[#1] dysk IBM wiesza system :(
witam

Nabylem wlasnie dysk IBM dnes-318350 i mam problem
CSPPC widzi dysk i wszystko jest ok do czasu az nie zaczne go formatowac
czy jest taka mozliwosc ze system sie wiesza poniewaz dysk niema wbudowanego terminatora ?
podlaczalem go z baracuda 2GB ktory jest chyba z terminatorem bo nie mialem z nim nigdy problemu czyli powinien zakonczyc lancuch SCSI
ale objaw jest ten sam
probowalem szybkiego formatu wtedy system pada podczas kopiowania
[#2] Re: dysk IBM wiesza system :(

@QUAD, post #1

Objawy jak przy niesprawnym dysku.
Jestes pewny ze nie ma bad sektorow.
[#3] Re: dysk IBM wiesza system :(

@RadoslawF, post #2

no wydaje mi sie ze niema, zeskanowalem kawalek dysku i niebylo badow a zazwyczaj wlasnie na samym poczatku formatowania sie wiesza przy 1 i 2% raz nawet doszlo do 54%
[#4] Re: dysk IBM wiesza system :(

@QUAD, post #3

podaj system i program ktorego uzywasz

[#5] Re: dysk IBM wiesza system :(

@AmiChris, post #4

system 3.9 i normalnie jak staram sie pod workbenchem go formatnac to sie wiesza

A4000T Escom + CSPPC + Mediator + Voodoo3 2000 + sieciowka + sb128

dysk jest wpiety w CSPPC
[#6] Re: dysk IBM wiesza system :(

@QUAD, post #5

ja mialem problemy z samsung 40gb juz bylo to poruszane gdzies na forum ppa,uzyj programu z aminetu hdinst a potem partycjonuj na hdtoolboxie

[#7] Re: dysk IBM wiesza system :(

@QUAD, post #1

A to jest nowy dysk? Wersja zwykła, czy dedykowana dla np. jakiegoś serwera? Pytam, bo mam IBM-a serwerowego i on nie zamierza współpracować z CSPPC... może masz podobny?
[#8] Re: dysk IBM wiesza system :(

@PL, post #7

ta z servera jest, ale normalnie 68pin
SE/LVD multimode

tobie tez sie wiesza system ?
[#9] Re: dysk IBM wiesza system :(

@QUAD, post #8

Jak mi się przypomniało, był to dysk z napisami IBM na naklejce, ale tak naprawdę to był Seagate Cheetah Ultra320 z firmwarem do jakichś serwerów IBMa.
System się odpalał, a przy próbie zrobienia czegoś (np. w hdtoolbox) wyskakiwał komunikat o nieprawidłowej długości requesta. Formatować więc nawet nie miałem jak, skoro nie dało się podzielić na partycje. Za to SCSIBench rozpoznawał dysk jako SCSI1, a transfer mu zmierzył 53 MB/s!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem