[#1] Pomoc dla lamera :P
Witam to znowu ja :D:D

mam pytanie a raczej prosbe o rade, zamierzam kupic karte turbo np. 030 lub 040 na efunzine znalazlem fajna karte (egh ... tania karte :]) : M-Tec 1230/28 - czy dasie ja podkrecic czy niebedzie z nia problemow ??? (mam sieciowke na pcmcia - a slyszalem ze z niektorymi turbo jest lipa) jak to jakas kicha to doradzcie cos innego np. 040 - A cha i jescze jedno z naciecie jakies inne (tansze zrodlo niz efunzine)

Ps. jak by ktos potrzebowal czesci do A 600 np. kliwchy to piszcie (nie mam co z tym zrobic a w piwnicy lezy martwa 600)

[#2] Re: Pomoc dla lamera :P

@morf, post #1

na www.allegro.pl poszukaj, ja miałem Blizz 030/50 16 Ram i z sieciówką żadnych problemów nie miałem. Teraz mam 040/25 i też wszystko działa. skąd klikash ?

[#3] Re: Pomoc dla lamera :P

@arielcpu, post #2

z okolic kielc a za ile taka karte mozna kupic ???

[#4] Re: Pomoc dla lamera :P

@morf, post #3

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=42397272

jak widzisz, 040/40 16 Ram można za 150zł kupić, choć ze stabilnością kart Apollo różnie bywa, osobiście polecam Blizzardy - nie zawodne karty. może licytuj jak chcesz, ja z Łodzi jestem.

[#5] Re: Pomoc dla lamera :P

@arielcpu, post #4

Heh spoko jush zbieram kase i jeszcze jedno pytanko czy byla karta : Bliz 1240/25 ??? mieszkasz w zasadzie niedaleko - zapraszam na piffko :)

[#6] Re: Pomoc dla lamera :P

@morf, post #1

Nie kupuj tego Mteca - przyspieszenie niewielkie, RAM tylko do 8 MB, problemy z PCMCIA gwarantowane (problemów nie będzie gdy dana karta może obsłużyć więcej niż 8 MB), przyspieszyć raczej się nie da (taktowanie synchroniczne).
Dobre (moim zdaniem) karty to:
z 030:
Blizzard IV (the best!), Blizzard I, II i III też niezłe
Elbox 1230 Mk2 (koniecznie Mk2)
z 040:
Blizzard 1240, PPC (ten ostatni najlepszy)
Apollo 1240 (nie taki diabeł czarny - miałem trzy różne, z żadną nie było problemów)

Uważaj na Mtec (różne karty, raczej z dolnej półki), GVP (karty świetne, ale korzystają tylko z pamięci produkcji GVP - draga i trudna do kupienia).
Tyle kart widziałem i o tylu potrafię coś powiedzieć, poszukaj sobie na:
http://www.amiga-hardware.com/
[#7] Re: Pomoc dla lamera :P

@morf, post #5

zerknij tutaj, jakby co pisz gg: 1004018

http://www.amiga-hardware.com/showcat.cgi?CATID=5 :D :D :D

[#8] Re: Pomoc dla lamera :P

@morf, post #1

oto orientacyjna tabela przyspieszeń A1200 :D
http://priv.twoje-sudety.pl/~ami32/sprzet/roznosci.htm

[#9] Re: Pomoc dla lamera :P

@arielcpu, post #8

Dokładnie, jak wynika z tej tabeli, najwolniejszy, 25 MHz 68040 jest dwa razy szybszy od najszybszego, 50 MHz 68030. Nie opłaca się kupować nic poniżej 040, na tym MP3 można posłuchać, większość oprogramowania chodzi całkiem przyzwoicie.
[#10] Re: Pomoc dla lamera :P

@arielcpu, post #8

Dzieki wam - a wiec z tego co wynika to uratowaliscie mnie przed wielkim bledem :) i mam swoich faworytow: Apllo 1240 i bliz 1240 - tylko tera tak ktora mozna lepiej podkrecic (z wersi 25 mhz) i jakie taktowanie moze osiagnac ten procek ???

O ile dobrze wiem to takie karty podkreca sie oscylatorem czy to wystarczy ???

[#11] Re: Pomoc dla lamera :P

@morf, post #10

tak, oscylator wystarczy, ja planuję moje Apollo 040/25 podkręcić na początek do 33Mhz czyli zmienić oscylator z 50 na 66Mhz. Jeśli system będzie stabilny kto wie może spróbuję jeszcze wyżej, ale myślę że narazie powinno mi to wystarczyć. :D Na mojej 040/25 mogę słuchać mp3 w niezłej jakości i reszta softu też śmiga dobrze. Ja będę się przesiadał to na pewno padnie na Blizzarda moich marzeń czyli 060/50Mhz. ahh, ooohh :D :D :D

[#12] Re: Pomoc dla lamera :P

@morf, post #10

Ja ci nie podpowiem, jestem przeciwnikiem podkręcania, preferuję stabilność i żywotność sprzętu.
Czysto teoretycznie jednak, to spokojnie elektronika obu tych kart powinna wytrzymać powyżej 40 MHz, bowiem zarówno Blizz jak i App mają wersje 40 MHz, a różnią się tylko CPU i oscylatorem.
25 MHz 040 można zazwyczaj spokojnie przetaktować do 33 MHz, ale to zależy od egzemplarza. Musisz zapewnić procesorowi dobre chłodzenie, radiator od 486 lub Pentium, wiatrak nie zaszkodzi. Przyklej radiator do procesora klejem termoprzewodzącym.
Jak napisałem jednak wyżej - odradzam. Chcesz szybszy procesor - poszukaj 40 MHz lub 68060.
[#13] Re: Pomoc dla lamera :P

@arielcpu, post #11

Heh wyczytalem w lasnie ze apllo 1240 mozna z uprag'owac :))) do 1260 - i nierozumiem zbytnio - czy tu chodzi o wymiane procka na karcie ???

PS. wiem ze motka wyprodukowala procka 68080 - czemu nie ma kart turbo opartych o ten model ????

[#14] Re: Pomoc dla lamera :P

@wali7, post #12

w sumie masz rację, w moim przypadku wzrost mocy będzie niewielki więc może sobie odpuszczę ;) ;)

[#15] Re: Pomoc dla lamera :P

@morf, post #10

Staraj sie kupic taka ktora ma procek na podstawce i nie jest wlutowany bezposrednio do plyty. Wersje 25MHz spokojnie podkrecisz do 40 MHz (oscyaltorem 80 MHz a nawet do 50 MHz (lepiej uzyj oscylatora 97.7 MHz niz 100). Pamietaj ze gdy podkrecisz bedziesz musial zamontowac na procek radiator i niewielki nadmuch (cooler itp.). Dobrze bedzie gdy znajdziesz tez wersje z podatawka na oscyaltor, wtedy wystarczy poprosu stary i wlozyc nowy (taka podstawke widzialem w Apollo i byl nawet opis na plytce jakie oscyaltory "mozna" wlozyc :)
[#16] Re: Pomoc dla lamera :P

@arielcpu, post #14

Zalezy do czego uzywasz Ami. Wzrost po podkreceniu jest "ogromny". Tu juz nie chodzi o mipsy tylko o to ze procek marnuje sie przy wolnej pamieci. Po podkreceniu pamiec chip i fast bedzie okolo 2x szybsza, a te dodatkowe 12 MIPS tez zrobi swoje :)
[#17] Re: Pomoc dla lamera :P

@Andrzej Drozd, post #16

Prędkość na pewno wzrośnie, ale proporcjonalnie do szybszego zegara. Wszytko będzie szybciej chodziło o te 32% (z 25 na 33 MHz), ale tylko w obrębie CPU<->FastRAM. Z Chipem też będzie szybciej, ale nie tak, DMA są wciąż tak samo wolne i tak samo zamulają ChipRAM.
25 MHz pójdzie na 50 MHz? Jak długo chodzi?
Ja zastanawiałem się kiedyś nad chłodzeniem Peltierem, ale skąd wytrzasnąć oscylator >100 MHz? Tu już lepiej eksperymentować na 68060, pobór mocy mniejszy, brak dzielnika częstotliwości....
Ale tylko dla zabawy, bo praca na przetaktowanym komputerze to dla mnie jak jazda 120 km/h przez miasto (cóż z tego że wielu się udało...)
[#18] Re: Pomoc dla lamera :P

@morf, post #13

słyszałem sprzeczne opinie, na pewno przekładasz CPU w podstawce (68040 i 68060 mają taki sam układ wyprowadzeń). problem polega na fakcie iż jeden (68040) chodzi na 5 V, podczas gdy drugi na 3.3 V. niektórzy twierdzili że trzeba w Apollu wymienić stabilizator napięcia, moim zdaniem przestawiasz to zworką na karcie. to jednak moje gdybanie, nigdy tego nie sprawdzałem i nie słyszałem aby ktoś to sprawdzał.
na pewno potrafiły to robić specjalizowane serwisy (dzisiaj na pewno pozostał Elbox, ale oni za tą usługę pewnie tyle zaśpiewają, że taniej wyjdzie kupić kartę z zamontowanym już 68060, jednak warto zadzwonić i zapytać)
[#19] Re: Pomoc dla lamera :P

@morf, post #1

Miałem przez jakiś czas kartę Apollo 40/33 i nie było z nią większych problemów (po wyczyszczeniu styków kości Mach) związanych ze stabilnością.
Jedyny poważny problem z jakim się spotkałem, to kiepska współpraca ze slotami Zorro - u mnie przy Zorro 3 niewidoczna była pamięć karty.
Nie wiem czy będzie w jakiś sposób kolidowała z sieciówką PCMCIA - ja korzystam z sieciówki w Mediatorze. Wg http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=110 nie powinno być problemów. Uważam że to dobra i tania karta.
Rzuć okiem na dział sprzętowy w PPA - jest tam opis zarówno Apollo 1240 jaki i Blizzarda 1240
[#20] Re: Pomoc dla lamera :P

@nex_t, post #19

nie koliduje z PCMCIA. ja mam Apolla 1240 40 MHz i sieciówkę PCMCIA (któregoś 3Coma). wszystko działa pięknie.
[#21] Re: Pomoc dla lamera :P

@nex_t, post #19

no to spox

[#22] Re: Pomoc dla lamera :P

@wali7, post #17

Ja podkrecilem 040/25 na BPPC okolo 6 lat temu do 040/40 MHz. Gdyby nie ograniczenie konstrukcyjne BlizzardaPPC to doladowalbym mu jeszcze wiecej. Jezeli chodzi o zywotnosc prockow to nie wiem...30-100 lat? (chodzi o 68K), a te podkrecone podobne zyja 2x krocej.
Oscyaltora 100 MHz raczej nie kupisz, za to sa 97.7. Maja taki w Efunzine.
[#23] Re: Pomoc dla lamera :P

@arielcpu, post #7

Przy okazji spytam: ma ktoś może do sprzedania kartę turbo do Amigi 600?

[#24] Re: Pomoc dla lamera :P

@Kamul, post #23

Poszukiwacz białych kruków.
Na Allegro rzadko bywają, ale bywają.
[#25] Re: Pomoc dla lamera :P

@morf, post #1

Z A600 zrob laptopa :)
[#26] Re: Pomoc dla lamera :P

@morf, post #1

Ja na BlizzardziePPC miałem 040/25MHz i podkręciłem do 37MHz więcej nie dało. Ale niejaki Mono miał podkręcone 040/40MHz do 50MHz i też śmigało. Pamiętaj tylko o założeniu dobrego radiatora bo raz 040 spaliłem w 3minuty po włączeniu bez radiatora i dobrego wentylatora.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem