[#1] Amisia i NET24?
Czesc! Ostatnio zastanawiam sie nad podlaczeniem INETu do mojej A1200. Czy juz ktos probowal (a moze juz ma?) podlaczyc sie przez ta usluge? Netia jak TePsa ma podemy pod USB i nie wiem czy czasem nie maja modemow pod PCMCIA, ale wiem jedno ze mozna to podpiac pod specializowane urzadzenie, ktore pozwala uruchomic lacze po przez protokol TCP/IP (czyli podpinajac sie przez zwykla sieciowke). Prosze o wszelkie rady w sprawie sprzetowej jak i programowej. Pozdrawiam!!!

[#2] Re: Amisia i NET24?

@Lokaty, post #1

Wielu podłączało i im działa, mnie się nie udało zmusić A1200 do działania w sieci wogóle :( . Zrezygnowałem.

[#3] Re: Amisia i NET24?

@Lokaty, post #1

Co chcesz podłączyć? (Neostrada, LAN, modem56k, ISDN...)
[#4] Re: Amisia i NET24?

@wali7, post #3

Tak jak napisalem w temacie NET24 czyli usluga oferaowana przez dostawce sieci NETIA (alternatywa Neostrady).

[#5] Re: Amisia i NET24?

@Lokaty, post #4

znaczy ADSL?
[#6] Re: Amisia i NET24?

@wali7, post #5

Dokladnie!

[#7] Re: Amisia i NET24?

@Lokaty, post #6

No to w takim razie zadziała każdy modem ADSL wyposażony w złącze LAN. Co do USB nie wiem.
[#8] Re: Amisia i NET24?

@Lokaty, post #1

Rozwiazaniem jest zakup modemu ADSL wykorzystujacego port ethernetowy. Sa nawet modemy ktore maja wbudowany router i punkt dostepowy do sieci bezprzewodowej czyli wszystko w jednym . Do niego podlaczasz sie kablem lub bezprzewodowo.
[#9] Re: Amisia i NET24?

@Lokaty, post #1

Strona z modemami dla Net24:
http://sklep.kikom.pl/
[#10] Re: Amisia i NET24?

@Lokaty, post #6

są tez podemy podłączane do standardowego Seriala, Tepsa takie sprzedaje dla swojej Neostrady, dowiedz się czy Netia też takie ma.
[#11] Re: Amisia i NET24?

@R-Tea, post #10

Tylko w przypadku używania ADSL z serialem pod Amigą warto zaopatrzyć się w szybszy port serial. Biorąc pod uwagę fakt, iż sieciówkę pod PCMCIA (3Com) kupisz za 30 zł, chyba warto zdecydować się na modem z gniazdem LAN.
[#12] Re: Amisia i NET24?

@R-Tea, post #10

Czy takie modemy pod serial obsłuży standardowy Miami lub MiamiDX?
Ja mam A3000 i do takiej bez problemu można dostać szybką kartę I/O natomiast sieciówek to ze świecą szukać dlatego taki modem serial byłby dla mnie idealnym rozwiązaniem.
Czy ktoś mógłby też podać stronę gdzie są takie modemy bo w ofercie tepsy ich nie widziałem.
[#13] Re: Amisia i NET24?

@gość, post #12

tylko czy nawet szybkie i/o będzie udostępniać pełny transfer. ja mam podlaczona amigę do netu poprzez pc przez szereg na 11400 bodów i działa ok (bo mam kartę graficzną i wyłączone dma ;) ) ale te 10kB/s to dla mnie i tak za mało więc czekam na pegaza i sieciówkę 100mbit ;) ale jak nie masz karty graficznej i 10kB/s jest wystarczające to kup lepiej karte graficzną i działaj na std serialu
[#14] Re: Amisia i NET24?

@gość, post #12

Na Allegro bez problemu znajdziesz kartę sieciową PCMCIA chodzącą pod Amigą. Tych chodzących z cnet.device nie szukałem, ale 3Com zawsze kilka w danym momencie jest sprzedawanych.
Nie baw się z serialem - kiepski transfer, pozatym karta z serialem będzie kosztowała sporo więcej niż taki 3Com PCMCIA.
[#15] Re: Amisia i NET24?

@Lokaty, post #1

Dziekuje wszystkim za pomoc dotyczaco sprawe sprzetowa. Jako ze nigdy nie mialem do czynienia z inetem na Ami to prosze was o pomoc ze strony oprogramowania w przypadku siciowki pod PCMCIA oraz cnet.device (co potrzebuje aby internet i wszystkie z nim zwiazane uslugi byly dostepne).

[#16] Re: Amisia i NET24?

@rzookol, post #13

Mam gartę gfx i mogę tanio kupić MultiFaceIII dlatego chciałbym się dowiedzieć jak się sprawuje taki modem ADSL na serial z Amigą?
[#17] Re: Amisia i NET24?

@gość, post #16

Nie spodziewałbym się wodotrysków, sądząc po fakcie iż ADSL to min 128kbs, a standardowy serial to max 115 kbs.
Podsumowując - RS i ADSL razem to nieporozumienie.
[#18] Re: Amisia i NET24?

@Lokaty, post #15

Ściągnij z Aminetu pakiet cnet i tam znajdziesz listę kompatybilnych kart. Tańsze i popularniejsze są 16bitowe karty 3Com i 3Com Megahertz (ja swoją kupiłem za 25 zł na Allegro). Obsługuje je pakiet 3Com (też Aminet), kartę wybierz według listy kompatybilnych modeli.
[#19] Re: Amisia i NET24?

@wali7, post #17

Rozumiem ale chcę mieć w miarę tanie stałe łącze (neostrada) bo do dużej Amigi nie mogę podłaczyć karty pcmcia a jedynie sieciówkę typu X-surf czy ariadne za 500zł, których NIGDZIE NIE MOŻNA DOSTAĆ lub 2x więcej wydać na PCI na Zorro dlatego modem sieciowy na serial to dla mnie NAJLEPSZE rozwiązanie i mogę tu poświęcić te 13kbs (128-115).
Dlatego spróbuj postawić w mojej sytuacji - mając dużą Amigę (A3000) to najtańsze i najrozsądniejsze wyjście.
[#20] Re: Amisia i NET24?

@gosć, post #19

Ano fakt.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem