawałoby się - banalny. Jako że mam A1200 zrobioną przez Escom, wiele starych gier (nie ukrywam, że to dla mnie ważne, bo po prostu lubię te gierki) dziwnie odmawia mi posłuszeństwa, za sprawą stacji dysków po prostu. To są głównie NONDosy...

Pytanie -> czy jest jakaś prosta metoda na ominięcie tego problemu. Emulacja DF0: wydaje się wyjściem z sytuacji, ale z ograniczeniami...
Czy zewnętrzna stacja dysków może tu pomóc?
A może jest inne wyjście?

Pozdrawiam
[#16] Re: symulacja napedu ktory bedzie czytal obrazy za dyskietki?

@Bartek, post #15

Zewnetrzna stacja chyba nie pomoze w przypadku dyskow NDOS.
Czesto jest tak, ze gra zapisana na dyskach NDOS odwoluje sie bezposrednio do DF0:
Rozwiazaniem bylby sprzetowy bootselector, ktory ustawia stacje zewnetrzna jako DF0:. Jednak bootselectory tego typu byly w uzyciu dawno temu w A500.

[#17] Re: symulacja napedu ktory bedzie czytal obrazy za dyskietki?

@Bartek, post #15

Proponuje zapoznac sie z opisem na tej stronie:
http://www.amiga.poldek.one.pl/amiga/a1200ready/a1200ready.php
[#18] Re: symulacja napedu ktory bedzie czytal obrazy za dyskietki?

@Bartek, post #15

Druga stacja pomoze ale nie ze wszystkimi grami.
Jesli masz Amige w towerce to dokup druga stacje.
jak trafisz na gry ktorym to nie pomoze to wstawisz
ja do srodka.
[#19] Re: symulacja napedu ktory bedzie czytal obrazy za dyskietki?

@Bartek, post #15

emulowanie df0: nic nie pomorze, najprostrzym sposobem jest ograniczenie a1200, robi sie to w bootmenu przy samym starcie kompa, mi pomoglo
podczas emulowania mozna jedynie wykorzystac dyskietki dosowe, wyprobowalem wszelkie mozliwe sposoby i tylko ograniczenie sprzetu mi pomoglo
mozna by jeszcze to zrobic pod winuae, przy pomocy whdload zainstalowac ndosowa gierke, nagrac na plyte i skopiowac ja pucniej na twardy dysk w amidze

[#20] Re: symulacja napedu ktory bedzie czytal obrazy za dyskietki?

@Norbert, post #17

Dzięki - o coś takiego dokładnie mi chodziło :)
[#21] Re: symulacja napedu ktory bedzie czytal obrazy za dyskietki?

@skarad, post #19

Instalować gry pod WHDLoad można przecież na Amidze, nie potrzeba do tego zaraz WinUAE.
A co do stacji w A1200 Escomu, to najlepsze są wg mnie 2 wyjścia:
1) Kup inną stacje wewnetrzną do Amigi - koszt około 50 zł
2) Przeróbka A1200, dzieki której stacja bedzie czytac dyski NDOS (była opisywana kiedyś w MA, są też na pewno opisy w sieci).

[#22] Re: symulacja napedu ktory bedzie czytal obrazy za dyskietki?

@wali7, post #12

Kolega AmigaRuleZZZ bawi się. Tego dotyczy temat. Ale gdyby było lekko, nie powtałyby programy w rodzaju WHDLoad.
[#23] Re: symulacja napedu ktory bedzie czytal obrazy za dyskietki?

@PopoCop, post #21

mozna ale gozej jezeli nie masz stacji

[#24] Re: symulacja napedu ktory bedzie czytal obrazy za dyskietki?

@skarad, post #23

mozna ale gozej jezeli nie masz stacji

Wiele gier da się zainstalować z RAD.
[#25] Re: symulacja napedu ktory bedzie czytal obrazy za dyskietki?

@Bartek, post #15

...polecam WHDLoad jako rozwiązanie. Od momentu zapytania zacząłem tego używać i...działa lepiej niż oryginalne floppy :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem