[#1] Problem z nagrywaniem ADF
Witam wszystkich. Mam następujący problem. Nagrywam sobie pliki ADF za pomocą programu Amiga Explorer. Wszystko jest ok, tylko jak tak spreparowaną dyskietkę z grą chcę odpalić w Amidze to ta jej nie widzi. Np. nagrałem Lost Dutchman Mine i zabootować komputera z niej nie da rady, ale gra uruchamia się z poziomu Workbencha.Co ciekawe nagrałem też dyskietki workbencha 3.1 i 1.3 i z tymi nie ma problemu. System z nich startuje. Sprawdzałem na A500, A600, A1200. Co robię źle?
[#2] Re: Problem z nagrywaniem ADF

@Andrzej, post #1

Rozumiem, że masz oficjalnie zarejestrowaną wersję - NIE KRADZIONĄ - bo na wersji testowej można przesłać tylko pliki nie większe niż 1KB
[#3] Re: Problem z nagrywaniem ADF

@amigafan, post #2

Uff. Powiedzmy, że jest zarejestrowana na kogoś innego. Kupiłem Amigę i ten program był na dyskietce. Ale to nie ma znaczenia w tym wypadku. Nie doczytałeś, że gra działa z poziomu workbencha, a nie można zabootować z niej komputera. To dotyczy też kilku innych gier. Próbowałem też za pomocą programu TwinExpress, a także przenosząc plik ADF na dyskietce w formacie PC i nagrywając go ADFBlitzerem. Zresztą za dwa dni zamontuję do Amigi HD, na który przegram parę innych ADF-ów i sprawdzę jeszcze raz.
[#4] Re: Problem z nagrywaniem ADF

@Andrzej, post #3

Może ta konkretna dyskietka jest niebootowalna? Jest tam jakieś startup-sequence (w katalogu s/) ?
[#5] Re: Problem z nagrywaniem ADF

@Konrad Klar, post #4

Ale to raczej nie ma znaczenia co jest w katalogu S:. Jezeli dyskietka nie jest bootowalna to wyskoczy "raczka". A gdy bedzie bootowalna a nic nie bedzie w S: to sie odpali przynajmniej "DOS".
Spotkalem sie juz pare razy w "sieci" z gra bez bootblocku. Aby zalozyc bootblock wystarczy wpisac komende z cli:

install DF0:

I zostanie stworzony bootblock 2.0

Jezeli jednak dyskietka ta w przyszlosci ma byc uruchomiana na A500 to mozna np. odpalic VirusZ2 (tak to nie pomylka), wlozyc inna dyskietke z bootblockiem 1.3, odczytac bootblock i wlozyc dyskietke na ktorej chcemy zgrac ten bootblock i nastepnie trzeba go zapisac.

I...juz :)
[#6] Re: Problem z nagrywaniem ADF

@Andrzej Drozd, post #5

Wszystko się wyjaśniło. Akurat trafiłem na gry, które nie miały bootblocka i trzeba je było uruchamiać spod workbencha. Coś takiego podejrzewałem bo przecież dyskietki z workbenchem nagrały się prawidłowo. Dziękuję wszystkim za pomoc.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem