[#1] jaką można utorzyć najwiękrzą partycję ?
Mam Hdd 20GB po uruchomieniu pod OS 3.9 w hd Tools widać 5 dysków po 4GB jeden jet trochę miejszy od niedawna zaczołem używać na HDD 4GB
SFS polecam jest super szybki !! i zastanawiam się czy można coś zrobić
żeby był widziany 1HDD a nie 5 chciałbym podzielić na dwie partycje ale
Amiga zamiast 1 HDD widzi 5 dodam że używam FastAty Elboxu do A1200
czy to wogule jest możliwe?
[#2] Re: jaką można utorzyć najwiękrzą partycję ?

@zbyszek, post #1

na PFS3 to chyba 128 GB !
a obsluzy dysk do 2 TeraBajtow
[#3] Re: jaką można utorzyć najwiękrzą partycję ?

@zbyszek, post #1

Twoje 20GB powinien zobaczyć bez problemów W preferencjach FastATA masz ustawione dzielenie na partycje 4GB. Wyłącz i po problemie.

[#4] Re: jaką można utorzyć najwiękrzą partycję ?

@el, post #3

Czy to opcja Split no Split? to dzielenie na 4GB partycje bo innej nie widzę
[#5] Re: jaką można utorzyć najwiękrzą partycję ?

@zbyniek, post #4

właśnie tak
[#6] Re: jaką można utorzyć najwićkrzą partycjć ?

@zbyniek, post #4

NoSplit. Tylko że musisz cały twardy od nowa formatować

[#7] Re: jaką można utorzyć najwiękrzą partycję ?

@zbyniek, post #4

Opcja SPLIT dzieli na partycje po 4GB. Opcja NOSPLIT wyłącza ten podział. Po ustawieniu NOSPLIT dajesz SAVE i możesz używać cały dysk jako jedno urządzenie. Tylko zastanów się czy tak będzie bezpiecznie? :)

[#8] Re: jaką można utorzyć najwiękrzą partycję ?

@el, post #7

hmm, ja mam 20 giga i nosplit, i jest bezpieczne, tyle że mam w 3doopy partycji, największa ok 2 giga, pod ffsem, chyba czas na zmiany
[#9] Re: jaką można utorzyć najwiękrzą partycję ?

@baderman, post #8

Pisząc " czy tak będzie bezpiecznie " miałem na myśli 1 partycję na całym dysku 20GB, lub partycje >4GB a nie opcję NOSPLIT i dzielenie na 10 - 15 partycji <2GB. Problemem jest brak programów do naprawy i odzyskiwania plików na partycjach >4GB. Jeśli po utracie walidacji, a pod FFS zdarza się to częściej niż rzadziej nie pomoże TurboVal ( pozdrawiam autora :)) i DiskMonTools, to chyba już nic nie pomoże ?! A może ktoś zna inne programy tego typu prawidłowo działające powyżej granicy 4GB ?

[#10] Re: jaką można utorzyć najwiękrzą partycję ?

@el, post #9

Nie ma nic takiego dla FFS.

[#11] Re: jaką można utorzyć najwićkrzą partycjć ?

@el, post #9

Tryb split podzieli Ci Twoją 20-tkę na 5 dysków po 4GB i możesz te partycje naprawiać bez problemów ABToolsem czy Quaterbackiem, a w trybie nosplit tego nie naprawisz choć możesz używać np. jednej partycji 20GB. Na początku używania 40GB twardego też miałem nosplit ale raz padła jedna partycja zacząłem ją naprawiać i straciłem wszystko ( więc przeszedłem na split i mam 10 partycji po 4GB i nie mam problemów z naprawą jeśli coś padnie

[#12] Re: jaką można utorzyć najwićkrzą partycjć ?

@Arbuz, post #11

Witam!

Mój nowonabyty twardy dysk 60GB podzielilem nastepujaco:
70MB Fast File System v44.7 - partycja systemowa,
29GB Smart File System v1.195, bo z v1.84 mialem problem,
17GB SFS v1.195,
10GB SFS v1.195.

Mam Fast-ata, ale zmienilem domyslne ustawienie dzielenia dysku na czesci po 4GB, bo mi to nie odpowiadalo. Mam OS 3.1 Dysk dzielilem starym HdToolBoxem. Z tak podzielonym twardzielem jak dotad nie mialem zadnych klopotow.

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#13] Re: jaką można utorzyć najwićkrzą partycjć ?

@Robert, post #12

Jeśli nie dzielisz twardego w trybie split(używałem tak przez pewien czas aż nie padła partycja) to jesli Ci coś walnie to sory ale ja jeszcze nie widziałem programu który Ci to odzyska. Może jest nie wiem. Pozdrawiam

[#14] Re: jaką można utorzyć najwićkrzą partycjć ?

@Arbuz, post #13

Skoro ma SFS to raczej nie użyje DiskSalva. Ale jest SFSSalv. I dla niego nie ma znaczenia gdzie te partycje są i jakie duże. Po prostu to dla FFS nie ma narzędzi do odzysiwania danych jeżeli są pow. 4GB.
[#15] Re: jaką można utorzyć najwićkrzą partycjć ?

@szulu, post #14

szulu napisał(a):

> Skoro ma SFS to raczej nie użyje DiskSalva. Ale jest SFSSalv. I
> dla niego nie ma znaczenia gdzie te partycje są i jakie duże.
> Po prostu to dla FFS nie ma narzędzi do odzysiwania danych
> jeżeli są pow. 4GB.

Oczywiście, z tego powodu właśnie sforatowałem duże partycje w SFS, bo dla ffs nie ma narzędzi do ratowania tak rozległych partycji. Tylko pierwszą systemową (licząc od początku dysku) partycję zostawiłem jeszcze w ffs. Z drugiej strony ciekaw jestem jak się sprawuje SFSSalv. Chyba mam szczęście, bo nie miałem nigdy padniętego dysku. Nie licząc padniętej walidacji, która może doprowadzić do furii i ostatnich przygód z SFS w wersji 1.84.

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#16] Re: jaką można utorzyć najwićkrzą partycjć ?

@Robert, post #15

Odnośnie SFSSalva, to niestety raz musiałem go użyć (jakieś babole na partycji systemowej - cały czas wyskakiwały błędy odczytu). Odzyskał wszystkie pliki oprócz chyba 3 maili z Amiga-PL;). Na szczęście (odpukać) musiałem go używać tylko w tym przypadku. Ostatnio na nowo nabytym dysku też na wszystkich partycjach dałem SFS (1.205) i mam nadzieję, że będzie ok.
[#17] Re: jaką można utorzyć najwićkrzą partycjć ?

@szulu, post #16

A u ciebie tez HDToolBox pisze ze to jest partycja CustomFileSystem a nie SmartFileSystem? Mam SFS-a 1.205

[#18] Re: jaką można utorzyć najwićkrzą partycjć ?

@Arbuz, post #17

HDToolBox podaje: Własny system plików SFS0 (czy jakoś tak, czyli tak jak u Ciebie). I tak dla wszystkich partycji na 2 dyskach. Ze starszą wersją (1.184) było tak samo. BTW. może ktoś wie dlaczego popierwszym podłączeniu dysku SCSI 9.1 GB HDToolBox widział 8.5 a teraz tylko 8:(. Musiałem ręcznie ustawić parametry dysku bo też źle odczytywał (ale partycje mam na całych 8.5 GB bez błędów).
[#19] Re: jaką można utorzyć najwićkrzą partycjć ?

@szulu, post #18

Nie wlasnie u mnie HDToolBox podaje CFS/00. I to wg mnie jest dziwne. Napisz jaki masz ustawiony identyfikator moze to jego wina.

[#20] Re: jaką można utorzyć najwiękrzą partycję ?

@ssnake, post #2

PFS3 obsługuje partycje do 104GB
[#21] Re: jaką można utorzyć najwićkrzą partycjć ?

@Arbuz, post #19

Identyfikator mam taki sam jak dla starszej wersji: 0x53465300. I rozpoznaje to jako SFS0. Coś mi się przypomina, że kiedyś też miałem CFS ale to chyba po złym wpisaniu identyfikatora. W każdym razie dla podanego wyżej id mam SFS0.
[#22] Re: jaką można utorzyć najwićkrzą partycjć ?

@szulu, post #21

Ja tez mam taki sam identyfikator a jest CFS/00. I to samo pisze w listerze Magellana ale po wpisaniu w shellu version wyskakuje ze SmartFileSystem. A druga sprawa to to ze nie zauwazylem przyrostu predkosci przy obsludze partycji(miala podobno byc)

[#23] Re: jaką można utorzyć najwićkrzą partycjć ?

@Arbuz, post #22

Arbuz napisał(a):

> A druga sprawa to to ze nie
> zauwazylem przyrostu predkosci przy obsludze partycji(miala
> podobno byc)

U mnie plikopartycja Mac'owa na SFS "śmigała" (duuuużo szybciej działała niż na FFS)
[#24] Re: jaką można utorzyć najwićkrzą partycjć ?

@Jarek, post #23

Nie uzywam raczej plikopartycji na macka. Z predkoscia to chodzi mi o to ze predkosc sprawdzalem na sysspeedzie i mam porownawczy test gostka ktory tez ma SFS-a i konfig podobny do mojego tyle ze on wyciaga ok 6.5MB a ja 4.8 gdy na tej samej partycji w FFS-ie mam 5.0 MB. Nie wiem o co biega? Moze i tak sie oplacilo SFS-a instalowac jesli ma nie byc problemow z walidacja ale ten speed moglby byc szybszy a mam Seagate Barracude 40GB, ktory do najwolniejszych nie nalezy.
Pozdrawiam

[#25] Re: jaką można utorzyć najwićkrzą partycjć ?

@Arbuz, post #24

Ja u siebie zauważyłem wzrost prędkości. A co do testów a SysSpeedzie to na moim dysku zarówno dla SFS i FFS (dałem dla testów) pokazywał prawie identyczne prędkości (~8.3 MB/s odczyt/zapis i ~9.3 w RAWREAD). Prędkość SFS wychodzi "w praniu";). Zresztą dla mnie i tak to jest filesystem no.1:). A co do tego CFS to jeżeli możesz to spróbuj zainstalować SFS od nowa (łącznie z usunięciem starych wpisów z tablicy filesystemów w HDToolBoxie).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem