[#1] ext2fs
Czy ktoś z Szanownych Czytelników portalu próbował używać ext2fs? W instrukcji jest napisane, że powinienem wykorzystać SCSIConfig lub innego HDToolBoxa do zmiany atrybutów partycji. Jest tylko jeden mały problem. HDToolBox domaga się najpierw "zainstalowania dysku", a przecież gdy to zrobi zapisze własne RDB i rozstaw partycji mi zniknie. A na dysku linuxowym mam bardzo ważne dane, więc ich utrata była dość bolesna...

Może mi ktoś powiedzieć jak to obejść/co dalej robić?
[#2] Re: ext2fs

@Softfailur, post #1

Zgadza się. Instalacja zniszczyłaby taki dysk (rozumiem, że chodzi o dysk MBR, używany w PC). To opcja dla tych, którzy używają partycji ext2 na amigowskim dysku RDB, np. mają zainstalowanego amigowskiego Debiana.
Aby podmontować partycję ext2 z pecetowego dysku MBR, trzeba utworzyć DOSDriver, podobnie jak dla pecetowych partycji FAT. Spróbuj w pliku DOSDriver, używanym dla partycji obsługiwanych przez FaT95 zmienić linię Filesystem=L:Fat95 na Filesystem=L:ext2fs (zakładam, że plik tak się nazywa i znajduje się w L:) i linię DosType= na wartość z dokumentacji. Jeśli po dwukrotnym kliknięciu na tak zmieniony DOSDriver partycja się zamontuje jesteśmy w domu. Jeśli nie, oznacza to, że konieczne jest podanie StartCyl= i EndCyl=. Jeśli tak będzie, podaj mi link do dokumentacji filesystemu, gdzie powinna być informacja, jak te dane uzyskać (Fat95 nie potrzebuje tych parametrów, sam znajduje na dysku partycje FAT).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem