[#1] (Nie)ciekawy problem z twardzielem!
Mam Ami w towerce, płyta 1D1, Apollo 040/40Mhz,64MB Fastu,ZorroIV,CV64/3D i 4xEIDE i pewien problem :D Wszystko tyra na Systemie 3.9 i oryginalnym kicku w kości 3.1.
Natomiast, chcę podłączyć sobie twardziela (dodatkowego), jeden już działa ok.
Podłączam twadziela, HDToolBox widzi mi tego podłączonego jako slave i dzielę sobie go na partycje (ma pojemność 6GB, podłączałem też inny 3GB - te same objawy) i po restarcie nie mam ikonek, by go sformatować. FileMaster też nic nie pokazuje, a w HDToolBoxie nadal widnieje podzielony na partycje. Wcześniej nie miałem takich problemów i wszystko tyrało mi super. Wspomnę, że główny ma pojemność 40GB ograniczoną zworkami do 32GB.
Co robię źle?
[#2] Re: (Nie)ciekawy problem z twardzielem!

@Whiz, post #1

Ja nie mam pojęcia co robisz źle, ale może uda się podmontować systemowym mounterem i formatnąć

[#3] Re: (Nie)ciekawy problem z twardzielem!

@Whiz, post #1

Czy przypadkiem nie wlaczyles niepokazywania dysków NDOS?
A czy widac partycje jak uruchomisz FORMAT z katalogu SYSTEM?
[#4] Re: (Nie)ciekawy problem z twardzielem!

@Norbert, post #3

Sprobuj odwolac sie do tej niewodocznej partycji. W Shellu wpisz np. dh3: (czy jak tam sie Twoja partycja nazywa). Jakby pomoglo to wstawiasz odwolanie do user-startup i po sprawie.

Ja mam fast-ata i tez nie widzial partycji dopoki sie do nich nie odwolalem, ale to byla moja wina, bo w dokumentacji do fasta-ata jest napisane wyraznie by przy dyskach wiekszych niz 4GB zaznaczyc opcje resident i wtedy sa widoczne.

[#5] Re: (Nie)ciekawy problem z twardzielem!

@Whiz, post #1

A czy w HDToolBox'e zrobiłeś update na dysk z którego
uruchamiasz komputer ?
[#6] Re: (Nie)ciekawy problem z twardzielem!

@Whiz, post #1

Jesli dysk znika po resecie a pojawia sie po uruchomieniu
HDToolBoxa to powinno pomoc przeciecie 1 pinu na tasmie
sygnalowej.
[#7] Re: (Nie)ciekawy problem z twardzielem!

@eLA, post #5

jaki update? Nie pamiętam bym wcześniej robił jakieś updaty i wszystko mi działało. Na systemowym dysku mam SFS, a na tym dodatkowym robie FFSa, ale to chyba nie przeszkadza?
[#8] Re: (Nie)ciekawy problem z twardzielem!

@Whiz, post #7

eLA ma racje to bedzie powod.
masz podlaczyc oba hadeki i wejsc w hdtoolbox
i dac 'zapis' i po sprawie

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem