[#1] DF0: ???? (co z tym fantem zrobić?)
Wszystko ładnie pięknie mam WB3.1 NewIcons, FBlit, SystemPatch2 :D . Tylko nie mam stacji wewnętrznej DF0: :( , i na moim pięknym blacie w 640x480 ukazuje się ochydna ikonka DF0: ???? . Jest jakiś sposób aby się jej pozbyć?

Wyczytałem w dokumentacji NewIcons, że wystarczy mieć w env-archive/sys ikonkę def_BADDisk.info i ta powinna być wykorzystywana, jednak tak się nie dzieje :S. To mi się przyda bo wraz z newiconsową ikonką CrossDosa mam brzydką DF1: ????

Jak się pozbyć tej ikonki???

[#2] Re: DF0: ???? (co z tym fantem zrobić?)

@Korni, post #1

może pomoże:
assign df0: dismount
[#3] Re: DF0: ???? (co z tym fantem zrobić?)

@PL, post #2

:( nie pomogło

[#4] Re: DF0: ???? (co z tym fantem zrobić?)

@Korni, post #1

na amnecie leży jakiś programik, dzięki któremu nie pokazywała się ikona DF0??? na blacie po włożeniu dysku z pycy. może zadziała też w wypaku braku stacji dysków.. jeden to GhostBuster, ale pod os3.5+, był jeszcze jakiś, ale nie mogę znaleźć. W każdym razie do GhostBustera są źródła, może da się to przerobić, tak, żeby ze starszym OS działało
[#5] Re: DF0: ???? (co z tym fantem zrobić?)

@Korni, post #1

Tylko nie mam stacji dyskow.... No wlasnie moja A1200 ZAWSZE miala to samo, jak nie bylo fdd. Poprostu A1200 i pewnie inne Amigi tak samo reaguja, zawsze pokazuja DF0???. Jak podlaczylem nawet padniete fdd to nie bylo tego DF0??? Czyli rozwiazanie...podlaczyc stacje dyskow... :D

[#6] Re: DF0: ???? (co z tym fantem zrobić?)

@noowy, post #5

mógłbyś zrobić prosty układzik (podejrzewam że na jednym 7400, a może nawet bez) odpowiadający ready na sygnał sel0, nie wiem czy są jakieś schematy na Aminecie w tej materii - generalnie powinno się to dać zrobić. polecam lekturę zagadnień związanych z rozpoznawaniem przyłączonych FDD przez Amigę i dalszej komunikacji przez złącze Shugart.
może ktoś inny się konkretniej wypowie :D
[#7] Re: DF0: ???? (co z tym fantem zrobić?)

@Korni, post #1

Zmienić ikonie nazwę na def-kick.info a typ ikony na kickstart albo device (dwie nazwy na to samo). Zmiany typu ikony można dokonać z pomocą Iconiana lub DirectoryOpusa albo narzędzia do manipulacji parametrami ikon, z tego co pamiętam z poziomu IconEdit dostępne są tylko typy Disk/Project/Tool/Drawer.
[#8] Re: DF0: ???? (co z tym fantem zrobić?)

@wali7, post #6

Sprawdziłem - po spięciu sygnału _CHNG (kabelek 2 na taśmie) poprzez rezystor 1 kohm do masy (choćby kabelek 1 na taśmie) ikonka df0??? znika. problem z tym, że wtedy również i dyskietka w stacji df1 nie będzie zapewne widziana. nie jestem pewien na 100%, nie mam drugiej stacji, ale zrobiłem udawaną stację poprzez diodkę z sel1 do ready - obydwie zniknęły
kolejno sprawdziłem możliwość zerowania lini _CHNG poprzez diodkę z linii _SEL0 - gdy linia ta jest aktywna znajduje się w stanie 0 (logika odwrotna) - sukces - tym razem zniknął df0????, a df1???? pojawił się, co oznacza, że Amiga "uważa" iż w df0 nic nie ma, a w "udawanej" df1 coś jest. najlepiej byłoby sprawdzić to na żywej df1 (jak znajdę czas, to spreparuję sobie stosowny kabelek i sprawdzę).
czyli ogólnie - dioda od _SEL0 (10) do _CHNG (2) powinna pomóc.
ale uwaga - nie jestem elektronikiem, jeśli chcesz sprawdzić czy zadziała - sprawdzasz na własną odpowiedzialność! /mój zwyczajowy disclaimer/
to tyle, powodzenia!
[#9] Re: DF0: ???? (co z tym fantem zrobić?)

@Korni, post #1

Jakbyś miał AmigaOS3.9, to spokojnie możesz schować tą ikonkę. Ale podejrzewam, że na Aminecie się coś znajdzie.
[#10] Re: DF0: ???? (co z tym fantem zrobić?)

@kmilota, post #9

Przeszukałem aminet w commodities po skróconych opisach programów, i nie mogę znaleść :(

[#11] Re: DF0: ???? (co z tym fantem zrobić?)

@wali7, post #8

Numery pinów podane są dla złącza wewnętrznego!
Z łatek softwarowych, na Aminecie leży GhostBuster, ale on chodzi pod 3.5 i 3.9 (ja mam 3.1 - nie wiem jakie on daje efekty).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem