[#1] ERRORY
1. Dlaczego Amisia mi się zawieszała gdy włączyłem BlizKick (z min. opcją MapROM)? Mam Blizarda1230. Zgrzyt polega na tym, że po jej którymś włączeniu lampka POWER zamigotała, zrobił się czerwony ekran, komunikat guru, reset i tak w kółko. Nawet po wyłączeniu blizkicka (wyjąłem kartę i z dyskietki skasowałem w startup-sequence co trzeba) ten błąd dalej występował. Dopiero po wsadzeniu zworki za którymś razem odpaliła i system się załadował. Teraz się boję włączyć MAPROM, a chciałbym mieć rom3.1 i system 3.9 (3.1 jest niestabilny). Pomocy!

2. Error#2: Gdy rozgrzebałem Amigę i podłączyłem z bratem dwa dyski na raz (mam 4xIDE [dysk brata był 2,5cala {4,3GB, nagrywałem WB} mój dysk 800mb z systemem itd.]) to po włączeniu tego wszystkiego na ekranie pokazały się DZIWNE paski (takie dziwne, że hej!) i wyłączyliśmy to wszystko bojąc się jednocześnie o ROM i inne rzeczy. Teraz, po powróceniu tego do normalnego stanu (czyli mój Hardy dysk i CDROM) wszystko działa.

3. Dlaczego przy starcie WB raz mi się rozwalidatował WB? (samoistnie)???

Ale tych errorów....... NIE NAWIDZĘ ICH!!!!!!!!!!

[#2] Re: ERRORY

@Orson, post #1

ad1. U mnie na 030/50 Blizzkick czsami robi to samo - czerwony ekran i nic nie daje reset. Wyłączam zasilanie na 20 sekund, włączam i juz jest ok :) Co jest tego powodem? Nie wiem....

PS: "Errorów" będzie więcej ;) więc się nie załamuj.

[#3] Re: ERRORY

@Orson, post #1

Wywody z moich przemyśleń po:

...gdzies się doczytałem że czerwony ekran przy starcie oznacza uszkodzenie ROM'u (czyli kickstartu). Jako że po załadowaniu kickstartu przez Blizzkick Amiga rusza juz z kickiem znajdującym się w RAM'ie a nie z oryginalnych kości ROM'u na płycie głównej, prawdopodobnie coś gdzieś się źle załadowało/podłożyło w RAM'ie i Amiga reaguje jak na uszkodzenie swojego ROM'u.
Reset klawaiszami nic Ci nie da, bo Blizzkick nie da się "wyładować" jednokrotnym naciśnięciem Ctrl+A+A; albo musisz reset przytrzymać - bodajże - 20 sekund, albo wyłączyć zasilanie na jakiś czas żeby go totalnie "uśmiercić" w RAM'ie. Więc nie masz się czym przejmować. Czerwony ekran to reakcja na ROM w RAM'ie :D

To tyle ode mnie.

[#4] Re: ERRORY

@Orson, post #1

Być może przy odczycie z hd są błędy, skopiuj kilkakrotnie duże archiwum lha i przetestuj ostatnią kopię, jeśli są błędy to masz źle ustawiony mask lub maxtransfer.
[#5] Re: ERRORY

@Sylwester, post #4

ew wlaczyles za duz opcji, a nie zwiekszyles pamieci na moduly...
Przeczytaj dokumentacje

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem