[#1] A4000T Escom Cyberstorm PPC i wielki Kłopot z powerpc.library
Witam, mam problem z cyberstorm PPC może ktoś jest w stanie mi pomoc

Jak zainstaluje OS 3.9 i Warpup często po resecie moja Amiga uruchamia się i jak startuje WB pojawia się blat to nagle system staje nie można ruszyć mycha i musze wywalić powerpc.library wtedy wszystko wraca do normy.
Niewiem co jest grane, bo jak skopiuje powerpc.library np. z płyty to znów przez jakiś czas jest wszystko ok.
Może ktoś z was miał podobny problem
Mam aktualnie A4000T z mediatorem, voodoo 3 2000, sieciowka, Sb 128
Próbowałem bez mediatora, ale jest to samo
:S
[#2] Re: A4000T Escom Cyberstorm PPC i wielki Kłopot z powerpc.library

@Sławek, post #1

Mialem identyczny objaw , tyle ze na Blizzard'ziePPC , Winny okazal sie BlizKick , a wlasciwie jego modul - BPPCFix . Pomoglo zastosowanie BPPCFix'a z Warpa , tylko ze przy Cyberstormie to pewnie bedzie co innego :(

[#3] Re: A4000T Escom Cyberstorm PPC i wielki Kłopot z powerpc.library

@Darek S., post #2

Tak, przy CSPPC to jest coś innego. Dokładnie to datatype.library z AmigaOS3.9 odwołuje się do PPC i w tym momencie Amiga ładuje powerpc.library. Wszystko więc zależy od wersji tej biblioteki (ja mam V16.1 z 7.02.2001) jak i całej konfiguracji WarpOSa.
[#4] Re: A4000T Escom Cyberstorm PPC i wielki Kłopot z powerpc.library

@kmilota, post #3

Ja mam podobny klopot na A1200 z BPPC. Jak zainstaluje WOSa to komp przy starcie wywala sie na AddDataTypes lub ( jak jakims cudem uda mu sie przejsc datatypy) to waywala sie na IPrefsie. Jak odznacze w WOSPrefs NoPPC=1 wtedy wszsystko chodzi ok tylko programy korzystajace z datatypow na PPC nie dzialaja.
Czego to jest wina ze nie chce startowac komp na PPC? Datatypow czy moze powerpc.library? Nie pametam w tej chwili wersji ale mam zainstalowany OS3.9 + BB1 + 2 + WOS v5. Jakie wersje i jakich datatypow i libsow powinny byc zainstalowane?

Pozdrawiam
Vokal
[#5] Re: A4000T Escom Cyberstorm PPC i wielki Kłopot z powerpc.library

@Vokal, post #4

OS3.9

Wiem, teraz zdenerwuje pare osob, ale ja do tej pory nie rozumiem WB3.9...wolalem zalatac 3.1 (mam nawet pewne bilioteki z WB 3.5/3.9). I jakos to chula oprocz reaction i czegos co wymaga reaction.
[#6] Re: A4000T Escom Cyberstorm PPC i wielki Kłopot z powerpc.library

@Andrzej Drozd, post #5

Wtam Andrzej :)

Hmmm No nie wiem czy to wina OSa bo na 3.1 Ami zachowuje sie tak samo. Moze to wina modulow do BK? Moze krzacza sie z datatypami?

Pozdrawiam
Vokal
[#7] Re: A4000T Escom Cyberstorm PPC i wielki Kłopot z powerpc.library

@Sławek, post #1

wielkie dzieki nie spodziewalem sie takiej szybkiej reakcji :)
teraz juz wiem mniej wiecej o co biega i bede kombinowal dalej
pozdrowionka dla wszystkich amigowcow
[#8] Re: A4000T Escom Cyberstorm PPC i wielki Kłopot z powerpc.library

@Vokal, post #4

Jak odznacze w WOSPrefs NoPPC=1 wtedy wszsystko chodzi ok tylko programy korzystajace z datatypow na PPC nie dzialaja.

Prowodyrem całego zamieszania jest picture.datatype, wystarczy dodać zmienną PICTUREDTNOPPC żeby problem zniknął z tym że datatypy działają wtedy wolniej lub skorzystać z picture.datatype w wersji 43.764, a WOSPrefs NoPPC=1 działa raczej globalnie.

[#9] Re: A4000T Escom Cyberstorm PPC i wielki Kłopot z powerpc.library

@Vokal, post #4

Aby sprawdzic , czy dzieje Ci sie to samo co ja mialem , odpal Amige bez s-s a nastepnie c:BPPCFix install reboot , oczywiscie musisz miec w c: BPPCFix'a ( tego z WOS'a ) jesli po tym bedzie OK to bedziesz musial po prostu zamiast modulu BK uzywac tej latki . Ja mam ja wpisana na stale w s-s .

[#10] Re: A4000T Escom Cyberstorm PPC i wielki Kłopot z powerpc.library

@Sylwester, post #8

Ale to nie jest rozwiązaniem problemu. Ja np. nie mam podanych tu problemów. Ale przy złej konfiguracji WarpOSa (szczególnie o terminator) to wyskakują takie jaja.
[#11] Re: A4000T Escom Cyberstorm PPC i wielki Kłopot z powerpc.library

@Darek S., post #9

Tylko po co BPPCFix dla A4000 z CSPPC ?
[#12] Re: A4000T Escom Cyberstorm PPC i wielki Kłopot z powerpc.library

@kmilota, post #10

Terminatora ustawialem juz na rozne sposoby i nic.

Pozdrawiam
Vokal
[#13] Re: A4000T Escom Cyberstorm PPC i wielki Kłopot z powerpc.library

@QUAD, post #7

a może apdejt flaszki coś pomoże? mi pomogło, ale ja miałem całkiem stare firmware; sprawdź jaką masz wersję ppc.library (a najlepiej wszystkie biblioteki z ppc w nazwie :)
[#14] Re: A4000T Escom Cyberstorm PPC i wielki Kłopot z powerpc.library

@Vokal, post #12

A warpHW.library masz właściwy? Jak instalowałeś WarpOSa?
[#15] Re: A4000T Escom Cyberstorm PPC i wielki Kłopot z powerpc.library

@kmilota, post #14

Hmm A jaki Warpwh.lib jest wlasciwy?

Instaluje OS 3.9 + BB1 i 2 + CGX + WOS v5. Wszystko chodzi dobrze dopoki nie zinstaluje WOSa. Wtedy zaczynaja wyskakiwac mi ramlib , adddatatypes lub IPrefs failury o n-rach #80...04 czy ..037 czy tez ..0B. Kombinowalem juz na wszystkich OSach (3.1, 3.5 i 3.9+BB) i caly czas jest to samo.
Nie wiem juz naprawde co jest temu winne. Na pewno nie zasilanie bo wszystko chodzi mi tak samo czy mam BV wpiete czy nie i czy zasialanie podaje na karte czy na plyte czy wogole nie podaje w poblize Blizzarda. System zaczyna wywalac sie po instalacji WOSa.

Siedzie juz miesiac i nie moge dosjsc o co chodzi :/

Pozdrawiam
Vokal
[#16] Re: A4000T Escom Cyberstorm PPC i wielki Kłopot z powerpc.library

@Vokal, post #15

Odpowiedni dla swojego sprzetu. Instaler robi to automatycznie. Robiac to ręcznie możesz nagrać zły warpwh.library.
Ty masz BPPC a nie CSPPC, więc u ciebie istnieje inny problem. Musisz programowo usuwać ppc.library z pamięci, a to moze się gryźć z SetPatch i Amiga ROM Update. Tu mogą ci pomuc tylko użytkownicy A1200 z BPPC.
[#17] Re: A4000T Escom Cyberstorm PPC i wielki Kłopot z powerpc.library

@kmilota, post #16

No ja nie, poniewaz uzywam WB3.1 (i przeslanie prefsow itp. pewnie nic nie pomoze). Z drugiej strony juz chyba obilo mi sie o uszy ze ktos z BPPC i WB3.9 mial Terminator na 1 (chociaz wszyscy pisza ze powinno byc 2), zalaczona emulacje PUP (oraz odpowiednia biblioteke w libs:), a takze zalaczone odpowiednie moduly Blizkicka. WOS byl w wersji 4.0. System pracowal na BVision i bylo ok.

Ze swoje strony tylko dodam ze wersja WOSa 5.0 posiadala jakis blad i zaraz po tym wyszla wersja 5.1. Tak wiecej najlepiej zainstalowac v4.0 ftp://de.aminet.net/pub/aminet/biz/haage/WarpUP_V40.lha i nastepnie zrobic updejt do v5.1 ftp://de.aminet.net/pub/aminet/biz/haage/WarpUP_V51Upd.lha
[#18] Re: A4000T Escom Cyberstorm PPC i wielki Kłopot z powerpc.library

@kmilota, post #16

Aha, dodam ze usuwanie na sile ppc.library z pamieci za pomoca BPPCFix (lub Blizkicka) nie jest konieczne (wtedy bedzie mozna uzyc programy pod PUP tylko do czasu uzycia tych spod WOSa). Na poczatku najlepiej skupic sie na poprawnej instalacji WOSa. Gdy wszystko bedzie ok, dopiero wtedy mozna sie "pobawic" w emulacje PUPa.
[#19] Re: A4000T Escom Cyberstorm PPC i wielki Kłopot z powerpc.library

@Sylwester, post #8

Prowodyrem całego zamieszania jest picture.datatype, wystarczy dodać zmienną PICTUREDTNOPPC żeby problem zniknął z tym że datatypy działają wtedy wolniej lub skorzystać z picture.datatype w wersji 43.764, a WOSPrefs NoPPC=1 działa raczej globalnie.

Mam pytanko gdzie wpisac zmienna PICTUREDTNOPPC poniewaz kupilem amige niedawno i dopiero sie wszystkiego ucze, a wersja picture.datatype 43.764 z tego co sie doczytalem jest pod CGX a ja uzywam picasso :(
[#20] Re: A4000T Escom Cyberstorm PPC i wielki Kłopot z powerpc.library

@QUAD, post #19

W startup-sequence dodaj linijkę "setenv PICTUREDTNOPPC=1" przed "c:adddatatypes refresh quiet". Powiedz jeszcze jak masz ustawione czasy dostępu do pamięci w bootmenu karty turbo, najbezpieczniej ustaw na 70ns i noprecharge, u mnie programy ppc wywalały się właśnie na ustawieniu precharge.
[#21] Re: A4000T Escom Cyberstorm PPC i wielki Kłopot z powerpc.library

@Sylwester, post #20

hmm dalem na 70ns i niepomaga
a jak daje freeconfig to opcje precharge sa niedostepne
teraz jeszcze pomieszam z tymi datatypami i napisze co i jak
[#22] Re: A4000T Escom Cyberstorm PPC i wielki Kłopot z powerpc.library

@Sylwester, post #20

wszystko by bylo ok ale jak ustawie setenv PICTUREDTNOPPC=1 to mi nic co wymaga PPC nie dziala nawet te demka zalaczone w warpUPie
ale tym ze workbench startuje normalnie
dziwne to wszystko :)
[#23] Re: A4000T Escom Cyberstorm PPC i wielki Kłopot z powerpc.library

@QUAD, post #22

PICTUREDTNOPPC powinien wyłączyć tylko dekodowanie obrazków przez ppc a nie ppc w ogóle, faktycznie dziwne. A WOSPrefs NoPPC jak masz 0 czy 1?
[#24] Re: A4000T Escom Cyberstorm PPC i wielki Kłopot z powerpc.library

@Sylwester, post #23

mialem na 0 bo na 1 tez ppc nie dzialalo
ale cos namieszalem z bibliotekami i narazie dziala jestem ciekaw czy znowu sie nie pokaszani

wielkie dzieeki za pomoc
[#25] Re: A4000T Escom Cyberstorm PPC i wielki Kłopot z powerpc.library

@Andrzej Drozd, post #17

ja dodatkowo jak zainstalowalem ppcemu to instalator faktycznie ustawia terminator na 1 z tym ze u mnie byl z czyms innym klopot niewiem dokladnie z czym bo narazie wszystko chodzi idealnie pierwszy raz od 5 miesiecy :P
[#26] Re: A4000T Escom Cyberstorm PPC i wielki Kłopot z powerpc.library

@Andrzej Drozd, post #18

Tylko właśnie nowy datatype.library odwołuje się od razu do WarpOSa, więc PowerUP trzeba wywalić.
[#27] Re: A4000T Escom Cyberstorm PPC i wielki Kłopot z powerpc.library

@Sylwester, post #20

jeszcze raz zainstalowalem wszystko od nowa (takie przyzwyczajenia z windozy :P ) ustawilem zmienna PICTUREDTNOPPC=1 i wszystko dziala jak nalezy faktem jest ze troszke wolniej ale dziala
z drobnym wyjatkiem jak jakis program pod warpup-em mi sie wywali to dosyc czesto po restarcie jest sytuacja ze PPC przestaje dzialac i jak cos odpalam pod WarpUp to jest brak jakiejkolwiek reakcji nic sie niedzieje
wtedy kopiuje PowerPC.library z warpUP 5.1 i znowu wszystko dziala idealnie
niewiem czemu tak sie dzieje ze biblioteka przestaje dzialac moze mam cos zwalone ze sprzetem
ale juz mnie wqrza wieczne kopiowanie biblioteki.
bez zmiennej PICTUREDTNOPPC=1 jak mi sie wywali powerpc.library to wtedy mrozi sie system tak jak pisalem na poczatku

moze w user startup sobie wpisac jakis skrypt kopiujacy powerpc.library z jakiejs innej lokalizacji do SYS:libs i wtedy po kazdym restarcie bede mial nowke biblioteke :)))

co wy na to ?

pozdrawiam
[#28] Re: A4000T Escom Cyberstorm PPC i wielki Kłopot z powerpc.library

@kmilota, post #26

Moze mam jakiegos dziwnego BlizzardaPPC ale ja nie musze nic wyrzucac. Obojetnie czy podczas startu systemu zadziala jakis datatyp pod WOS, czy asyncio.libraty pod WOS (przy odgrywaniu przez play16), to system sie normalnie odpali. Albo pokazuje sie request ze w pamieci jest ppc.library i po potwierdzeniu "terminate" odpala WOS, albo mozna ustawic w WOSPrefs aby nie pokazywal requestu i robil to automatycznie. Nie wiem jak u innych ale ja nie musze (gdy nie uzywam emulacji) wyrzucac ppc.library za pomoca BPPCFixa itp.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem