[#1] Emulacja Amigi na Amidze???
Mialem kiedys Amigę, niestety z powodów technicznych musiałem ją sprzedać kosztem PC (takie życie:(. Ostatnio jednak wiele słyszałem o "nowych" Amigach i o ich znacznych możliwościach, toteż postanowiłem sprawdzić to dokładniej, gdyż do Amigi byłem zawsze bardzo przywiązany, a sprzedałem ją tylko z powodu niskiej mocy przerobowej. Co odkryłem? Może to zabrzmi paradoksalnie, ale Amiga to nie jest już Amiga! [Jak chcieliby ją nazywać ci, którzy łudzą sie jeszcze, że wskrzeszą trupa]. Jakże bowiem możliwe, żeby na "nowej" Amidze (AONE, PEGAZOS) nie działały programy ze "starej" Amigi? Czy ktoś widział kiedy taką sytuację na PC? Jedyne co w tej sytuacji pozostało, to zrezygnować z nazwy Amiga kosztem Pegazos etc. TRUE IS PAINFULL.

[#2] Re: Emulacja Amigi na Amidze???

@VegaVoice, post #1

GŁUPOTA IS JESZCZE BARDZIEJ PAINFULL. Kup sobię pięćsetkę i dwa joysticki. Mysz nie będzie ci potrzebna. I nie gadaj o czymś, o czym nie masz pojęcia ... zgodność "w dół" peceta, zwłaszcza w wypadku gier (bo chyba o to Ci chodzi) jest rzeczywiście "fantastyczna" - tak fantastyczna, że DosBOX stał się częścią niezbędnika kloniarza ...

"emulacja klona na klonie???" ;D

[#3] Re: Emulacja Amigi na Amidze???

@VegaVoice, post #1

Na nowych Amigach rusza prawie wszystkie programy systemowe, a jezeli byly problemy to dla dobrego softu powstaly odpowiednie latki/porty/wersje aby ruszyly na tych maszynach. Na nowych Amigach dziala wiekszosc softu poniewaz posiadaja zintegrowany i szybki (JIT) emulator 68k. Jednak do bardzo starego softu nie pracujacego na kartach GFX lub posiadajacego bledy trzeba uzyc AmigaUAE. Czyli praktycznie odpalisz na tym kazdy soft.

"Stare gierki to nie Amiga...prawda jest brutalna" :)
[#4] Re: Emulacja Amigi na Amidze???

@VegaVoice, post #1

popytaj sie ludkow, systemowe programy,gry dzialaja na pegazie i sa widziane jako programy wykonywalne (dzialaja na JIT-cie).

AOne nie wiem jak tam jest...

A teraz cos o czym mozesz nie wiedziec bo nie masz amigi,mam (patrz sig + monitor SVGA) co mam i nie moge uruchomic np. periheliona nawet dzieki WHDLoad wiec nie mam amigi ;)

to nie tak jest...
czy gry z pc (z roku powiedzmy 1996)beda dzialac zawsze poprawnie na nowszych pecetach ??

[#5] Re: Emulacja Amigi na Amidze???

@htn, post #2

A w dodatku klon ma procesor ZGODNY W DÓŁ. Natomiast PowerPC z 68000 nie ma wiele wspólnego - tytułem spokojnego uzupełnienia. Na Macu przejście 68k->PowerPC wyglądało bardziej bezboleśnie, ale:

1) Stała za tym DUŻA kasa i wszystko było pod kontrolą.
2) Soft na Maca był zawsze "pod system".

I dzięki JITowi "systemowy" soft z 68k chodzi na A1/Pegazie równie ładnie, jak u nich. Ale z tonu Twej wypowiedzi wnioskuję, że nie chodzi ci o to, co chodzi pod systemem.

[#6] Re: Emulacja Amigi na Amidze???

@VegaVoice, post #1

hehe

htn,ako
byliscie szybsi

[#7] Re: Emulacja Amigi na Amidze???

@AmiChris, post #4

Mozna podlaczyc do tego drugi monitor/telewizor za pomoca chincha (composite jack) lub antenowego (modulator) lub w przypadku GFX do VideoPort, dzieki temu pojdze prawie wszystko co w PALu :). Mimo ze mam teraz GFX to podpialem drugi monitor do starych gierek. To grzech miec Classica i nie korzystac z takiej mozliwosci :D
[#8] Re: Emulacja Amigi na Amidze???

@VegaVoice, post #1

Może zamiast skakać na gościa, pozwólmy mu zdefiniować pojęcie Amiga - czym jest, czym się charakteryzuje, jakie musi spełniać kryteria.
Przecież dla samych amigowców amiga znaczy... wiele, i jest definiowana na wiele sposobów.

[#9] Re: Emulacja Amigi na Amidze???

@VegaVoice, post #1

Polecam AROSAa, programy z klasycznej Amigi uruchomisz pod EUAE.
Pod samym AROSem przypomnisz sobie dawne czasy.
[#10] Re: Emulacja Amigi na Amidze???

@MinisterQ, post #8

Oj, bo mnie zdenerwował ... ;).
A poważnie: po co komu jego definicja Amigi? Czy to pierwszy taki przypadek tutaj? Tacy goście przychodzą tu, żeby nas opieprzyć za szarganie nazwy. Na komputerach generalnie się nie znają. Dla nich Amiga to pięćsetkowe gry. Kiedyś tacy ludzie byli Amidze potrzebni - bo wykładali kasę (a właściwie to ich rodzice) - kasę marną, ale zawsze. Dziś nawet tej kasy nie wyłożą. Gdyby były płyty główne po 700 pln i masa działających na nich gier i do tego UAE dobrze ukryty w ROMie (ewentualna konfiguracja itp. tylko przez port szeregowy, dla "zaawansowanych" ;) plus zintegrowany Catweasel, to wtedy może ...

[#11] Re: Emulacja Amigi na Amidze???

@htn, post #5

A w dodatku klon ma procesor ZGODNY W DÓŁ. Natomiast PowerPC z 68000 nie ma wiele wspólnego - tytułem spokojnego uzupełnienia. Na Macu przejście 68k->PowerPC wyglądało bardziej bezboleśnie, ale:

1) Stała za tym DUŻA kasa i wszystko było pod kontrolą.
2) Soft na Maca był zawsze "pod system".

I dzićki JITowi "systemowy" soft z 68k chodzi na A1/Pegazie równie ładnie, jak u nich. Ale z tonu Twej wypowiedzi wnioskujć, że nie chodzi ci o to, co chodzi pod systemem.

Ja ze wszystkim sie zgadzam, aczkolwiek mam male zstrzezenia co do tego lagodniejszego przechodzenia na Macu.
Sposrod calego stada minusow ktore sa nastepstwem tak poznego przepisania systemu na PPC, dostrzegam jedem maly plusik. Dzieki temu ze stalo sie to dopiero w XXI, 68k jest emulowany na tak szybkim sprzecie ze nawet i bez JITa czujesz duzego kopa w stosunku do 68k. Az ciarki mnie przechodza gdy pomysle jak taka emulacja musiala wygladac na Macu 601/66 Mhz

[#12] Re: Emulacja Amigi na Amidze???

@Mufa, post #11

Całkiem nieźle, ale nie obyło się bez fali krytyki. W świecie Maca w owym czasie standardem były Quadry i Centrisy z 68040 ... A emulacja (na najwolniejszych 601kach - bo te najszybsze dają radę - zwłaszcza w porównaniu z 603kami znanymi z Blizzardów ;) wydajnościowo pozostawała na poziomie 030 ... Piszę na podstawie własnych doświadczeń z 601 i opinii wyczytanych w różnych miejscach.

[#13] Re: Emulacja Amigi na Amidze???

@htn, post #2

Zaskocze cie, ale komputer w moim wypadku nie służy do grania. Pozdrawiam wszystkich amigowców.
[#14] Re: Emulacja Amigi na Amidze???

@VegaVoice, post #13

Jeśli tak, to po co Ci zgodność ze starym softem? Piszesz o tamtej Amidze, czy o obecnym pececie?

[#15] Re: Emulacja Amigi na Amidze???

@htn, post #12

Na wolnych 601 emulacja byîa fatalna.
Na 603 i 604 tez nie byla to rewelacja.
Pisze to z punktu widznia PM7500 z procesorami:
601/100MHz, 604e/180MHz, G3/400MHz.
Ale na mojej opinii ciazy przyzwyczajenie do uzywania
emulowanego maka na procesorze 060/50MHz.
[#16] Re: Emulacja Amigi na Amidze???

@Dariusz Pietrzak, post #9

Pecetowiec to raczej tepy czlowiek i zazwyczaj mie ma racji o amidze mialem kiedys peceta ale tylko dwa tygodnie i go sprzedalem bratu
wedlug nich amiga do niczego sie nienadaje

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem