[#1] a600 i unix
czy na a600 z 2mb ram i bez hd uruchomie jakakolwiek wersje unixa?
[#2] Re: a600 i unix

@Wiesio, post #1

Nie wiem czy na 2MB da się coś odpalic sensownego. Ostatnio słyszałem o NetBSD na Amigę, na pewno jest linux Debian w wersji m68k. Ale na tak słabym konfigu... Polecam zainteresowac się rozbudowa sprzętu albo zkaupić Amige 1200 i na niej eksperymentować.

Ja swoją A600 rozbudowałem dość mocno(wierzcie mi da się to zrobić ;) ), ale ze względu na brak kości AGA zakupiłem A1200 na której obecnie pracuję.

Pozdrawiam

[#3] Re: a600 i unix

@Wiesio, post #1

Wygląda to tak: nawet najwolniejsze klony, na jakich uruchamia się np. Linuxa mają MMU (386SX) - więc nie jest dobrze. Istnieje (istniał?) projekt, mający na celu uruchomienie Linuxa na 8088 i 80286 - czyli czymś gorszym, niż 68000 ... Niemniej jednak o jakiejkolwiek pracy można zapomnieć. Dajmy na to 300-500 kilo jądro, to zostaje 1.5 MB - ramdysk (ramdysk w sensie unixowym to inna bajka niż ten amigowy) to niestety konieczność ... Jakby to maleństwo miało dysk twardy, albo PCMCIA 4MB to można by kombinować ... tylko PO CO? Emulacja MMU i ewentualnie FPU zeżre 68000 całkowicie. Klona do Unixa można złożyć za bezcen (486 albo pentium).

Oryginalny Unix (a właściwie to Unixy) chodził z powodzeniem na PDP-11 z 264 kB ramu i jeszcze obsługiwał kilku użytkowników na raz, także stanowczo: DA SIĘ. O ile jesteś geekiem. Bo jeśli nie - kup klona.

Jeśli A600 miałaby np. Apollo/Elboxa/M-Teca 630 i 4 lub 8 mega fastu + dysk twardy, nie byłoby problemu.

[#4] Re: a600 i unix

@htn, post #3

tak, wiem ze unix ma duze wymagania, ale wlasnie dzisiaj sprzatalem w piwnicy i
znalazlem opuszczona i zakurzona a 600, lezala tam od kilku dobrych lat.
oczyscilem, uruchomilem (na tv), i dziala!!!!
co do unixa i pc, to mam 3 komputery z linuxem, wiec moja chec uruchomienia unixa
na a600 to raczej taka niedzielna zabawa (ciekawa). probowalem minixa, ale
nie dziala ( w dokumentacji pisze o a500), wiec chodzi mi o to czy moze sa jakies
unixy ktore by daly rady dzialac na malej amidze 600?
[#5] Re: a600 i unix

@Wiesio, post #4

Wygooglałem to bardzo szybko, więc możesz pewnie znaleźć dużo, dużo więcej:

http://tallyho.bc.nu/~steve/omu.html

Maleństwo bez ochrony pamięci. Masz klony pod GNU/Linuxem, to możesz się bawić w cross-kompilację ...

Czasem żałuję, że mam za mało czasu na "zabawy". Taka "zabawa" to dziś nie zabawa, a solidna edukacja. W czasach "embedded", "mobile", "diskless", "wireless" i "thin client", itp. dziwnych słówek, takie eksperymenty dają więcej, niż "profesjonalne" szkolenie czy seminarium.

Powodzenia w poszukiwaniach i eksperymentach.

[#6] Re: a600 i unix

@Wiesio, post #1

Nie. Chyba że wsadzisz do A600 jakiś lepszy procesor niż 68000 i MMU. Np: 68020 + MMU.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem