[#1] Ja to mam pecha :(
Doprowadziłem już do super stanu moją A500 i A600. Było z tym troche problemow ale wszystko sie udalo i sprzety smigaja :)
Ale przyszedl czas na Amige1200. Po wlutowaniu kondensatora, żeby obraz nie migal podczas pracy FDD (to dzieki Waszej pomocy :) ), zaczalem instalowac system. Wszysko poszlo pieknie, HDD i CD dzialaja swietnie no i w koncu ADFBLITZER mi sie uruchomil (na A600 z 1MB RAM nie chcial) no i przenioslem sobie kilka gierek dla sprawdzenia.
I tu ZONK !!!!
Gry uruchamiane z dyskietek żle działają !!!!!!
Opisze to na przykladzie Cannon Fodder.
Pamietacie intro z tej gry??? No wlasnie, nie dosc ze piosenka przerywa to jeszcze jest spiewana o wiele za szybko. Sama gra tez dziala duzo szybciej niz normalnie (ludziki biegaja dość szybko i wszystko wyglada raczej smiesznie).
Ta sama gra z tych samych dyskietek uruchomiona na A600 i A500 chodzi normalnie.
Podejzewalem stacje w A1200 ale nie. Po podmianie na inna jest to samo????
Mial moze ktos cos takiego????
Nie mam zadnej karty Turbo ani nawet rozszerzenia pamieci!!!
Co to moze byc???

(Uruchomilem testowo jeszcze gre OSKAR i tez wszystko szybciej lata!!!!)

POMOCY !!!

bastan :( :S

[#2] Re: Ja to mam pecha :(

@bastan, post #1

sprawdzę to u siebie, w CF grałem ostatnio 12 lat temu na A500 :D
[#3] Re: Ja to mam pecha :(

@wali7, post #2

Ale na Ami 1200 u kumpla chodzi jak złoto !!!! :(
:S

[#4] Re: Ja to mam pecha :(

@bastan, post #1

To może być głupia uwaga, ale sprawdź czy Amiga nie uruchamia sie czasem w trybie NTSC. W czasach A500 uruchomienie komputera w tym trybie (zamiast w PAL) powodowało czasem małe przyspieszenie działania gier. Może to samo dzieje sie u Ciebie na A1200.
Po uruchomieniu/resecie wciśnij i trzymaj dwa klawisze myszki, pojawi sie menu, bodajże w "Display options" jest ustawienie PAL/NTSC, zobacz jaka opcja jest zaznaczona.

[#5] Re: Ja to mam pecha :(

@PopoCop, post #4

Nic nie pomaga :(
Co to moze byc????????????/

[#6] Re: Ja to mam pecha :(

@bastan, post #1

A może masz amigę przeznaczoną na rynek USA? tam sprzętowo był ustawiony NTSC (zworka na płycie głównej, zdaje się, że jest nawet opisana PAL/NTSC, a jak nie , to gdzieś w sieci powinien być opis jak ją zlokalizować) może być tak, że masz gry przeznaczone do pracy w systemie PAL, a odpalają się w NTSC. wtedy jest taki efekt, bo gry zazwyczaj robiło się w oparciu o przerwania wygaszania pionowego. No i może tak być, jeżeli gra sprawdza np. jaki system jest ustawiony hardwareowo i tu żadan zmiana za pomocą softu nic nie da.
Jeżeli przyspiesza tylko o 1/5 w stosunku do oryginału, to problem z PAL/NTSC, ale jeżeli działa o wiele szybciej, to może być jakaś mniej, lub bardziej poważna awaria.
[#7] Re: Ja to mam pecha :(

@bastan, post #1

Wiem ze problem nie jest smieszny, ale moze by warto sprobowac dodac 8MB ramu do PCMCIA i sprawdzic jak szybko pojdzie Doom. Moze porobilo sie perpetum mobile albo Commodore nie ujawnilo pewnych funkci a1200? A inne gry chodza OK?
[#8] Re: Ja to mam pecha :(

@bastan, post #1

A czy PRZED wlutowaniem kondensatora było OK?
[#9] Re: Ja to mam pecha :(

@PopoCop, post #8

No wićc tak....
Przed wlutowaniem kondensatora było to samo.
Przyspieszenia sa na wszystkich gierkach,które sprawdzałem (Cannon Fodder, Jaguar XJ220, Settlers, OSKAR ).
Faktycznie gry przyspieszaja o około 1/5 (tak na oko).
Co ciekawe w tym co pisze "shg" może być trochć racji bo jak wejdć do bootmenu (poprzez przytrzymanie 2 klawiszy myszy) to w opcjiach "display..." ustawione jest NTSC. Próbowałem to zmienić i po resesie gry uruchamiają sić tak samo (czyli za szybko).
Poza tym po wyłączeniu kompa i ponownym włączeniu po wejsciu do bootmenu dalej jest NTSC i nie chce trzymać PAL.(po resecie rowniez)

Może "shg" ma racjć i trzeba znaleźć tą zworkć na płycie głównej odpowiadającą za tryb pracy. Tylko, że takowa na płycie nie jest opisana.

Próbuje też coś wygrzebać w necie o umiejscowieniu takowej zworkiv ale z mizernym skutkiem....
Nie wiecie gdzie możnaby szukać takiej informacji....?
Wszystko przekopałem i nic....
To chyba ostatnia deska ratunku...!!!

[#10] Re: Ja to mam pecha :(

@bastan, post #9

Tu cos jest napisane na temat jumpera PAL,NTSC
http://wonkity.com/~wblock/a1200/a1200.html
Czy to dziala? Nie sprawdzalem
[#11] Re: Ja to mam pecha :(

@bastan, post #9

Tu cos jest napisane na temat jumpera PAL,NTSC
http://wonkity.com/~wblock/a1200/a1200.html
Czy to dziala? Nie sprawdzalem
[#12] Re: Ja to mam pecha :(

@bastan, post #1

Spróbuj skombinowac sobie gry z crackami umożliwiajacymi zmianę trybu wyświetlania PAL/NTSC (m.in. Fairllight czy Paradox miał takich troche dla importów zza wielkiej wody) i zobacz jak to wygląda, tzn. czy takie przełączenie również pozostawi szybkość gier bez zmian.
[#13] Re: Ja to mam pecha :(

@kempy, post #12

Noooooooooooooo.....
Dzisiaj zrobiłem testy i jest lepiej :)
No wićc udoało mi sić zmienić wyświetlanie na PAL.( nie wiedziałem, że trzeba jeszcze klawisz jakiś przycisnąć w boot menu żeby tryb sić zmienił :)
"shg" miał racjć, moja amiga domyślnie startuje w NTSC. Zmiana w bootmenu faktycznie pomaga ale tylko na niektóre gry (te co wykrywają sprzćtowo tryb wyświetlania właśnie w takim trybie sić uruchamiają i chodza zle). Tak wiec Jaguar xj220 chodzi już dobrze ale Cannon Fodder już nie...
"Norbert" podał mi link do opisu przeróbki w Ami żeby uruchamiała sić domyślnie w PAL-u.
I tu mam problem. Pomóżcie z rozszyfrowaniem tych informacji dokładnie bo nie chce niczego zjarać :)

Tak wićc muszć odszukać pin 41 układu ALICE, odlutować go bo jest uziemiony i podłączyć pod napićcie +5V poprzez rezystor 4,7k.
(poprawcie mnie jeśli sić myle...)

I teraz tak...
Po pierwsze gdzie jest układ ALICE i co ważniejsze jak liczyć w nim nóżki, żeby dojść do tej 41.

Po drugie gdzie mogć znaleźć napiecie +5V żeby tą nużke wlutować.

No i po trzecie
... ten rezystor to 4,7 k. Co to oznacza. Co to jest to "k"???

Z góry dzieki
bastan
:)

[#14] Re: Ja to mam pecha :(

@bastan, post #13

k to kilo. czyli 4700 Ohm ten rezystor ma miec.. Zeby uzyskac ta wartosc mozesz polaczyc szeregowo kilka rezystorow(wartosci sie sumuja)
[#15] Re: Ja to mam pecha :(

@bastan, post #13

ALICE to układ z oznaczeniem 8373
Tu masz opis końcówek i sposób liczenia (widok z góry), jak się nie będzie ładowało, to trochę poczekaj, serwery interii potrafią nieźle zamulić :D :
http://shogoonn.w.interia.pl/ALICE.gif
Końcówka nr. 1 powinna być oznaczona wyciętym trójkątem (albo kropką, albo czymkolwiek) na obudowie układu. Powinna też być podpisana na płycie głównej.

Napięcie +5V znajdziesz... wszędzie :D konkretniej, to mogą być na przykład piny kontrolera HD, jak patrzysz na amigę z góry i od przodu, to piny +5V to chyba ostatnie 4 (czyli bliżej tylnej ścianki). Do tych pinów można lutować bez obawy, że coś się ładunakmi statycznymi uszkodzi. oczywiście powd warunkiem, że nie masz tam wsadzonej wtyczki...
Inny sposób - złącze stacji dysków, złącze klawiatury, bezpośrednio ze złącza zasilania, piny 15 i 52 układu ALICE (ale tu będzie ciężko przylutować i w ogóle nie polecam :D ). no nie wiem, co jeszcze dużo tego :D

A jak tak patrzę na schemat ami 1200, to tam jesz jeszcze trochę elektroniki w wydzielonym bloku i oznaczone PAL ONLY, nie wiem, czy one w ogóle są montowane w wersji NTSC. Na blok ten składają się elementy: R241-R245, C241-C244, Y451, L241 i Q451. Sprawdź, czy masz je zamontowane, bo może okazać się, że bez nich tryb PAL nie będzie działał. Chyba, że z tym napisem chodzi tylko o to, że ten blok jest wykorzystywany tylko w trybie PAL.

Zlokalizuj tranzystor Q201, obok niego jest rezystor R204, jedna końcówka tego rezystora jest podłączona do tranzystora, druga do +5V - masz już zasilanie :D

Sprzwdż, czy masz zamontowane elementy:R202 i R203 (i ewentualnie R209 w nowszych płytach)

Końcówka 41 układu ALICE (oznaczenie na schemacie _NTSC) jest zwarta do masy przez rezystor R203. Nie trzeba odlutowywać samej końcówki, zresztą było by to conajmniej trudne, wystarczy wylutować rezystor R203 i końcówka jest już odłączona od masy. Wlutujesz za to rezystor R202 i jesz masz końcówkę podłączoną do + 5V (nie musisz wtedy szukać zasilania, bo jest doprowadzone już tam, gdzie jest R202). Tylko jeszcze taka rzecz: napisałeś, żeby wlutować rezystor 4.7k. Na schemacie jest 1k. jeżeli masz zamontowany rezystor R209, to nie ma problemu, można wlutować 4.7k, albo 1k. gorzej, jak tego rezystora nie ma, wtedy ami nie będzie działać w trybie PAL ustawionym hardware'owo (a przynajmniej nie powinna :D ), ale myślę, że to dość poważny bug był i chyba go dość wcześnie zlikwidowali. Nie oriętuję się kiedy były wypuszczane kolejne rewizje płyt, ale R209 montowany jest w płytach rev. 1B i nowszych (rewizję masz gdzieś na płycie napisaną, chyba w tej tabelce na płytce, albo na jakiejś naklejce)

A... R203 to mogą być po prostu zlutowane dwa pola, więc się nie zrażaj :D , tylko załaduj tam trochę kalafonii, i lutownica + odsysacz. (to tak profilaktycznie, bo nie wiem, jak z elektroniką stoisz :D )

Nie sprawdzałem, czy to działa, gwarancję zeżarł pies :D nawet do amigi nie zajrzałem, ale powinno się zgadzać

W skrócie: wylutować/rozlutować R203, wlutować R202.
[#16] Re: Ja to mam pecha :(

@shg, post #15

"shg" jesteś dla mnie "masta" :)
Spróbujć zastosować sić do Twoich rad i dam znać jak mi poszło.
Gdybym miał jeszcze pytania to bede pisal....
W poniedzialek wielka proba :) i zobaczymy..... (wczesniej nie moge bo mamy dzisiaj i jutro impreze w domu - żona ma urodziny :) sto lat sto lat niech ..... :)
pozdrawiam wszystkich...

[#17] Re: Ja to mam pecha :(

@bastan, post #16

żona ma urodziny

Wielkie Pozdrowienia
[#18] Re: Ja to mam pecha :(

@Andrzej Drozd, post #17

Dzisiaj robimy poprostu impreze (w zasadzie wszystko jest już przygotowane) bo tak wszystkim pasuje. Ale zona dokladnie urodziny ma co cztery lata. :) bo wyklula sie 29.02.1980 :) :) :).......

pozdrawiam wszystkich
bastan

[#19] Re: Ja to mam pecha :(

@shg, post #15

No hej ...
"shg" mam problem :(
/ korzystam z chwili oddechu miedzy kolejkami i wszyscy szukamy rezystorów na plycie :) /

1. No wićc plyta to REV 1D1 i za cholere nie mozemy znalezc R209.
R202 i R203 są na plycie ale R209 NIE MA !!!!!!!
(może mamy przycmione glowy i nie widzimy dobrze... wktórym miejscu on moze byc??? jesli jest na tej wlasnie plycie)

2. Napisales ze 41 nozka ukladu ALICE jest podpieta do masy przez R203. Spodziewalem sie go od spodu pod ukladem ALICE a on jest w zupelnie innym miejscu (od spodu niedaleko gniazda PCIMCIA), czy tak ma byc, czy to normalne???

3. Ten blok jak go nazwałes "pal only" to np. R241-R245, C241-C244 są puste mijsca, tylko cyna i mijsce np na rezystor :(

4. I teraz pytanie...
Mam wylutować R203 i na jego miejsce wlutować R 202 ???
To znaczy wlutować na miejsce R203 taki sam rezystor co jest w R202???
Dobrze zrozumialem czy jestem walniety ????
( To znaczy co mam w sklepie kupić, rezystor... jaki????)
Jeszcze raz sorry za moje lamerstwo ale z elektronika u mnie baaaardzo krucho (mnie trzeba jak krowie na rowie i jeszcze batem :)

pozdro
bastan

[#20] Re: Ja to mam pecha :(

@bastan, post #1

Oglądam sobie zdjęcia różnych płyt i też nie widzę R209, ale obok Q201 jest zrobiona przelotka na dolną warstwę, może R209 jest zamontowany od spodu płyty?
To samo z R202 - też nie widzę i też może być od dołu.
Mam schemat rewizji 1D, więc te rezystory powinny też być u Ciebie.
A nawet jak nie ma R209, to spróbuj, może zadziała, a jak nie, to najwyżej wlutujesz wszystko spowrotem.

Te elementy mają być tam, gdzie je znalazłeś (znaczy koło PCMCIA)

R203 trzeba wylutować i zostawić tam wolne miejsce.

A jak masz już wlutowany R202, to powinno wystarczyć samo wylutowanie R203. Sprawdź, czy masz zamontowany R246, bo na schematach jest napisane, że R202 jest od trybu PAL, a R246 od NTSC, ale chyba jak zostawisz R246, to będzie normalnie działać.

Zobacz, czy Twoja płyta wygląda tak samo:
http://www.amiga-hardware.com/download_photos/a1200mb1d1.jpg
To jest rewizja 1D1 i elementy z bloku PAL ONLY są zamontowane. Wszystkich jakoś nie mogę znaleźć, ale są Y451, Q451 i jeszcze kilka innych, więc reszta też raczej gdzieś powinna być (może od spodu?) Nie masz tego kwarcu 4.433619MHz?

Tu masz schemat interesującej cię części:
http://shogoonn.w.interia.pl/a1200_PALONLY_R1D.gif

Gdzieś powinno być miejsce na wlutowanie R202. Jak nie ma to trzeba trochę pokombinować - będzie potrzebny omomierz.

Na wyłączonej amidze trzeba za pomocą omomierza sprawdzić, która końcówka R204 podłączona jest do +5V (opór między końcówką, a +5V = 0) i która końcówka R203 jest podłączona do masy (po wylutowaniu R203).
Jedną końcówkę rezystora przylutujesz do końcówki R204 podłączonej do +5V, a drugą do końcówki R203, która NIE jest podłączona do masy.

Ale jak nie masz elementów z bloku PAL ONLY to może i tak nie dzałać - możesz zobaczyć tylko czarny ekran :(

Jakby co, to gg: 4427800, ale ciężko mnie złapać.
[#21] Re: Ja to mam pecha :(

@shg, post #20

"SHG" jesteś wielki :)))))))
Wylutowałem R203 i wszystko jest git. (własnie z moja zoneczka sluchamy pieknej pioseneczki z CannonFodder i jest OK !!!!!!)
Jestes dla mnie guru i masta i wogóle :))))) (calusy od zony:)
Dzieki bardzo za pomoc....
Oczywiscie zrobimy jeszcze dokladne testy i sie okaze ale na razie jest super git :)

pozdrawiamy
bastan i bastówna.... :) :) :)

[#22] Re: Ja to mam pecha :(

@bastan, post #1

[#23] Re: Ja to mam pecha :(

@bastan, post #1

nie chcą mi wchodzić dyskietki niektróe na amige A600 poracie mi coś
[#24] Re: Ja to mam pecha :(

@damian, post #23

Pchaj mocniej
[#25] Re: Ja to mam pecha :(

@bastan, post #21

Hmmmmmmmmmm
Testy zakończone.
Komputer zachowuje sić bardzo dobrze, nic sie nie wiesza i gry uruchamiają sić w normalnej szybkości.
Ale zauwazylem cos bardzo dziwnego....
Czy jest to mozliwe, ze podczas odpalania gier z dyskietek nie jest aktywny tryb AGA ????
Bo tak mi sie wlasnie wydaje. Mam dwie wersje gierki sleepwalker.
3 dyskietkowa dla ECS i 4 dyskietkowa dla wersji AGA. I nic sie nie roznia. Obraz jest taki sam. Podobnie jak Alien Breed Tower Assault z tego co wiem tez automatycznie rozpoznawal kosci AGA i wyswietlal ladniejsza grafike...
"shg" masz jakis pomysl???

Pod Workbenchem mam dostepne 256 kolorow w ustawieniach ekranu czyli pod systemem chyba te kosci widzi...

co moze byc??

bastan :(

[#26] Re: Ja to mam pecha :(

@bastan, post #25

To ze wjest wersja na AGA nie oznacze ze musi wyswietlac wiekszej ilosci kolorow.
Moze byc roznica w kodzie umozliwiajaca uruchomienie, a grafika jest bez zmian.
Powinien sie wypowiedziec ktos kto zna obie wersje tej samej gry.
Jesli masz to sprawdz gre UFO Enemy Unknow, wersja ECS miala gorsza grafike niz AGA.
[#27] Re: Ja to mam pecha :(

@bastan, post #25

A jesteś pewny na 100% ze to są rozne wersje?
Odpal emulator kick1.3 i gierke na AGA, wtedy wszystko sie wyjasni
[#28] Re: Ja to mam pecha :(

@bastan, post #25

1. Problem na pewno nie jest natury sprzętowej
2. Nie za bardzo w grach siedzę, ale może ta 4 dyskietka jest bootowalna i żeby grać w trybie AGA trzeba uruchomić grę z tej dyskietki, podobny trick był zdaje się w Super Frogu, ale nie było wersji AGA, tylko jakieś intro, czy coś.

Może z tymi wersjami AGA jest tylko taka poprawka - stara gra dla ECS tylko przerobiona tak, żeby działała na AGA. Taki bubel jest w starych grach - korzystają z bezpośrednich odwołań do sprzętu, a nie wszystko, co działa na ECS musi działać na AGA.

AGA na 100% działa :) i raczej nie da się zrobić tak, żeby jej nie wykrywało (no chyba, że się w Boot menu ustawi tryb na ECS, ale domyślnie jest ustawiona AGA ;) ).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem