[#1] Stacja dysków z PC do AMIGI
Witam. Właśnie odkopalem na strychu moją Amigę i miałem zamiar trochę sobie pograć (czuję sentyment do tych gier) ale okazało się że stacja dysków padła :(. Mam prośbę. Jak mogę i czy wogóle mogę zastąpić uszkodzoną stację dyskietek w A500 stacją z peceta. Z góry dzięki za info.

[#2] Re: Stacja dysków z PC do AMIGI

@TNT, post #1

Witam.
Popatrz tutaj: http://www.norbid.of.pl/. Poza tym poszukaj w niniejszym forum.
Pozdrawiam.

[#3] Re: Stacja dysków z PC do AMIGI

@TNT, post #1

Możesz, stosując stację od PC ze zworkami 0/1 (sprawdź - nie wszystkie mają) i przerobiony kabel. Niestety nie wszystko pójdzie - ale to wyjątki.
[#4] Re: Stacja dysków z PC do AMIGI

@Kitech, post #2

Dzięki wielkie. Jeszcze dziś spróbuję przeróbki. Pozdrawiam :P
[#5] Re: Stacja dysków z PC do AMIGI

@Kitech, post #2

Niestety. Podłączyłem kabel zgodnie ze schematem ale stacja zachowuje się tak jak by dyskietka była sformatowana w innym formacie. Nie czyta nic. :(
[#6] Re: Stacja dysków z PC do AMIGI

@TNT, post #5

A formatowac tez nie mozna?
[#7] Re: Stacja dysków z PC do AMIGI

@TNT, post #5

A przestawiłeś zworkę z 1 na 0?
[#8] Re: Stacja dysków z PC do AMIGI

@wali7, post #7

Jesli nie ma zworki, to mozna "zasymulowac" ja robiac w odpowiednim miejscu mostek na kablu sygnalowym.
Jesli uzywasz dyskietek HD zaklej otworek od identyfikacji HD.
[#9] Re: Stacja dysków z PC do AMIGI

@Andrzej Drozd, post #6

niestety nic nie da się zrobić. aby sformatować muszę wgrać program a nic nie czyta :(
[#10] Re: Stacja dysków z PC do AMIGI

@wali7, post #7

Przestawiłem na 0 ale wtedy wcale nie widzi stacji.
[#11] Re: Stacja dysków z PC do AMIGI

@TNT, post #10

albo
- zle przerobiles kabel
- nie zakleiles dyskietki HD
- stacja jest popsuta
- zle ustawiles zworki
- zle wpiales kabel dla stacji i kontrolera (niezgonie z opisem na stronie www)
- uszkodzony kontroler w Amidze

Jak mozesz to podeslij zdjecia przerobki kabla, zworek oraz jak to wszystko montujesz. Podaj rowniez model stacji dysków (na priv).
Na pewno da sie to wszystko dopracowac
[#12] Re: Stacja dysków z PC do AMIGI

@TNT, post #9

niestety nic nie da się zrobić. aby sformatować muszę wgrać program a nic nie czyta

Niby glupie pytanie...gdzie przechowywales stare dyskietki? Moze poprostu w nieodpowiednim miejscu i sie przemagnesowaly?
[#13] Re: Stacja dysków z PC do AMIGI

@wali7, post #3

Ta przeróbka dotyczy a1200.Może z 500 się nieda.
[#14] Re: Stacja dysków z PC do AMIGI

@Skobry, post #13

Przerobka dziala rowniez na A500. (sprawdzone)
W przypadku tego komputera nalezy postepowac jakby to byla A1200 by Commodore
Zastanawia mnie stwierdzenie:
"niestety nic nie da się zrobić. aby sformatować muszę wgrać program a nic nie czyta"
Co przez to chcial nam przekazac TNT?
Czyzby chcial na A500 odczytac dyskietke w formacie pecetowym 720kb bez dodatkowego oprogramownia po stronie Amigi?
Czy moze chcial sformatowac dyskietke, a nie ma oprogramowania, a moze... juz nie wiem co :D
[#15] Re: Stacja dysków z PC do AMIGI

@Norbert, post #14

Dokładnie - skrosowany kabel dla a1200 działa również w a500 - sprawdziłem (było takie pytanie na forum 3-4 tyg temu - przepiąłem kabel z a1200 do a500 i wszystko grało). Zapewne zworkę 0/1 można obejść przez skrosowanie kabla, bowiem sygnały sel0 i sel1 idą po kablu, nie sprawdzałem tego jednak.
Warto się z tym męczyć, skoro stację od Amigi można kupić za 20-30 zł?
[#16] Re: Stacja dysków z PC do AMIGI

@Andrzej Drozd, post #12

Dyskietki są na pewno dobre-sprawdziłem u koleżki
[#17] Re: Stacja dysków z PC do AMIGI

@Norbert, post #14

spróbował bym sformatować dyskietkę w formacie Amigi ale aby to zrobić muszę uruchomić chociażby X-Copy lub coś podobnego, ale niestety stacja nie chce czytać żadnej dyskietki z Amigi.
[#18] Re: Stacja dysków z PC do AMIGI

@TNT, post #17

Tak się spytam skąd jesteś, bo ja mam 2xFDD wewnętrzne od A500 (tyle, że nie wiem czy są sprawne)

[#19] Re: Stacja dysków z PC do AMIGI

@wali7, post #15

U mnie też działa na A500.Tylko wystepuje problem z blednym wczytywaniem niektorych gier. Np. pierwsza plansza CannonFodder jest
wykrzaczona (nic nie widać, przechodze na pamiec i dalej juz jest oki.) a niektóre gry wcale sie nie wczytuja. Po podlaczeniu do tej samej Amigi oryginalnej stacji wszystko jest ok. Jak dzisiaj nie spale plyty mojej A1200 (przerobeczka- w tym miejscu - dzieks wali7 i inni) to sprawdze czy tak samo zachowuje sie ta stacja w Ami1200. Ciekawe, że pod workbenchem
na ami500 stacja zachowuje sie bezblednie.. Hmmmmmm
Moze to urok mojej przerobionej stacji.........
W kazdym razie powalcze i podziele sie z Wami moimi obserwacjami....
(ale mi sie rymlo)

[#20] Re: Stacja dysków z PC do AMIGI

@Korni, post #18

A ja z kolei mam inne pytanie .... Czy ten sposób działa na A600 ? Przepraszam za krótkiego posta ale próbuje próbuja a jak narazie wszylo mi z tego tak zwane wielkie " Gówno " .... :)

POzdrawiam
[#21] Re: Stacja dysków z PC do AMIGI

@wali7, post #15

Gdzie można kupić stacje dyskietek do amigi za 20-30 zł ?????????????
Narazie jeszcze sprobuje przerobić ten kabel i podziele się wrażeniami
[#22] Re: Stacja dysków z PC do AMIGI

@Surfer, post #21

np. nieśmiertelne allegro!
[#23] Re: Stacja dysków z PC do AMIGI

@Korni, post #18

No ja jestem z Bytomia
Zrobiłem ten kabel ale mi sie cały czas kontrolka świeci zarówno na stacji jak i na amidze...
[#24] Re: Stacja dysków z PC do AMIGI

@Surfer, post #21

Za niewiele więcej możesz kupić całą A500, na allegro są na pewno. No i masz wiele komponentów zamiennych nietylko FDD :)

[#25] Re: Stacja dysków z PC do AMIGI

@Korni, post #24

Tia, tylko nie wiadomo ile ta fdd jeszcze pochodzi i w jakim jest stanie....

[#26] Re: Stacja dysków z PC do AMIGI

@Surfer, post #21

uwaga - kabel dla roznych stacji moze byc rozny!!! kilka sygnalow moze wychodzic z roznych miejsc!!! dlatego proponuje wziasc opisy zlacza amigi i opis zlacza stacji...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem