[#1] dylemat sprzętowy
Co opłaca sie na dłuższą metę kupić:PPC + BvisionPPC czy też PPC + G-Rex 1200 + Voodo 3 2000?
pozdr.
[#2] Re: dylemat sprzętowy

@bleble, post #1

To zalezy jak daleko jest ta meta. :)
Nie brales pod uwage BPPC+Mediator+Vodoo?
Do tego zestawu podlaczysz wiecej urzadzen. Jest rozniez wiecej sterowników
[#3] Re: dylemat sprzętowy

@Norbert, post #2

no metą jest 1500zł a na nią Medistor jest ciut za drogi:(
mam do wyboru dwie opcje:
BPPC603e/200-040/40 + G-rex 1200 + Vodoo3 2000
bądż też
BPPC603e/240-060/50 + BVisionPPC
łażę już tydzień i nie wiem na co sie zdecydować...
[#4] Re: dylemat sprzętowy

@bleble, post #3

A weź za taką kaskę wylicytuj sobie na Allegro Pegaza2. To dopiero będzie "na dłuższą metę" przy leciwym już BPPC.
[#5] Re: dylemat sprzętowy

@bleble, post #3

Czy mowisz miec nowego Mediatora?
Napisz do mnie, jesli sie zdecydujesz.
[#6] Re: dylemat sprzętowy

@bleble, post #3

Ja bym na Twoim miejscu wybrał PPC z 060 - szybszy 68k da sporego kopa w pracy z większością programów. BVision sprzedałbym i kupił Mediatora. Ceny BV i M mniej więcej podobne - na Allegro (niestety, Mediatora nie widziałem tam od jakiegoś czasu) - około 300-350 zł. Minusem tego rozwiązania jest fakt, iż przy używaniu BVision możesz mieć problemy z zasilaniem. Jeśli jednak kupujesz gotową konfigurację, to zapewne poprzedni właściciel wszystko właściwie ustawił.
[#7] Re: dylemat sprzętowy

@wali7, post #6

Biorąc pod uwagę nadchodzący OS4 nie ma sensu inwestować w mocne 68k IMHO.
[#8] Re: dylemat sprzëtowy

@Softfailur, post #7

dokladnie! sam nigdy nie bralem pod uwage zakupu powerki ale teraz sytuacja jakby sie klaruje i kto wie? a jak juz to wlasnie np blizzarda z najslabsza 040/25 i mozliwie jak najszybsza ppc, i pewnie te karty moga troche podrozec wkrotce. albo kupie uzywanego pegasosa - mam sentyment do mojego classica ale czasami trzeba na niektore rzeczy spojrzeę troche realniej;)

[#9] Re: dylemat sprzętowy

@Softfailur, post #7

Coś mi się wydaje, że w materii OS4.0 i ostatniego artykuliku nt osiągów rzeczonego pod A1200 z 603, to w sprzęt ten wogóle nie ma co inwestować. Jeśli mam w efekcie otrzymać komputer chodzący pod OS4.0 jak wolne 040, to już lepiej mieć 603 z szybkim 060 pod OS3.9. Chyba, że emulacja 68k pod 603 osiągnie jakieś bardziej przyzwoite tempo, a system pod tym prockiem zacznie przyzwoicie chodzić. Ale na to się chyba nie zanosi. I ja się Friedenom wcale nie dziwie, równie dobrze mogliby zacząć optymalizować swoje dzieło pod 68000 7 MHz. W końcu niewiele jest rzeczy bardziej amigowych od tego właśnie procesora
[#10] Re: dylemat sprzëtowy

@luk, post #8

System amigaos4.0 na BlizzardaPPC moze kosztowac ze 400zl i juz sie zblizamy do ceny nowej amigi-One gdzie system jest w komplecie (wliczony w cene).
[#11] Re: dylemat sprzętowy

@wali7, post #9

Jeżeli przyjąć jako "wyjście na przyszłość" system 3.x to najlepiej za te pieniądze (a nawet połowę :) nabyć jakiegoś klona pod Amithlona i będzie to znacznie szybsze i sprawniejsze od classica. A jak już nowy system to albo classic z PPC (i wtedy 68k nie ma co brać mocnego i dopłacać za to), albo olać starocie i kupić używanego Pegaza/dozbierać na A1 -- bo "na dłuższą metę" tylko to ma naprawdę sens.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem