[#1] Przejściówka HDD z 2,5 na 3,5
Pozdro dla wszystkich.
Mam takie pytanko. Mam Amige 600 i chcialbym podlaczyc do niej dysk 3,5 cala. Doszedlem do wniosku ze przejciowke zrobie sobie sam. Ale nie chcialbym nic spartolic w zwiazaku z tym mam 4 pytanka.

1. Gdzie idzie napiecie w kontrolerze HDD na plycie. Jezeli amiga jest rozebrana i ustawiona "normalnie"(tak jak do użytku, że stacja jest po prawej stronie) to zlacze jest ustawione pionowo. Czy za zasilanie odpowiadaja 2 gorne piny jak na ponizszej imitacji rysunku???

. . <<< zasilanie
. .
. .
. .
. .
. .
. .
. .
. .
. .
. .
. .

2. Czy jak zastosuje tasme od PC i podlacze pod nia HDD i CD-ROM to czy nnie bedzie jakis konfliktów (oczywiscie dysk ustawie na "master" a CD na "slave")

3. Czy jak podlacze zasilanie HDD pod kontroler, a zasilanie CD romu bćdzie z pociągniete z zasilania FDD na plycie i do tego mam jeszcze karte turbo z 8MB pamieci to uciagnie mi to wszystko zasilacz amigowy ???

4. I ostatnie pytanko.
Czy wogole da sie cos takiego zrobic???

pozdrawiam wszystkich
bastan
[#2] Re: Przejściówka HDD z 2,5 na 3,5

@bastan, post #1

O ile pamiętam to opis wykonania takiego kabelka był przedstawiony w którymś z numerów MA. Pewnie można odszukać w necie. Jakby co to mogę ci podesłać skany.

[#3] Re: Przejściówka HDD z 2,5 na 3,5

@Korni, post #2

To podeslij mi jezeli mozesz. Bede bardzo wdzieczny:)
moj adres to: bastan@vp.pl

[#4] Re: Przejściówka HDD z 2,5 na 3,5

@bastan, post #1

Jak widzisz jak sobie ten screen obrócisz o 90 stopni w prawo, tak żeby złącze było po lewej stronie - zasilanie wypadnie Ci na górze złącza. Dobrze myślisz, zasilanie to dwa górne piny w obu kolumnach pinów - w sumie 4 piny.

[#5] Re: Przejściówka HDD z 2,5 na 3,5

@AlaN, post #4

Aaaaa. tam przejściówka, kabel do złącza bezpośrednio przylutować :D hardcore

http://shogoonn.w.interia.pl/25-35.jpg

Masz kartę z innym prockiem, czy tylko pamięć? bo jak procek, to standardowy zasilacz może nie pociągnąć takiego zestawu, niestety :(

Moja a600 + HD + CD działała bez problemu, teraz nie ma cede, bo się sfajczył silnik :D.
[#6] Re: Przejściówka HDD z 2,5 na 3,5

@shg, post #5

Faktycznie hardcore
Ale czy te kabelki są wlutowane na przemian czy jakieś piny opuszczałeś??? Szczerze powiem, że mi sić ten hardcore podoba :)
Mógłbyś podesłać mi na maila dokładniejsze zdjćcia, bo szczerze powiem, że bojć sić coś źle przylutować :(
I jeszcze pytanko, skąd ciągnołeś zasilanie do HDD i do CD???

[#7] Re: Przejściówka HDD z 2,5 na 3,5

@bastan, post #6

Tak, kable są na przemian.
Opuściłem pin 20. jest po lewej, więc go na fotkach nie widać, ale nawet jak go podłączysz, to powinno działać. Jak opuszczasz, to kabel od tego pinu powinien być niepodłączony, tak, że po prawej masz wszystkie nieparzyste końcówki, po lewej parzyste.

Żeby nie zlutować dwóch sąsiednich pinów wycięłem pasek z tektury, wygięłem go w kształcie litery U i zakładałem po kolei na piny (tak, że pin był z 3 stron ograniczony paskiem)

Zasilanie miałem najpierw pociągnięte bezpośrednio z gniazka zasilania (przewody przylutowane do końcówek), ale teraz mam zasilacz z pc przerobiony i zasilam dyski bezpośrednio z zasilacza.

Mam tylko widok z prawej:
http://shogoonn.w.interia.pl/25-35_1.jpg
http://shogoonn.w.interia.pl/25-35_2.jpg
[#8] Re: Przejściówka HDD z 2,5 na 3,5

@bastan, post #1

Na zlaczu 2.5 calowym jest tylko napiecie 5V, a dyski 3.5calowe wymagaja jeszcze napiecia 12V.
Najlepiej pobrac oba napiecia z gniazda stacji dysków. (nalezy zrobic rozdzielacz)
[#9] Re: Przejściówka HDD z 2,5 na 3,5

@shg, post #7

Wodzu, hardkorowiec z Ciebie. Gratuluje pewniej reki.
[#10] Re: Przejściówka HDD z 2,5 na 3,5

@bastan, post #1

Zasilanie z gniazda stacji dysków - tylko na jedno urządzenie, znam przypadki, że po podpięciu HD + CD, albo 2xHD przepalało ścieżki doprowadzające napięcie do złącza.
[#11] Re: Przejściówka HDD z 2,5 na 3,5

@bastan, post #1

Witam.
Jak masz A600 w standartowej obudowie to:
0. HDD 2,5" tak jak zalecal S.P. C= kabelek kupisz na aukcjach lub w sklepach "laptopowych".
1. HDD i CD na stole po lewej stronie klawiatury. Przejsciowke kupisz np. tu: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=41646157
a kabelki wprowadzasz do komputera z boku klawiatury.
2. Jak tylko sam HDD (3,5") to mozesz go dac na miejsce flopa a flop na zewnatrz po prawej stronie.
3. Flop i HDD (3,5") razem w obudowie - tez sie da, tylko trzeba troche nad tym popracowac, jak bylbys tym sposobem zainteresowany to daj znac a opisze go dokladnie.
4. A600 w obudowie od A1200 - full wypas i da sie w destopa wsadzic flopa HDD 3.5'' (nawet dwa!!) i CD od laptopa (byl niedawno watek na ten temat na PPA).
Zasialnie:
Jak tylko dokladasz HDD to mozesz zastosowac rodzialke zasilania od flopa.
HDD i CD to zrob tak jak ja: przylutuj kabelki od spodu plyty bezposrednio do miejsc gdzie jest gniazdo Power ewentualnie za filtrem (taki pierscien z ferrytu z nawinietymi na niego kilkoma zwojami drutu).
Kabelek mozesz pozyskac z jakiegos starego zasilacza od PC.
Jak masz jeszcze turbo to powinienes dac lepszy niz standartowy zasialcz.

Nie polecam lutowania bezposrednio do zlacza!

PS. Wlasnie koncze stronke o mojej A600 z HDD i CD w obudowie od A1200.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem