[#1] pomoc dla lamera
Witam Amigowców.

Pięć lat temu używałem Amigi 600, ale potem trafiłem do biura gdzie rządziły PC i moja Amisia poszła w odziadkę.

Mam teraz duży problem - potrzebuje pilnie podłączyć do A600 drukarkę, i za chiny nie pamiętam jak się to robi. Czy taki np. Cannon 1000 będzie działał? Amiga nie ma dysku twardego, więc jak zainstalować sterowniki?
Proszę mi wybaczyć, jeżeli moje pytanie jest prymitywne, ale mam na rozwiązanie tego problemu bardzo mało czasu. Może ktoś podpowie mi jaką drukarkę wystraczy poprostu podpiąć i ... będzie działało?

Pozdrawiam.

P.S. o zgrozo, mało już pamiętam z obsługi Amigi, wiec prosze o łopatologiczne odpowidzi :(

Przy okazji - czy zestaw podłączenia Amigi z PC przez kabelek umożliwi przeniesienie pliku tekstowego z Amisi w takim formacie, by można go było edytować w PC`towym WORD?

[#2] Re: pomoc dla lamera

@peek, post #1

Kup sobie twardy dysk. Choćby 100 MB za 5 zł. Naprawdę będzie łatwiej.
Zobacz w katalogu devs/printers, lub storage/printers (na dyskietkach systemowych) jakie drukarki są obsługiwane - poza tym to co emuluje EpsonaFX dla igłówek, DeskJeta dla atramentówek, LaserJetaII dla laserówek pójdzie (na A1200 na pewno, na A600 pewnie też).
Zestaw kabelkowy wystarczy, możesz też użyć programu CrossDos do przenoszenia na dyskietkach.
Problem będzie z polskimi znakami - po pierwsze musisz ja na Amidze zainstalować, po drugie standard jest inny niż na PC - więc musisz to potem przkonwertować (bodajże program ATC to robił? mogę się mylić...).
[#3] Re: pomoc dla lamera

@wali7, post #2

dla canona niech sciagnie sobie z aminetu canondisk-a, ale nie wiem czy bez hdd sobie poradzi. Aha - jesli dobrze pamietam to BJC1000 to chyba ciag dalszy linii w ktorej byly 240 i 250...

[#4] Re: pomoc dla lamera

@peek, post #1

Drukarka powinna być tzw DOSOWA czyli w skrócie powinna mieć możliwość pracy w trybie dos. Najłatwiej sprawdzić to przez np wciśnięcie w pececie do którego jest podłączona klawisza "print screen" np po. wejściu do BIOS (o ile nie jest to tzw BIOS okienkowy firmy AMI ale te występują w starych sprzętach do pentium >zwykłego< włącznie), albo jeszcze przed zabotowaniem systemu gdy wyświetli się ramka z charakterystyką sprzetową (nieobiektywnym testem będzie tu tzw sesja dos pod uruchomionym już systemem windows).
Jesli natomiast dysponujesz którąś z nowszych drukarek, to niestety raczej nie zmusisz jej do pracy z Amigą. Podejrzewam że Twój Cannon 1000 jest właśnie takim modelem. Powodem tego jest fakt, że nowoczesne drukarki pozbawione są własnej logiki - tzn drukarka wymaga bardzo rozbudowanego sterownika programowego, który przejmuje sterowanie całą drukarką. W drukarkach tzw dosowych drukarka sama wykonuje tę czynność z pomocą wbudowanej weń elektroniki.

Tak czy owak drukarka z jaką Amiga będzie współpracować to modele np Cannon BJC 240 lub praktycznie identyczna BJC 250, które można kupić na allegro za bezcen (około 50-60zł).
[#5] Re: pomoc dla lamera

@wali7, post #2

Nazywa sie APC, Mozna tez uzyc PrintIt. Jest chyba jeszcze kilka podobnych ale te wystarcza.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem