[#1] Panasonic JU-257A605P - gęsty czy zwykły?
mam taką stację jako zapasową i patrzę że trochę się różni od TEAC, czy ten panasonic jest może gęsty. :) :) :)

[#2] Re: Panasonic JU-257A605P - gęsty czy zwykły?

@arielcpu, post #1

Załóż do Amigi i spróbuj sformatować gęstą dyskietkę - jak zaproponuje 1.76 MB - to gęsty. Możesz też sprawdzić ile ma przełącznikó badających obecność dziurek w dyskietce - jak będzie ten po prawej to gęsta. Ale tak mają wszystkie współczesne stacje od PC, ale w Amidze pracują niestety jako rzadkie napędy.
[#3] Re: Panasonic JU-257A605P - gęsty czy zwykły?

@wali7, post #2

stacja ma czujnik od drugiej dziurki, jednak w systemie formatuje gęstą dyskietkę jak rzadką. chyba to jest normalna stacja, już sam nie wiem. :(

[#4] Re: Panasonic JU-257A605P - gćsty czy zwykły?

@arielcpu, post #3

Witam!

Może to być w rzeczywistości gćsta stacja dyskietek - tyle, że niedostosowana do Amigi. Spróbuj wykorzystać ten pakiet:
http://ftp.uni-paderborn.de/pub/aminet/hard/hack/HiDensity.lha

Readme:
http://ftp.uni-paderborn.de/pub/aminet/hard/hack/HiDensity.readme

Dzićki niemu na mojej stacji (z A1200 z AT) mogć korzystać z dyskietek 1.44 MB - niestety niezgodnych z niczym (w sensie: ani z Amigą 1.76 MB ani z PC 1.44 MB). Słyszałem kiedyś o podobnym sterowniku, który jednak tworzy dyskietki zgodne z PC 1.44 MB. Czy ktoś z Was może sić na to natknął?

Pozdrawiam!
[#5] Re: Panasonic JU-257A605P - gćsty czy zwykły?

@Yello, post #4

To może działać. Jest to zapewne zwykła stacja od PC przezworowana tak aby działała w Amidze. Ten sterownik działa właśnie z gęstymi stacjami od PC - jednak do odczytania gęstych dyskietek w formacie Amigi to niewystarczy (tu potrzebna jest inna konstrukcja stacji).
[#6] Re: Panasonic JU-257A605P - gćsty czy zwykły?

@wali7, post #5

Witam.
Program tego typu byl opisany w MA 9/97 str. 53.
Geste stacje do Amigi robil Micronik - ops podlaczenia MA 12/97 str. 13.
Czasem sie pojawiaja na aukcjach w cenie ponad 50 zeta.
Mozna tez zrobic taki naped samemu bylo to opsane w MA 9/95 str. 5.
Polegalo to na zwolnieniu obrotow dyskietki o polowe.
Pozdrawiam.

Ted
[#7] Re: Panasonic JU-257A605P - gćsty czy zwykły?

@ted, post #6

Na Allegro był ostatnio gęsty napęd za 30 pln. A ta przeróbka opisana na Aminecie i w MA to podobno działała tak sobie - zdarzały się często błędy odczytu/zapisu (ja podczas eksperymentów z tym układem spaliłem sobie w A1200 Paulę).
[#8] Re: Panasonic JU-257A605P - gćsty czy zwykły?

@wali7, post #7

ja własnie teraz sprzedaje stację hd na allegro od 30zł aukcja kończy się jutro wiec zapraszam. działa nieźle - na zwykłych dyskietkach chyba trochę szybciej niż normalna ,działają niedosowe i pecetowe 1.44. teraz mam ls120 wiec sprzedaje
[#9] Re: Panasonic JU-257A605P - gćsty czy zwykły?

@ted, post #6

Witam!
Czy ten program z tego opisu potrafil tez odczytywac / zapisywac dyskietki PC 1.44 MB, czy tylko takie "niezgodne z niczym" (jak robi to przytoczony przeze mnie HiDensity)? Czy moglbys mi moze podeslac skan tego artykulu (z MA 9/97)?
Pozdrawiam!
[#10] Re: Panasonic JU-257A605P - gćsty czy zwykły?

@Yello, post #9

w MA było opisane jak gcr.device (notabene chyba z 90 roku) zmusić do działania na gęstych dyskietkach na około 1.5 MB i raczej to jest to samo co na aminecie bo w artukule było powiedziane że program jest na aminecie ;). próbowałem zrobić mountliste dla pc 1.44 i nawet mi się udało dyskietkę na taką pojemność sformatowac ale dalej już pecet nie chciał jej odczytać więc dałem sobie spokój
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem