[#1] pecetowe mychy
witam, niedawno znalazlem gdzies myszke pecetowa "genius" ktora posiada identyczna koncowke jak amigowa. czy sa jakis dzialajace programy/sterowniki ktore pozwola mi taka myche wykorzystac pod systemem amigaos? i druga sprawa. z racji tego ze mozna kupic zwykle przejsciowki z tego portu do ps/2 to czy mozliwe jest uzywanie nowych pecetowy myszek podpietych do ami przez taka przejsciowke?? i najwazniejsze: czy ktos to sprawdzil albo z powodzeniem uzywa takiego rozwiazania?
pozdrawiam!

[#2] Re: pecetowe mychy

@luk, post #1

Niestety, żadna pecetowa mycha nie zadziała gdy ją podłączysz bezpośrednio pod port amigowy. Możesz jednak zakupić sobie jakąś przelotkę, typu Mroocheck (dla pecetowych myszy z wtyczką serial - czyli taką samą jak w Amidze) oraz Punchinello (jeśli nie powaliłem czegoś w nazwie, która ma gniazdo PS/2.
Istnieje natomiast inny problem, sam się z nim spotkałem więc o nim napiszę. Osobiście mam mroochka i miałem mychę z PC z wtyczką na serial, ale wkurzał mnie brak rolki i środkowego przycisku (który zawsze używam jako double-click). Miałem też w domu Logitecha z tymi "bajerami" pod PC, a do tego chciałem sobie kupić Logitecha MX510, więc dlaczego by nie wykorzystać przelotki serial na ps/2, których jest pełno na Allegro (ceny 2-5zł) lub w sklepach (sam zakupiłem na próbę za 4zł) i starej myszki.
No i pojawił się problem. Już w sklepie sprzedawca ostrzegł mnie, że te przelotki NIE DZIAŁAJĄ!!! NAWET POD PC!!! Niewiadomo dlaczego kiedyś takie przelotki działały, ale teraz te których jest masa na rynku nie chodzą.
A więc podłączając pod Ami Mroochka, a pod niego przelotkę Serial-ps/2 nie zadziała Ci mysz!!! Próbowałem z kilkoma i nie poszła żadna.
Jest natomiast pewna szansa, a nawet pewnik!!! Gdy będzie to mysz A4Tech, która od razu w komplecie ma taką przelotkę (tzn. mysz jest na ps/2 ale w opakowaniu jest przelotka na Serial) to nie będziesz miał żadnych problemów. Ostatnio kupując komórkę na Allegro koleś dołączył mi taką myszkę razem z przelotką jako bonus i od razu zadziałała.
Jeśli natomiast nie chcesz się bawić z takimi problemami to możesz kupić sobie myszkę na serial (lub gdy taką masz) i zaopatrzyć się w Mroochka, który na Allegro kosztuje nawet 20zł (w Elboxie jakieś 150 :D).
Aha, dodam jeszcze że pod Mroochkiem działa bez problemu rolka i środkowy klawisz, a jakbyś miał myszkę z większą ilością przycisków to mógłbyś je wykorzystać za pomocą softu dostępnego na Aminecie :D
Mam nadzieję, że rozwiałem wszelkie wątpliwośći :D
[#3] Re: pecetowe mychy

@Mike, post #2

no wlasnie niedawno tez sie dowiedziialem ze z tymi przelotkami serial-ps/2 jest problem, tak samo jak Tobie sprzedawca powiedzial mi wprost ze one nie dzialaja, ze podobno sa robione pod konretne modele i generalnie to ciezko trafic (wiec to by sie zgadzalo z tymi mychami ps/2 ktore maja w komplecie przejsciowke na serial).
co do mroochka za 20 zl to ogolnie ciezko trafic na taka okazje:)
w wracajac do tematu myszek pecetowych (tych pod serial) to gdzies mi sie obilo o uszy ze takowe z ami dzialaja ale tylko pod systemem, co az tak mi nie przeszkadza.
pozdrawiam

[#4] Re: pecetowe mychy

@luk, post #3

Cześć
A nie lepiej samemu zrobić taką przelotkę serial9 na ps2 ? Też w sklepie kupiłem przelotkę ps2db9 podpiąlem myszkę do mroocheck'a i mysz nie działała :(. Po rozcięciu przelotki okazało się, że przewody są jakoś dziwnie połączone.Po sprawdzeniu na stronie hardwarebook tak się zastanowiłem co za szajs w sklepach wciskają i mowią, że to specjalna przelotka do tej myszki ;) Porozcinałem przewody i zrobilem sobie przelotkę taką jak być powinna ;). Działa i podejrzewam, że do tej mojej przelotki mogę podpiąć każdą myszkę ps/2 i podstawowe rzeczy winne są działać.

Radek L.
[#5] Re: pecetowe mychy

@Radek L., post #4

witam mi sie udalo tak mroczka kupic zgadza sie ze przelotki sa do bani mozesz podac mi dokladniejsze namiary na strone z schematami.
[#6] Re: pecetowe mychy

@Dziadziomiecio, post #5

Też bym poprosił :)

[#7] Re: pecetowe mychy

@luk, post #1

Co prawda mruczka jeszcze nie mam, ale myszkę ps/2 i przelotkę serial-ps/2 już mam.

Przydała by się jescze A1200

[#8] Re: pecetowe mychy

@Korni, post #6

Nie wiem, czy to ten adres, ale mozecie sprobowac:

http://www.hardwarebook.net/adapter/index.html

[#9] Re: pecetowe mychy

@Radek L., post #4

czyli bez mroochkaa, tuptusia sie jednak nie obejdzie??

[#10] Re: pecetowe mychy

@Seeker, post #8

Cześć
Strona jest właściwa :)
Opis przejściówki też z dziewięciopinowej myszki na wtyczkę ps/2. Trochę inna jest przejściówka z myszki ps/2 na 9 pin. Dobrze jest sobie doczytać z tej samej strony - tylko inny dział co za sygnały są we wtyczkach i gniazdach. I jeśli nie mamy całkowitej pewności to część sygnałów można sprawdzić miernikiem np. masy, napięcia zasilające. I od nich zaczynać lutowanie.
Co do używania myszki bez interface'ów podobno można je podpiąć do portu serial - kłania się przelotka 25 na 9 pin którą trzeba sobie zrobić ;). Opis jest na ww stronie. No i trzeba sobie programy zainstalować, a na aminecie jest ich trochę. Do wyboru do koloru ;)
Radek L.
[#11] Re: pecetowe mychy

@luk, post #9

Muszę gdzieś dorwać schemat myszki PC-towej i Amigowej. Chciał bym porównać czym one się tak naprawdę różnią, że nie działają na zamiennych platformach. Przecież każda jest zasilana, ma masę, wysyła jakieś sygnały... Ale to moje myślenie, może być myśleniem la(jkon)ika. Tyle że nie daje mi to spokoju.

[#12] Re: pecetowe mychy

@AlaN, post #11

Na Aminecie (jak zawsze hard/hack) znajdziesz opis przeróbki myszki PC na standardową myszkę Amigowską. Z zawartych tam informacji wyciągniesz sporo informacji nt. budowy i zasady działania obydwu konstrukcji.
Ogólnie (szczegółowo znajdziesz w ww archiwum):
- obydwie są optomechaniczne
- różny za to sposób transferu - PC to RS232 (raptem 2 kable zasilania i 2 sygnały - clock i data - podobnie jak w klawiaturach PC), dane formatowane i przesyłane zgodnie z protokołem RS232.
Myszka amigowska - surowe dane nie są obrabiane, wędrują wprost do komputera (bodajrze do Pauli) - masz więc taktX, taktY, shiftX, shiftY, 2 kable zasilania, 3 kable od przycisków - razem 9 kabli.
Różni je bardzo dużo, ale dla chcącego nic trudnego :) - czego dowodem jest ww archiwum. Polecam.
Moim zdaniem, lepiej zrobić sobie przelotkę (w rodzaju Mroochka) z mikrokontrolerem - schemat (nawet dwa - jeden prosty i drugi trudniejszy) znajdziesz w tym samym katalogu Aminetu (była niedawno dyskusja o tym).
[#13] Re: pecetowe mychy

@wali7, post #12

wali7 moglbys podac linka gdzie sie to znajduje? Nie moge tego znalesc ;/

[#14] Re: pecetowe mychy

@elzear, post #13

http://www.ppa.pl/artykuly/artykul.php?idd=1&ids=4&id=896

[#15] Re: pecetowe mychy

@11MASTEr, post #14

dzieki wielkie!

[#16] Re: pecetowe mychy

@luk, post #1

Pecetowa myszke ze zlaczem DB9 mozna z powodzeniem podlaczyc do portu serial (a nie joy/mouse) Amisi. W tym celu konieczna bedzie jeszcze przejsciowka z DB9 na DB25 (tez zwykla pctowa). Jak kazde urzadzenie podpinane przez port szeregowy wymaga sterownika, ja uzywam SerMouse z aminetu. Wywolanie sterownika najlepiej umiescic w s-s. Oczywiscie mycha nie dziala w BootMenu...
Aby gryzon dzialal solidnie, wypada jeszcze nadac odpowiednio wysoki priorytet sterownikowi, u mnie jest 21.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem