[#1] Froger do odtwarzania?
zciągnołem sobie Frogera i biblioteki pod Dvix3 i Divix no oczywiście cały szczęsliwy cgcę odtworzyć film a tam slajdy :(
Froger oczywiście pod Powerkę. oco chodzi ?

Moja koniguracja :

A1200 rev 1D4
Blizzard PPC 200 z 060 50
98 Fast
HDD 4GB podzielony na dwie partycje
CD-rom LGx32
Mediator PCI- z nowymi machami
Voodoo3 2000 16bMB
SB 128
Fast Ata Elbox
OS 3.9 z zainstalowanymi Worp3d do mediatora AHI do mediatora wgrane najnowsze aktualizacje otrzymane z Elboxu .
[#2] Re: Froger do odtwarzania?

@zbyniek, post #1

Trzeba było kupić BVision a nie Mediatora.

[#3] Re: Froger do odtwarzania?

@zbyniek, post #1

Wez ten film i idz do kogos kto ma peceta 166-200 MHz z SIMMami i zobacz jak tam bedzie "smigalo":). Pomijam fakt, ze w Twojej Amidze jest ZNACZNIE wolniejsza pamiec niz w takim pececie, dostep do karty gfx i system ciagle pod 68k.
Filmy w VideoCD na Twojej konfiguracji powinny chodzic juz calkiem ladnie (ja mam ppc603/160+060/50 i chodza) ale o DivX w rozdzielczosci 640x480 i podobnych mozesz zapomniec. Nawet na tak szybkich playerkach jak Frogger czy AMP. To nierealne na takim sprzecie wyciagnac predkosc nadajaca sie do ogladania. Na ppc 604/233 z 060/50 mozna sie pokusic o ogladniecie takiego filmu, bo podobno potrafi powyzej 20fps zlapac. Oczywiscie jezeli masz jakiegos DivXa w nizszej rozdzielczosci (320x240) to powinno byc duzo lepiej. Tylko, ze to prawie niespotykane wsrod "typowych filmow w DivX"...
[#4] Re: Froger do odtwarzania?

@jrzeuski, post #2

Bvision jest zdecydowanie wolniejsza miałem ją przed mediatore;)
[#5] Re: Froger do odtwarzania?

@MDW, post #3

To poco Froger ma obsługę Divixa skoro nawet najmocniejsze Powerki Wymiękają? Niewiem napiszę do twórców Frogera bo za niego zabuliłem
niech coś poradzą
[#6] Re: Froger do odtwarzania?

@zbyniek, post #4

Ale transfer do niej jest ponad 2 razy szybszy. A to dla odtwarzania filmów ma pierwszorzędny wpływ. Natomiast to, że Voodoo jest szybsza w 3D i 2D jest przy filmach całkowicie bez znaczenia.

[#7] Re: Froger do odtwarzania?

@zbyniek, post #5

Nic nie poradzą. Mają Ci kupić Pegasosa? Powerki amigowe są jakie są i od lat wiadomo, że DivX to dla nich za wysokie progi. Tylko najszybsze CSPPC radzą sobie z nimi tak, że od biedy da się oglądać film. A ty z BPPC podchodzisz? Zapomnij. Zresztą, gdzie w dokumentacji Froggera jest napisane, że na Twoim konfigu każdy film będzie płynnie odtwarzany, że śmiesz mieć jakieś roszczenia pod tym względem do autorów?

[#8] Re: Froger do odtwarzania?

@zbyniek, post #5

Zabuliłeś za możłiwość odtwarzania wielu formatów i program je ODTWARZA. To z jaką predkością to już sprawa Twojego sprzętu. Możesz Froggera odpalić na procesorze G3/600 (Pegasos) i będzie OK. Baaa - nawet na CyberStorm 604/233 będzie już całďem całkiem. To tak samo jakby się ktoś wkurzał, że Windows 2000 chodzi wolno na Pentium 133MHz:). Spróbuj trzeźwo i obiektywnie ocenić swój sprzęt. Myślisz, że jak wsadziłeś "powerkę" to już masz stację roboczą koszącą wszystko co powstało na Ziemi? Dlaczego 160 MHz w Amidze ma być 10 razy szybsze od pentium 160MHz? Mógłbyś mieć pretensje gdyby Frogger odtwarzał z 50 razy wolniej niż inne playerki na sprzętach o podobnych możliwościach. Uwierz mi, że Frogger jest jednym z najszybszych programów tego typu jakie powstały na wszystkich platformach. Ze względu właśnie na słabe możliwości AmigClassicPPC kodek DivX był bardzo mocno optymalizowany i doczekał się naprawdę szybkiej wersji. Dużo więcej już się nie da zrobić na takim sprzęcie. W 320x240 DivXy ciągną całkiem fajnie. MPEGi (np. filmy w VideoCD) też chodzą bardzo ładnie. I tak samo jest mniej więcej na podobnych pecetach. To są formaty odpowiednie dla takich sprzętów...
[#9] Re: Froger do odtwarzania?

@MDW, post #8

Niebardzo się zgadzam z przedmówcą. Ja na BVizji + PPC200MHZ+04_36MHz nadal i zawsze będę uważał że najlepszy do odtwarzania DIVX-ów jest SoftCinema,do MPG-ów i VideoCD AMP. Cgoć przyznaję że filmy w divx w 640x480 to masochizm w czystym wydaniu. A na czym chodzi dobrze DIVX? Na Pegazie i na grzybie i Amithlonie ;-(( . Pozdrawiam

[#10] Re: Froger do odtwarzania?

@Arbuz, post #9

WWWWWWWWWWWWWOOOOOOOOOOO ale żeście mnie zjechali :)
Spoko już do mnie dotarło, więc pytanko czy jak podkręcę ją na 240Mhz
to będzie zauważalna poprawa ?
No i jeszcze jedno do kolegi od Bvision miałem Bevision i nie zauważyłem
żeby na niej szybciej chodziły filmy ale coś wam powiem Pegazus to dlamnie niejest żadna Amiga tylko jakiś stwór dziwaczny, kasę którą przeznaczam na A1200 to naprawdę spore kwoty więc może stąd ta konsternacja. Ale zaczekam na OS 4 i wtedy pierwsze co zroboę to zakupię to cudoo Elboxu pod PCI Shark czy coś takiego w tedy dam popalić Divixom :) wogule przymieżam się do A4000 moje mażenie :)
ale szukam tej w obudowie Tower tej z szybką jak by ktoś chciał taką
sprzedać to czekam na oferty co do ceny się na pewno dogadamy interesują mnie terz A4000 w innych obudowach

Pozdrawiam i dzięki za lekcję pokory:)
[#11] Re: Froger do odtwarzania?

@MDW, post #3

Na moim 603/210 040/40 najwyzsza rozdzialka DivX ktora mozna ogladac to 600x300 na AMPie. Jednak nie wyciaga pelnych 25 klatek i AMP ma klopoty z synchronizacja dzwieku (brak przeskakiwania klatek). Dodam ze odtwarzam w HAM-8 2 Width. Czyzby AGA mniej mulila niz Mediator? Niemozliwe...
[#12] Re: Froger do odtwarzania?

@zbyniek, post #5

Frogger po to ma obsluge DivXa zeby mogl odtwarzac DivXy. Predkosc tu nie ma nic do rzeczy. Na Pegazie i na AmigaONE ten problem nie istnieje. Mozna by takze zadac pytanie po co Frogger lub Moovid w wersji 68K jak DiviXy wygladaja jak slideshow? Po to aby ladnie chodzily na wypasionym Amithlonie lub WinUAE.
[#13] Re: Froger do odtwarzania?

@zbyszek, post #10

Jezeli PEGasooos to nie AMI, to zaczekaj na AmigaONE+AmigaOS lub dokup do Mediatora SharkaPPC (jak wyjdzie AmigaOS4). SharkPPC z Mediatorem potrafi pracowac w trybie AmigaONE i nie odwolywac sie do starej plyty glownej (zestaw ten jest osobnym komputerem). Co takie nie amigowego jest w Pegazie? Nazwa?
[#14] Re: Froger do odtwarzania?

@Andrzej Drozd, post #11

Jak najbardziej możliwe. Transfer do Mediatora z BlizzPPC jest podobny jak zapis do CHIP-RAM. A ty do tego używasz mniejszej rozdzielczości a zatem i mniejszej ilości danych do przesłania. Oczywiście dochodzi tu konwersja c2p, ale PPC i tak ma dużo wolnego czasu w trakcie czekania na zakończenie transferu obrazu klatki, więc to nie spowalnia odtwarzania.

[#15] Re: Froger do odtwarzania?

@jrzeuski, post #14

To co zpowalnia ???
[#16] Re: Froger do odtwarzania?

@zbyszek, post #10

A ja zauważyłem że Divixy jadą szybciej gdy włączysz W Soft Cinemie odcienie szarości, pełny ekran i stworzysz na CGXMode tryb zgodny z filmem

[#17] Re: Froger do odtwarzania?

@zbyniek, post #15

Cały czas piszą koledzy że transfer do pamięci

[#18] Re: Froger do odtwarzania?

@jrzeuski, post #14

jrzeuski napisał:
> Jak najbardziej możliwe. Transfer do Mediatora z BlizzPPC jest
> podobny jak zapis do CHIP-RAM. A ty do tego używasz mniejszej
> rozdzielczości a zatem i mniejszej ilości danych do przesłania.
> Oczywiście dochodzi tu konwersja c2p, ale PPC i tak ma dużo
> wolnego czasu w trakcie czekania na zakończenie transferu
> obrazu klatki, więc to nie spowalnia odtwarzania.

Wiedząc o powolności Amigi (nie PPC) zdziwiłem się kiedyś jak włączyłem film na AMPie (testowałem AMPa) i nie dość, że chodził :) to chodził całkiem szybko, z dźwiękiem... na AGA! Odkąd mam BPPC (od niedawna), to zdążyłem już uświadomić sobie jak szybki jest PPC i jak wolne są ukł. AGA. Mimo wszystko jednak czasami AGA mnie zaskakuje. Np. Quake bez akceleracji 3D (oczywiście w najniższej rozdzielczości) chodzi tak szybko, że szybciej już chyba nie powinien (wiem, że tu czarną robotę robi PPC a nie AGA, ale beż karty z akc. 3D też da się pograć). W 640x400 też da się grać (może troszkę wolniej niż w Dooma na 040) Oczywiście wszelkie łatki (typu fblit, BlazeWCP) pomagają. No i właśnie filmy - wcale nie chodzą tak kiespko (nie licząc małej ilości kolorów) jak się okazuje. A co do playerów, to ostatnio właśnie AMP zrobił na mnie pozytywne wrażenie - potrafił wyświetlić (i odtworzyć dźwięk) większość formatów (a wszystko jest w programie - nie ściągałem żadnych dodatkowych kodeków)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem