[#1] Zawiedziony posiadacz A600
Witam wszystki serdecznie.
Jaki iż kiedyś posiadałem A500+ i CDTV, postanowiłem odświerzyc wspomnienia. Poprzez Allegro zakupiłem Amisię 600 z paroma dyskietkami i kablem do połączeni Amigi z PC. Miało mi to oczywiście pomóc w zrzucaniu adfów z PC na dyskietki na Amigę. Niestety dyskietki które mi przyszły z Amigą są puste, a te opisane jako do kabla - są nieczytelne. I tu ogromna proźba do Was, czy znalazł by się ktoś życzliwy, kto byłby w stanie spreparować mi takie dyskietki i podesłać ? Oczywiście wszelkie koszty zwracam.
Z góry WIELKIE DZIĘKI !! W tym momencie po prostu amiga stoi na biurku i cieszę wzrok, a to trochę za mało.
Pozdrawiam wszystkich Amigowców.
[#2] Re: Zawiedziony posiadacz A600

@Fotoman, post #1

Postrasz goscia ktory Ci sprzedal ten zestaw, ze wystawisz mu negatyw, jesli nie podesle Ci dobrych dyskietek. Powinno to podzialac na niego.
A jaką masz pewnosc ze na dyskietkach nic niema?
Sprzwdzales pod Workbenchem? Moze to są dyskietki niebootowalne?
[#3] Re: Zawiedziony posiadacz A600

@Fotoman, post #1

Ostatnio mialem ten sam problem - jak chcesz to mogeci podeslac wyslij mi dane na mail'a ... A tak wogole to nielepiej bylo zainwestowac w A 1200 ??

[#4] Re: Zawiedziony posiadacz A600

@Norbert, post #2

Bez przesady, nie jest to przecież aż taka tragedia. Zresztzą w opisie aukcji nie podawał, że na tych dyskietkach są programy, więc nie mogę mieć do niego pretensji. Po prostu dwie z nich były opisane jako do kabla (jedna do Amigi, druga do PC). Co do sprawdzenia, to chodzi o to, że nawet Workbencha nie mam !! I potrzebuję na dobry początek te podstawy.
Pozdrówka.
[#5] Re: Zawiedziony posiadacz A600

@morf, post #3

Do gierek odpalonych z dyskietek A600, spokojnie wystarczy. Jednak dyskietki to rzecz nietrwała. Lepiej zainwestować w twardziela. Wtedy zżera ci trochę CHIPu, okazuje się, że jednak za dużo i nie ma prawie szans na granie z dysku, a nawet i z dyskietek. Trzeba więc dokupić jakieś turbo, trochę ramu. I w sumie taniej i lepiej wyjdzie zainwestować w A1200 z HDD i Fastem.

[#6] Re: Zawiedziony posiadacz A600

@Korni, post #5

Dołącz HDD & CDROM i bćdzie cacy

[#7] Re: Zawiedziony posiadacz A600

@Fotoman, post #4

Jeśli nawet Workbencha nie masz, to masz wielki problem. Workbench to komercja i nie pozostaje ci nic innego jak kupić system do swojej Amigi. Już to nie raz poruszano. Amigi sprzedaje się i kupuje razem z systemem, więc dyskietki powinny być obowiązkowo dodane.
[#8] Re: Zawiedziony posiadacz A600

@kmilota, post #7

Hmmm, poruszane było nie raz, ale do konsensusu chyba nie doszliśmy. Bo zasadnicza część systemu klasycznej Amigi zawarta jest w romie, a ten z Amigą kupujesz. Co do dyskietek, to według prawa przysługuje zrobienie kopii zapasowej. A z uwagi na fakt, iż w ramach tej samej wersji systemu operacyjnego dyskietki się od siebie nie różnią, wiec nie ma znaczenia czy zrobiłeś kopię ze swoich czy kolegi (w końcu bit w bit są identyczne). A jeśli oryginalne uległy uszkodzeniu, to chyba nie musisz się legitymować ich wrakami. Pozatym, możemy mówić o piractwie gdy program jest instalowany w nowej, nielegalnej kopii na nowym sprzęcie. Ale do każdej Amigi był dołączony stosowny system operacyjny, sprzedaż dyskietek innemu posiadaczowi A600 w rachubę nie wchodzi (po co? on też je dostał), a posiadaczowi np. atari niezbyt się przydadzą.
Moim zdaniem prawa do OS zyskujesz gdy masz legalny (czyli nie w epromie) kickstart.
oj, żeby się nie rozpoczął kolejny "arcyciekawy" wątek
[#9] Re: Zawiedziony posiadacz A600

@Kieriestof, post #6

Witam.
Da sie nawet HDD i CD-ROM-a umiescic w obudowie A600.
[#10] Re: Zawiedziony posiadacz A600

@Fotoman, post #1

Robimy tak:
Ty piszesz do mnie ma maila (maksym2000@interia.pl) ze chcesz, ja ci daje swoje dane osobowe zamieszkania itp, ty mi przysyłasz koperte ze znaczkiem (no dobra, koperte sam załatwie) a ja ci wyśle program z pełną instrukcją polską. Program jest przezemnie sprawdzony i jestem zadowolony.

[#11] Re: Zawiedziony posiadacz A600

@Neo, post #10

ty mi przysyłasz koperte ze znaczkiem

E tam, wyslij za zalczeniem pocztowym...nie bedzie sie blakac przez mesiac po calym globie ;)
[#12] Re: Zawiedziony posiadacz A600

@ted, post #9

Bez wyjmowania flopa? wątpię...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem