[#1] PowerUP czy WarpUP?
Witam!
Gdzies tu na forum ciagnie sie watek o PPC i SysSpeedzie, ja mam ten sam problem... Ale nie o to chodzi. Chcialem zapytac czym roznia sie te dwa systemy (PowerUP, WarpUP), jak wyglada kwestia ich funkcjonalnosci oraz, o subiektywna opinie, ktory lepszy?

Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam wszystkich.
[#2] Re: PowerUP czy WarpUP?

@gracka, post #1

Hej! PowerUP jest biblioteka, ktora byla zamieszczana na fleshbiosie BlizzardPPC i byla spod szyldu Phase5 natomiast WarpUP wylansowal Hagge&Partner. Kwestia funkcjonalnosci jest jedna - ma obslugiwac kod PPC. Na dzien dzisiejszy ciezko cos napisac w kwestii ktory jest lepszy poniewasz aktualne aplikacje, ktore sie pisze dla PPC powstaja pod WarpUP'a, a dla tego z kolei istnieje ppclibemu umozliwiajacu uruchomienie programow powerupowych pod WarpOS (pod warunkiem ze wczesniej wylaczy sie wczesniej na biosie ppc.library programem BPPCFix lub modulem do BlizKick'a noszacego ta sama nazwe).

[#3] Re: PowerUP czy WarpUP?

@Lokaty, post #2

I tu moje kolejne pytanie... Dlaczego pisze sie wlasnie pod WarpUP, a nie pod PowerUP?

Gracka
[#4] Re: PowerUP czy WarpUP?

@gracka, post #1

Ja uzywalem tylko i wylacznie PowerUPa, po prostu na male amigi warpup
niegrzeszyl a ja wolalem stabilnosc. Dodatkowo programy w wersji pup
często były szybsze od odpowiednikow w warpupie (przyklad - frogger)

[#5] Re: PowerUP czy WarpUP?

@gracka, post #1

Kup sobie pegasosa bedziesz mial oba

Ale powaznie to PowerUP(PUP) jak napisal Kaczus jest
napisany przez tworcow kart ppc przez co jest bardziej stabliny,szybszy ale gorzej z nim
w kwestii pisania pod niego programow i ma jako domyslny format plikow wykonywalnych .elf

WarpUP(WOS) napisany jest przez H&P i jest troszke shackowany ( ) bo pisali go bez pomocy phase5 przez co nie jest do konca stabilny i
jest wolniejszy od PUP-a ma obsluge MMU,pliki
wykonywalne ma w formacie amigowym,gdy wyszedl
os3.5 dolaczono do niego wlasnie WOSa przez co stal sie standardem dla kart PPC.

Zrob jak radza:zainstaluj WOS-a do niego emulacje PUP-a i bedzie w miare spoko.

[#6] Re: PowerUP czy WarpUP?

@Kaczus, post #4

Ja nie zauważyłem aby program pod PowerUP chodził wolniej na emulacji na WarpOSie. W takim wypadku wolę WarpOS i emulacje PowarUP. Wszystko wtedy mi działa.
[#7] Re: PowerUP czy WarpUP?

@gracka, post #1

Zatem tak zrobie, zainstaluje WarpUP i bede emulowal PowerUP.
Tylko bede musial z tym poczekac - sesja :(

Dziekuje wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.

[#8] Re: PowerUP czy WarpUP?

@gracka, post #7

a jaki numerek nosi najnowsza wersja Wosa i skad mozna ja wziac?
[#9] Re: PowerUP czy WarpUP?

@bleble, post #8

5.1

Wpisz w wyszukiwarce na Aminecie "WarpUP", scignij v4.0 i v5.1. Zainstaluj v4.0 i zrob updejt do v5.1
[#10] Re: PowerUP czy WarpUP?

@Andrzej Drozd, post #9

Zaciagnija z Aminetu jeszcze WOSPrefs, dzieki niemu latwiej bedzie skonfigurowac WOSa i nie tylko (program posiada polska lokalizacje) :)
[#11] Re: PowerUP czy WarpUP?

@Andrzej Drozd, post #10

Jak ma AmigaOS3.9 to ustawienia WarpOSa ma w preferencjach i zbedny jest WOSPrefs.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem