[#1] Kickstart - czy ktoś próbował ?
Witam
Mam takie nietypowe pytanko.
Czy ktos próbowal zaprogramowac kosc kickstartu ???
Chodzi mi o to ze mam Kick 37.299 w mojej A600 i chciałbym
wgrac do kosci kickstart 37.350.
Jest to możliwe ??? Jeżeli tak to jaki programator Epromów jest potrzebny ???
Czy wogóle ktos z Was tego próbował ???
Słyszałem też gdzieś (już nie pamićtam gdzie ) że zamiast oryginalnej kości mozna stosować jakiś zamiennik byleby miał 512 KB pamićci.
Pozdrawiam wszystkich
bastan

[#2] Re: Kickstart - czy ktoś próbował ?

@bastan, post #1

zamiast oryginalnego ROMu bez problemu można EPROM wsadzić, programator w zasadzie dowolny, byle by się dało nim takiego EPROMA zaprogramować. Jedyny warunek, to taki, że "kość" musi mieć odpowiednio mały czas dostępu, ale ten warunek speałniają wszystkie nowe EPROMy.
Inna sprawa, że EPROM 512kB może być średniu trudno dostępny, ale kupić na pewno się da. Nie wiem, czy czasem starego pecetowego biosa nie dało by się tam wsadzić w końcu te też EPROM. z nowymi Flashami, może być już problem.
[#3] Re: Kickstart - czy ktoś próbował ?

@shg, post #2

Nie kazdy EPROM sie nadaje. Aby mozna bylo przeprowadzic taka operacje nalezy zaopatrzyc sie
w EPROM o oznaczeniu: 27C2100 lub 27C4100.
EPROM o oznaczeniu 27C2048 nie moze zostac uzyty z powodu roznic w rozpisie wyprowadzen.
[#4] Re: Kickstart - czy ktoś próbował ?

@bastan, post #1

> Nie kazdy EPROM sie nadaje. Aby mozna bylo przeprowadzic taka
> operacje nalezy zaopatrzyc sie
> w EPROM o oznaczeniu: 27C2100 lub 27C4100.
> EPROM o oznaczeniu 27C2048 nie moze zostac uzyty z powodu
> roznic w rozpisie wyprowadzen.

A tak przy okazji czy gdzies mozna dostac programator + soft do amigi, to było by naprawde ciekawe

[#5] Re: Kickstart - czy ktoś próbował ?

@Phibrizzo, post #3

No to super. Teraz tylko jaki soft użyć....
Wiecie może???
No i czy obraz ROMU (np. 37.350, czyli plik z rozszerzeniem *.rom ) bćdzie mógł być przez ten rom wczytany ?

bastan ;)

[#6] Re: Kickstart - czy ktoś próbował ?

@bastan, post #1

Programatory i soft do ami, EPROMer i sapep:
http://uk.aminet.net/aminetbin/find?eprom

Kickstart zgrany do pliku jest dokładną kopią zawartości ROMu, bez żadnych zmian "pakuje" się go do EPROMa

Programatorów szukaj też na www.elektroda.pl , tylko nie wiem, jak z softem do ami w ostateczności mógłbym coś napisać, ale jak na razie mam jeszcze kupę innych projektów w kolejce :(
[#7] Re: Kickstart - czy ktoś próbował ?

@bastan, post #1

Aj i zapomniaem dopisać. Po co nagrywać kicka 37.350?
Od razu sobie system 3.1 załaduj, działać na pewno będzie, tylko trzeba jakoś chyba ten obraz ROMu "przeorganizować", czy coś, bo w 600 jest jedna kość 16 bitów 512kB, a w 1200 jest 2x256kB 16bitów, połączone tak, że działa jak jedna 512kB 32bity. Chociaż wydaje mi się, że obraz ROMu powinien się zgrać normalnie i nie będzie trzeba go ruszać.
[#8] Re: Kickstart - czy ktoś próbował ?

@shg, post #7

Co do romu 3.x to raczej będzie potrzebny przełącznik bo trzeba go wcisnąć na dwa Epromki :) Takie przełączniki łatwo zbudować a na allegro też się trafiają :) Ja mam w ami600 rom 3.0 na dwóch kościach i śmiga
[#9] Re: Kickstart - czy ktoś próbował ?

@Phibrizzo, post #3

a udało ci sie to zrobic osobiscie ?? bo wlasnie sie przymierzam do kick 3.0, 3.1 i mialem robic sobie taka przejsciowke na dwie kostki romu ale tak bylo by o wiele prosciej i bardziej elegancko ?? zrobiles to dziala? epromki wyraboaja sie (chodzi mi o czas dostepu ??)
[#10] Re: Kickstart - czy ktoś próbował ?

@Barr-find, post #8

a masz moze jakies foty tego kick-switcha ewentulanie jakies hawto jak to zrobic ?? czy moze to fabryczny wynalazek ... ?? pozdrawiam
[#11] Re: Kickstart - czy ktoś próbował ?

@Barr-find, post #8

To ile jest potrzebnych kosci EPROM aby zmiescic caly KickStart
zalezy od pojemnosci takiego EPROM'u. Np. Jesli zastosujem EPROM
o oznaczeniu 27c4100 to wystarczy jeden. EPROM ten ma organizacje
16x256 wiec po zaprogramowaniu mozna go tylko podmienic za orginalny.
[#12] Re: Kickstart - czy ktoś próbował ?

@Phibrizzo, post #11

a nie powinien miec 16x512 mi chodzi aby wgrac 3.1 do a600 ... bo kick i 2.04 i 3.1/3.0 maja po 512kb ... ??
[#13] Re: Kickstart - czy ktoś próbował ?

@jezyk, post #12

Caly KickStart dlugosc 512kB, 1 bajt = 8 bitow, czyli nalezalo by miec
EPROM 8x512. Poniewz jednak A600 jest 16 bitowa czyli (2 bajty) wiec
potrzebny jest EPROM 16x256. 8x512 = 16x256.
[#14] Re: Kickstart - czy ktoś próbował ?

@Phibrizzo, post #13

faktycznie masz racje ... moja nie wiedza :] ... postaram sie taki dostac ... kumpel chyba ma taki programtor co pociagnie ten model ... warto sprobowac ... dzieki za info ... pozdrawiam :)
[#15] Re: Kickstart - czy ktoś próbował ?

@Phibrizzo, post #13

Może wie ktoś jak zaprogramować romy do ami 1200, tu są 2 kości a na piecu mam tylko 1 rom :D jak to zrobić, trzeba podzielić rom na 2 części, czy jak ??

[#16] Re: Kickstart - czy ktoś próbował ?

@arti4-92, post #15

Zawsze Aminet
http://aminet.net/package/util/boot/splitkick13
[#17] Re: Kickstart - czy ktoś próbował ?

@Norbert, post #16

odpalam to na emulatoże amigi, po włączeniu aplikacji program prosi mnie o dyskietke, dałbyś jakieś instrukcjie co i jak ??

[#18] Re: Kickstart - czy ktoś próbował ?

@bastan, post #1

Zastanawialem sie tez nad tym,ale malo to oplacalne. Nowe epromy o potrzebnych oznaczeniach znalazlem po 30-70zl sztuka. W przypadku a1200 liczmy nawet 2 x 30zl, do tego programowanie...pomijam wzgledy legalnosci itd.

[#19] Re: Kickstart - czy ktoś próbował ?

@MrT, post #18

2x22 zł, a programowanie to nie problem :) na takim czymś moge być o 40 zł do przodu, które dołoże do fastATA:)

[#20] Re: Kickstart - czy ktoś próbował ?

@arti4-92, post #17

Dziwne?!
Instrukcja podaje:

SplitKick Input/A Output

Input file name with path of the kickfile to be read, mandatory

Output file name with path of the files to be written, default is
Ram:KickImg. To this file name a numeric suffix is added, 1
for the "low" imagine and 2 for the "hi" one.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem