@luk,
post #1
Niestety, żadna pecetowa mycha nie zadziała gdy ją podłączysz bezpośrednio pod port amigowy. Możesz jednak zakupić sobie jakąś przelotkę, typu Mroocheck (dla pecetowych myszy z wtyczką serial - czyli taką samą jak w Amidze) oraz Punchinello (jeśli nie powaliłem czegoś w nazwie, która ma gniazdo PS/2.
Istnieje natomiast inny problem, sam się z nim spotkałem więc o nim napiszę. Osobiście mam mroochka i miałem mychę z PC z wtyczką na serial, ale wkurzał mnie brak rolki i środkowego przycisku (który zawsze używam jako double-click). Miałem też w domu Logitecha z tymi "bajerami" pod PC, a do tego chciałem sobie kupić Logitecha MX510, więc dlaczego by nie wykorzystać przelotki serial na ps/2, których jest pełno na Allegro (ceny 2-5zł) lub w sklepach (sam zakupiłem na próbę za 4zł) i starej myszki.
No i pojawił się problem. Już w sklepie sprzedawca ostrzegł mnie, że te przelotki NIE DZIAŁAJĄ!!! NAWET POD PC!!! Niewiadomo dlaczego kiedyś takie przelotki działały, ale teraz te których jest masa na rynku nie chodzą.
A więc podłączając pod Ami Mroochka, a pod niego przelotkę Serial-ps/2 nie zadziała Ci mysz!!! Próbowałem z kilkoma i nie poszła żadna.
Jest natomiast pewna szansa, a nawet pewnik!!! Gdy będzie to mysz A4Tech, która od razu w komplecie ma taką przelotkę (tzn. mysz jest na ps/2 ale w opakowaniu jest przelotka na Serial) to nie będziesz miał żadnych problemów. Ostatnio kupując komórkę na Allegro koleś dołączył mi taką myszkę razem z przelotką jako bonus i od razu zadziałała.
Jeśli natomiast nie chcesz się bawić z takimi problemami to możesz kupić sobie myszkę na serial (lub gdy taką masz) i zaopatrzyć się w Mroochka, który na Allegro kosztuje nawet 20zł (w Elboxie jakieś 150 :D).
Aha, dodam jeszcze że pod Mroochkiem działa bez problemu rolka i środkowy klawisz, a jakbyś miał myszkę z większą ilością przycisków to mógłbyś je wykorzystać za pomocą softu dostępnego na Aminecie :D
Mam nadzieję, że rozwiałem wszelkie wątpliwośći :D