[#1] Apollo map rom i inne
Jestem szczesliwym posiadaczem a1200 kick 3.0 +apollo 040 40mhz +32 ram + zorro 2 +tower gift.

Mam problem ze zmapowaniem romu 3.1 urzylem programu remapollo zrobilem jak kazano w instrukcji ale po komunikacie ,ze rom 3.1 zostal zaladowany nastepuje reset i ekran pozostaje czarny.
Zastanawiam sie takze do czego mozna wykorzystac sloty pci i isa ktore znajduja sie na plycie z zorro.slyszalem ze sa nieaktywne to znaczy ze to tylko ozdoba??

no i 3 pytanko czy to normalne ,ze karta turbo wlozona bezposrednio do plyty glownej amigi niewidzi pamieci a po polaczeniu a1200-zorro2-apollo wszystko smiga?

dlaczego musze miec setpatch-a z opcja nocache jak jej niema to sie sype sytem na byle jakich rozkazach ze startupu mount,assign itp.Jak wywale bibliotege 68040.library to wszystko dziala ale bez koprocka...
[#2] Re: Apollo map rom i inne

@Dariusz Tolsdorf, post #1

sloty ISA i PCI w ZORRO są tylko dla kart ze sprzętowymi emulatorami PC.
[#3] Re: Apollo map rom i inne

> dlaczego musze miec setpatch-a z opcja nocache jak jej niema to sie sype sytem na byle jakich rozkazach ze startupu mount,assign itp.Jak wywale bibliotege 68040.library to wszystko dziala ale bez koprocka...

Moze masz nie odpowiednia biblioteke 68040.library dla karty Apollo, polecam ostatnia wersje 44.2 ktora znajduje sie na plycie z systemem OS3.5/3.9 jak nie masz dostepu to podesle tylko daj znac ;)
[#4] Re: Apollo map rom i inne

> Mam problem ze zmapowaniem romu 3.1 urzylem programu remapollo
> zrobilem jak kazano w instrukcji ale po komunikacie ,ze rom 3.1 zostal
> zaladowany nastepuje reset i ekran pozostaje czarny.

A sprobuj podczas tego czarnego ekranu wlozyc do df0: dyskietke z Workbenchem i poczekaj pare minut. Albo nawet nie wkladaj tylko poczekaj i powiedz czy po paru minutach pojawi sie "ekran dyskietkowy". Kolejna metoda to wykonanie resetu z klawiatury podczas czarnego ekranu. W romie 3.1 wydluzono czas oczekiwania na dysk twardy po wlaczeniu / resecie (moze przesadzam z tymi paroma minutami, ale zawsze mam wrazenie, ze to wiecznosc :) ). Sek w tym, ze czasami po resecie zwiazanym z mapowaniem romu jakies urzadzenie IDE nie chce wstac. Mialem taki problem z CD i nawet pisalem o tym tu na PPA. U mnie bylo z tym jednak troche inaczej - mam Blizzarda 1260, a reset byl po zwyklym SetPatchu z OS 3.9 (resetuje on kompa po wgraniu updatow ROM). Stary CD po takim resecie blokowal cala szyne IDE (nie bylo widac ani HD ani CD). I ekeftem byl wlasnie czarny ekran.

Pozdrawiam!
[#5] Re: Apollo map rom i inne

@Yello, post #4

Sek w tym, ze czasami po resecie zwiazanym z mapowaniem romu jakies urzadzenie IDE nie chce wstac. Mialem taki problem z CD i nawet pisalem o tym tu na PPA. U mnie bylo z tym jednak troche inaczej - mam Blizzarda 1260, a reset byl po zwyklym SetPatchu z OS 3.9 (resetuje on kompa po wgraniu updatow ROM). Stary CD po takim resecie blokowal cala szyne IDE (nie bylo widac ani HD ani CD). I ekeftem byl wlasnie czarny ekran.

Sprawdzałeś z odłączonym/przeciętym pierwszym (czerwonym) pinem na taśmie?
Mnie pomagało jak miałem taki zakręcony HD kiedy to po restarcie również się hard restartował, właśnie tak jest z czytnikami CD/DVD.
[#6] Re: Apollo map rom i inne

Jeśli chodzi o 68040.library
to do apollo40 wersja z o.s. 3.0
w każdym razie z tą niemiałem kłopotu

[#7] Re: Apollo map rom i inne

co do Apoll to jesli masz Ram w dwuch kosciach po 16 mb to tak juz bedziesz mial z wersja RemApollo z Aminetu :).

Nie radzi sobie jesli pamiec masz rozlozona na dwa banki.

[#8] Re: Apollo map rom i inne

@ZimA, post #7

witam co do tego remapollo też miałem taki sam problem, chciałem zmienić starszą wersje remapollo na nowszą i sie zaczeło radze znaleźc starszą wersje remapollo umnie smiga to na apollo1240/40 32 mb i płytą zorro II i działa normalnie
[#9] Re: Apollo map rom i inne

Ano racja.................Wyciaglem jedna kostke ram z karty i wszystko smiga.........nasuwa sie pytanie z kad wytrzasnac starsza wersje remapollo a moze polecicie mi jakis inny dobry program do mapowania romu ktory zadziala na mojej karcie??
jescze jedno pytanie jaki system najlepiej zainstalowac na moim ulubionym koputerze aktualnie mam os 3,9 (tylko ze na 16 mega ram) w sumie mi sie on podoba i uwarzam ze jest ok ale kiedy scos tam czytalem w sp. Magaynie Amiga o piosie i warp os.
[#10] Re: Apollo map rom i inne

@Dariusz Tolsdorf, post #9

Witam i tu jest caly blad w kartach Apollo musisz miec dopelniony pierwszy port do 32mb pamieci a dopiero nastepnie dokladac jakas pamiec w drugim porcie. Jesli wepniesz dwie kosci po 16mb to taka karta moze sie wieszac dlatego radze kup sobie sima 32mb i do niego doladuj 16 ja tak mam z najnowsza wersja remapollo i dziala to bardzo dobrze.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem