[#1] "odwieszenie" programu - da się?
Witam.

Zawsze mnie to interesowało a do tej pory nie wiem czy jest to możliwe - "odwieszenie" programu który po uruchomieniu "coś tam" zaczął robić i... zdechł. Nie da się go zamnkąć, nie da wyłączyć, nie da zminimalizować, nie można otworzyć innego okna, jednym słowem nic nie można zrobić - a wszędzie widać zamiast strzałki tylko "zegarek"; no nie, można - pomachać sobie wskaźnikiem albo zresetować :(

Czy na taki przypadek pozostaje tylko reset Amigi? Ja - nie znając innego sposobu - tylko tak robiłem, robię i (jak nie ma innej metody) będę robił. Ale trochę to wkurzające (trochę?! Hahaha!) jak przez byle g***ny program wszystko się wysypuje i słynna (?) Amigowa stabilność idzie w krzaki.

[#2] Re: "odwieszenie" programu - da się?

@AlaN, post #1

Xopa
na 98% uwolni Ci system
pozamyka okna ekrany nawet pamiec wyczyści niestety nie zwolni Ci kanałów audio :(
[#3] Re: "odwieszenie" programu - da się?

@AlaN, post #1

Ja do zabijania taskow i zamykania zawieszonych okien/ekranow uzywam Schedulera. Maly i nie potrzebuje duzo mocy gdy jakis program przy zawieszeniu mocno obciaza system i np. jakis kombajn-monitor nieodpala sie. Dodatkowo mozna nim zmieniac priorytety taskow.
[#4] Re: "odwieszenie" programu - da się?

@Andrzej Drozd, post #3

A ja zawsze uzywalem Scouta... Ale widze, ze od (pieknych) czasow kiedy wiecej mialem do czynienia z AmigaOSem wyszly inne programiki do takich cudow.. To sie chwali!!!
[#5] Re: "odwieszenie" programu - da się?

@AlaN, post #1

Z tym "odwieszeniem" to byłby problem... Ale można taki program zamknąć i po nim posprzątać. Parę nazw już padło... XOpa oprócz tego, o czym pisał Thunderas, wykonuje nawet jakieś testy szybkościowe sprzętu (nie bardzo pojmuję, po co takie coś w tego rodzaju programie, ale jest). Scout, o którym wspomniał Andrzej. Jest jeszcze ARTM, ale co on dokładnie robił, nie pamiętam, bo obadałem go pobieżnie i jeszcze w poprzednim tysiącleciu :D. Ja używam SysInspectora, po części dlatego, że GUI jest w ClassAct/Reaction (wiem, dla niektórych to wada) i całkiem fajnie się komponuje z całą resztą systemowych (3.5/3.9 rzecz jasna) narzędzi. I pewnie jeszcze parę tego rodzaju programów by się znalazło. Masz w czym wybierać, i niekoniecznie trzeba się spieszyć z resetem.

[#6] Re: "odwieszenie" programu - da się?

@LeMan, post #5

Jakby co mam na imie Krzysztof ;) a Andrzej to wspomnial o Schedulerze nie Scoucie :D
[#7] Re: "odwieszenie" programu - da się?

@AlaN, post #1

słynna (?) Amigowa stabilność

Eeee... to gadka z czasow "glebokiego Marka Pampucha". Ten mit padl juz dawno. Owszem - AmigaOS/MorphOS (1.5) potrafi byc stabilny ale jak juz cos sie wysypie to skutki sa rozne, oj rozne...
[#8] Re: "odwieszenie" programu - da się?

@AlaN, post #1

Ufff... dzięki za odpowiedzi, zapewne coś tam sobie wybiorę. A już chciałem narzekać ;)

[#9] Re: "odwieszenie" programu - da się?

@AlaN, post #8

Ponarzekac zawsze mozna, bo takie wywalenie zawieszonego programu roznie sie konczy niestety. :( Ja kiedys uzywalem do tego programu SYSInspector (pod Reaction), a teraz Scout (pod MUI).
[#10] Re: "odwieszenie" programu - da się?

@Masta Krishna, post #6

Sorki, biję się w pierś. Zauważyłem, ale jakoś lenistwo zwyciężyło, i nie chciało mi się tego prostować. Wybaczysz, mam nadzieję...
[#11] Re: "odwieszenie" programu - da się?

@Thunderas, post #2

Gówno prawda. XOPA może zamknąć okno, ewentualne screen'y, ale nie wyczyści Ci pamięci. Tak naprawdę program dalej zostaje w pamięci i ją śmieci.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem