ALICE to układ z oznaczeniem 8373
Tu masz opis końcówek i sposób liczenia (widok z góry), jak się nie będzie ładowało, to trochę poczekaj, serwery interii potrafią nieźle zamulić :D :
http://shogoonn.w.interia.pl/ALICE.gif
Końcówka nr. 1 powinna być oznaczona wyciętym trójkątem (albo kropką, albo czymkolwiek) na obudowie układu. Powinna też być podpisana na płycie głównej.
Napięcie +5V znajdziesz... wszędzie :D konkretniej, to mogą być na przykład piny kontrolera HD, jak patrzysz na amigę z góry i od przodu, to piny +5V to chyba ostatnie 4 (czyli bliżej tylnej ścianki). Do tych pinów można lutować bez obawy, że coś się ładunakmi statycznymi uszkodzi. oczywiście powd warunkiem, że nie masz tam wsadzonej wtyczki...
Inny sposób - złącze stacji dysków, złącze klawiatury, bezpośrednio ze złącza zasilania, piny 15 i 52 układu ALICE (ale tu będzie ciężko przylutować i w ogóle nie polecam :D ). no nie wiem, co jeszcze dużo tego :D
A jak tak patrzę na schemat ami 1200, to tam jesz jeszcze trochę elektroniki w wydzielonym bloku i oznaczone PAL ONLY, nie wiem, czy one w ogóle są montowane w wersji NTSC. Na blok ten składają się elementy: R241-R245, C241-C244, Y451, L241 i Q451. Sprawdź, czy masz je zamontowane, bo może okazać się, że bez nich tryb PAL nie będzie działał. Chyba, że z tym napisem chodzi tylko o to, że ten blok jest wykorzystywany tylko w trybie PAL.
Zlokalizuj tranzystor Q201, obok niego jest rezystor R204, jedna końcówka tego rezystora jest podłączona do tranzystora, druga do +5V - masz już zasilanie :D
Sprzwdż, czy masz zamontowane elementy:R202 i R203 (i ewentualnie R209 w nowszych płytach)
Końcówka 41 układu ALICE (oznaczenie na schemacie _NTSC) jest zwarta do masy przez rezystor R203. Nie trzeba odlutowywać samej końcówki, zresztą było by to conajmniej trudne, wystarczy wylutować rezystor R203 i końcówka jest już odłączona od masy. Wlutujesz za to rezystor R202 i jesz masz końcówkę podłączoną do + 5V (nie musisz wtedy szukać zasilania, bo jest doprowadzone już tam, gdzie jest R202). Tylko jeszcze taka rzecz: napisałeś, żeby wlutować rezystor 4.7k. Na schemacie jest 1k. jeżeli masz zamontowany rezystor R209, to nie ma problemu, można wlutować 4.7k, albo 1k. gorzej, jak tego rezystora nie ma, wtedy ami nie będzie działać w trybie PAL ustawionym hardware'owo (a przynajmniej nie powinna :D ), ale myślę, że to dość poważny bug był i chyba go dość wcześnie zlikwidowali. Nie oriętuję się kiedy były wypuszczane kolejne rewizje płyt, ale R209 montowany jest w płytach rev. 1B i nowszych (rewizję masz gdzieś na płycie napisaną, chyba w tej tabelce na płytce, albo na jakiejś naklejce)
A... R203 to mogą być po prostu zlutowane dwa pola, więc się nie zrażaj :D , tylko załaduj tam trochę kalafonii, i lutownica + odsysacz. (to tak profilaktycznie, bo nie wiem, jak z elektroniką stoisz :D )
Nie sprawdzałem, czy to działa, gwarancję zeżarł pies :D nawet do amigi nie zajrzałem, ale powinno się zgadzać
W skrócie: wylutować/rozlutować R203, wlutować R202.